PO

Akkoord regelt 10 procent loonsverhoging voor primair onderwijs

Al het onderwijspersoneel krijgt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023 een loonsverhoging van 10 procent. Ook zullen de onderwijsmedewerkers in november dit jaar een eenmalige uitkering zien op hun loonstrook én gaat de reiskostenvergoeding van 12 naar 17 cent per kilometer.

Check hier het cao-nieuws voor het voortgezet onderwijs

“Dit is een prima akkoord. De stakingsdreiging heeft geholpen. Samen verenigen en met de vuist op tafel slaan helpt écht”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

Cao primair onderwijs geld

Beeld: Typetank

Sinds vanmiddag ligt er een onderhandelaarsakkoord voor het primair onderwijs. De afspraken over het loon en de reiskosten gelden ook voor alle collega’s in het voortgezet onderwijs. Daarnaast onderhandelde Roovers over inhoudelijke punten die alleen voor het primair onderwijs gelden. Het akkoord krijgt een looptijd van 1 mei 2023 tot 1 oktober 2024, dit is voor beide sectoren gelijk.

De staking op 5 oktober is van de baan

Roovers: “Het onderhandelen heeft best even geduurd. Er viel een kabinet, we stuurden een ultimatumbrief, kondigden een staking aan. Nu is er een akkoord dat ik positief kan voorleggen aan mijn achterban.” De eerder aangekondigde staking op 5 oktober is hiermee van de baan, wel komen er acties richting de verkiezingen om onderwijs hoog op de agenda te krijgen bij politieke partijen.

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

Loon

Heet hangijzer was de afspraak over het loon. Al het onderwijspersoneel krijgt een salarisverhoging van 10 procent. “Dit gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli 2023 en zal in oktober op de loonstroken te zien zijn”, legt de AOb-bestuurder uit. “Dit helpt collega’s die met hun handen in het haar in de supermarkt liepen.” Ook is er voor november 2023 een eenmalige uitkering afgesproken. “Collega’s in de laagste salarisschalen -schaal 1 tot en met 5- ontvangen bij een fulltime dienstverband 1000 euro bruto. Voor collega’s in de schalen 6 tot en met 9 is het 600 euro en voor iedereen vanaf schaal 10 gaat het om 350 euro.”

Reiskosten

Niet alleen het loon gaat omhoog, ook de reiskosten zijn verhoogd -en daarmee gaat een diep gekoesterde wens in vervulling. De vergoeding per kilometer was 12 cent en is nu 17 cent. “Het is nog lang niet genoeg om alle reiskosten te vergoeden, maar we hebben echt een mooie stap gezet.”

Ook de reiskosten gaan omhoog, daarmee gaat een diep gekoesterde wens in vervulling

Voor- en nawerk

Inhoudelijk zijn er voor het primair onderwijs ook afspraken gemaakt. Dat was hard nodig na vier akkoorden met vooral focus op het salaris en weinig aandacht voor de inhoud van het vak. Werkdruk, bijvoorbeeld: een belangrijk thema. In dit akkoord heeft Roovers heel specifiek laten zetten wat ‘voor- en nawerk’ (de opslagfactor per les) inhoudt. “Dat zijn dus geen oudergesprekken, geen schoolreisjes of sintvieringen”, zegt hij. “Dat is alleen het voorbereiden van de lessen, het nakijken van toetsen of een evaluatie van een les. We zagen dat er op sommige scholen van alles onder deze term werd geschoven, we zorgen nu voor duidelijkheid.”

Voor- en nawerk zijn dus geen oudergesprekken, schoolreisjes of sintvieringen

Ook is er afgesproken met de de PO-raad dat er een onderzoek komt naar het werkverdelingsplan. “We willen evalueren en kijken hoe we het makkelijker kunnen maken voor collega’s.”

Ondersteuners

Verder komt er beleid voor het betalen van onderwijsondersteuners die -vaak door het lerarentekort- een klas alleen draaien. “Wij krijgen vaak voorbeelden binnen van collega’s die een klas draaien, maar daar niet voor betaald krijgen”, zegt Roovers. Dat moet anders. “Wij vinden natuurlijk dat er alleen bevoegd personeel voor de klas moet staan. Dat blijft ons standpunt, maar als ondersteuners toch vanwege tekorten ingezet worden, dan kun je ze niet afschepen met een boekenbon aan het einde van het jaar. We willen niet dat het gebeurt, maar als het dan toch gebeurt, dan moet je die collega’s loon naar werken geven.”

Als ondersteuners toch vanwege tekorten ingezet worden, dan kun je ze niet afschepen met een boekenbon

Eerlijk meedoen

Voor collega’s met een participatiebaan -zij hebben meer afstand tot de arbeidsmarkt- staan nu veel eerlijkere afspraken op papier. “Zij krijgen nu ook een eindejaarsuitkering en vakantiegeld. We maken een einde aan de aparte salarisschalen voor deze groep die net als wij een bak werk verzetten.”

Stagiairs in het onderwijs moeten een fatsoenlijke stagevergoeding krijgen. De AOb eist in alle sectoren een vergoeding van 750 euro bruto bij een voltijdstage. “Bij de overheid kregen stagiairs al een vergoeding, in een sector met tekorten moet de rode loper zijn uitgerold voor nieuwe collega’s. Geen stagevergoeding uitbetalen, is onacceptabel. Daarom moet er een stagefonds komen.” Voor startende schoolleiders is afgesproken dat zij ook in aanmerking komen voor goede begeleiding, zodat zij niet vroegtijdig afhaken.

Rouw en overgang

Verder zorgden de onderhandelaars ervoor dat het rouwverlof is uitgebreid. “Er staat in de huidige cao dat je een dag vrij krijgt bij het overlijden van eerstelijns familie. Nu geldt dat voor een ‘dierbare’. Over de overgang stond nog helemaal niets in de cao. “Toch is dit een onderwerp voor veel medewerkers. Hier moeten werknemers met werkgevers over kunnen praten en er moet sprake zijn van goed werkgeverschap.”

Dit is een mooi akkoord. We maakten een stevige vuist, verenigd zijn in een vakbond helpt enorm

Peiling

“We hebben keihard gewerkt”, zegt Roovers. “Nu zijn de leden aan zet.” Alle AOb-leden ontvangen vandaag een mail met daarin een uitnodiging naar de peiling. Deze loopt tot en met 21 september. Daarna spreekt de sectorraad van de AOb zich uit over het onderhandelaarsakkoord. “Dit is een mooi akkoord. We maakten een stevige vuist, verenigd zijn in een vakbond helpt enorm."

Benieuwd naar alle afspraken en details? Download het akkoord

Kijk de uitleg terug!  

De cao-onderhandelaars lichten de akkoorden uitgebreid toe en beantwoorden vragen.