Akkoord over cao voor onderzoeksinstellingen

Medewerkers aan onderzoeksinstellingen krijgen per 1 september aanstaande een loonsverhoging van 5 procent en een eenmalige bruto uitkering van 1500 euro. Op 1 januari aanstaande volgt een loonsverhoging van nog eens 2,25 procent. “Een goed onderhandelingsresultaat dat wij positief zullen voorleggen aan onze leden”, zegt AOb-onderhandelaar Donald Pechler.

Tekst Michiel van Nieuwstadt - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

cao onderwijsinstellingen

beeld: Typetank

Als vakbondsleden ermee instemmen, dan gaat de nieuwe cao voor onderzoeksinstellingen (met terugwerkende kracht) in op 1 juli 2023 en zal deze lopen tot en met 30 juni 2024. De cao geldt voor een kleine 3500 werknemers, waaronder medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek, medewerkers van onderzoekfinancier NWO en instituten die daaraan zijn verbonden. Volgens Pechler ligt de loonsverhoging die is afgesproken in het onderhandelaarsakkoord omgerekend een fractie, namelijk 0,05 procent, hoger dan de loonsverhoging van 9 procent in de cao voor universiteitsmedewerkers waarover eerder overeenstemming is bereikt.

De loonsverhoging lijkt minder, maar dat komt doordat de looptijd van deze cao korter is

“De loonsverhoging lijkt minder, maar dat komt doordat de looptijd van deze cao korter is”, aldus Pechler. “Geen vijftien maanden maar twaalf maanden namelijk. We wilden geen afspraken maken die doorlopen tot ver in 2024, omdat we niet weten wat de loonruimte dan precies is.”

Transgenderverlof

Behalve over het loon zijn in de nieuwe cao afspraken gemaakt over een transgenderverlof, feestdagen en tijdelijke dienstverbanden. “Het transgenderverlof betekent dat je vrij kan krijgen als je een traject ingaat om van geslacht te veranderen”, aldus Pechler. “De afspraak over feestdagen houdt in dat je de keuze kunt maken om thuis te werken op christelijke feestdagen zoals Pinksteren en tweede paasdag. Dit verlof kun je dan uitruilen voor feestdagen van een andere geloofsovertuiging.”

Vaste aanstelling

Voor wat betreft tijdelijke dienstverbanden is afgesproken dat werknemers na een eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een vaste aanstelling krijgen als zij structurele werkzaamheden verrichten. Anders dan voor de universiteiten is er geen vast maximum afgesproken voor tijdelijke aanstellingen aan de verschillende instituten.

Reageren

Medewerkers aan onderzoeksinstellingen die zijn aangesloten bij de AOb krijgen het onderhandelingsresultaat toegestuurd per e-mail en mogen daarop reageren tot uiterlijk 28 juli.  Update: op 28 juli stemde een meerderheid van de achterban in met het akkoord. 
Benieuwd naar alle afspraken en details? Download het akkoord