Algemene Onderwijsbond Utrecht 8719

Lobby en pers

De AOb vertelt het verhaal van onze meer dan 80.000 leden in de media en brengt onze standpunten over bij politiek Den Haag. Want de stem van de werknemers in het onderwijs is cruciaal bij het maken van goed onderwijsbeleid. 

Persvoorlichting: Floor de Booys 
Mobiel: 06-462 288 60 
Mail: fdbooys@aob.nl 

Lobby/Public Affairs: Judith Crabbendam
Mobiel: 06-50247559
Mail: jcrabbendam@aob.nl

 

Brieven van de AOb aan de politiek en organisaties

Brief AOb aan minister en staatssecretaris OCW met reactie op hoofdlijnenakkoord (18 07 2024) 166 KB In het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ van het kabinet Schoof worden veel bezuinigingen op het onderwijs aangekondigd. In deze brief wordt de zorg hierover uitgesproken en worden suggesties gedaan die de AOb noodzakelijk acht voor het beste onderwijs voor al onze leerlingen en studenten. Zorg is er ook over de academische vrijheid en de professionele autonomie van onderwijspersoneel, maar de AOb ziet aanknopingspunten om samen tot een herstelplan te komen. Investeren in onderwijs is investeren in de toekomst. Daarvoor zijn voldoende bevoegde leraren nodig in alle lagen van ons onderwijs. Een dringende oproep doet de AOb om het lerarentekort terug te dringen.
Brief gezamenlijke bonden aan vaste commissie OCW voor debat over curriculumherziening en basisvaardigheden (18 06 2024) 214 KB Brief van AOb, FNV, CNV Onderwijs en FvOv aan de vaste commissie OCW met een inbreng voor het debat op 26 juni over ‘Curriculumherziening en de voortgangsrapportage masterplan basisvaardigheden’. Het succesvol implementeren van curriculumherziening en de focus op basisvaardigheden valt of staat bij de juiste randvoorwaarden. De bonden willen de commissieleden meegeven dat ze op een aantal cruciale onderdelen grote zorgen hebben. Het enige dat helpt in de strijd tegen dalende basisvaardigheden en voor een succesvolle curriculumimplementatie is een coherent deltaplan waarin het beroep weer centraal komt te staan en waarin kwaliteit van onderwijs weer leidend wordt. Dat betekent uitstekende lerarenopleidingen, kwalitatief goede professionalisering, veel grotere zeggenschap bij de beroepsgroep en voldoende tijd voor leraren om hun lessen goed voor te bereiden en zich te professionaliseren.
Brief AOb, FNV en andere maatschappelijke organisaties aan de Eerste Kamer over Wet Betaalbare Huur (17 06 2024) 720 KB Op 18 juni wordt de Wet Betaalbare Huur behandeld in de Eerste Kamer. Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties roept in de brief op het wetsvoorstel aan te nemen met aandacht voor een zorgvuldige invoering. Veel werknemers in cruciale beroepen kunnen nu geen betaalbare woning vinden. De huurprijzen zijn veel te hoog waardoor de leraar, de politieagent en de zorgmedewerker niet betaalbaar kunnen huren. Dit draagt ook bij aan de problemen voor scholen of de politie om personeel te werven. Met deze wet krijgen meer woningen een betaalbare huurprijs en komen de huurprijzen van woningen meer in lijn met de kwaliteit.
Position paper AOb gevolgen Wet internationalisering in balans voor rondetafelgesprek OCW van 13 juni 2024 (11 06 2024) 68 KB Position paper met de inbreng van de AOb over de gevolgen van de Wet internationalisering in balans voor het rondetafelgesprek OCW van 13 juni 2024 met onder meer bonden, vertegenwoordigers van de universiteiten, studentenbonden en lobby-organisaties. De AOb wordt vertegenwoordigd door Richard de Boer (plv voorzitter van het sectorbestuur wo&o). De AOb roept de Vaste Kamercommissie op om zorgvuldig om te gaan met de belangen en rechten van internationale docenten die hebben aangetoond van grote waarde te zijn voor de kwaliteit van het academisch onderwijs en onderzoek in Nederland. Dit vraagt bovenal een redelijke termijn van vijf jaar waarin instellingen de kans krijgen om deze docenten op een
andere manier in te zetten ofwel de docenten de kans geeft om de Nederlandse taal op
voldoende niveau te beheersen en hun vak in het Nederlands voort te zetten.
Brief gezamenlijke bonden aan vaste commissie OCW over voornemen btw verhoging op leermiddelen (06 06 2024) 175 KB In het recente hoofdlijnenakkoord staat het voornemen om boeken onder het hogere btw-tarief (21%) te laten vallen, dat zou dan voor zowel fysieke als digitale producten gelden. Daarmee worden deze leermiddelen flink duurder. Een gevolg hiervan is dat de leermiddelenmarkt verder onder druk komt en het geeft een negatieve invloed op onderwijskwaliteit. De PO-Raad, VO-raad, AVS, AOb, CNV Onderwijs, Ouders en Onderwijs en LAKS pleiten in deze brief daarom voor een uitzondering voor (fysieke en digitale) leermiddelen op de btw-verhoging. Deze reactie wordt verstuurd ter voorbereiding op de bespreking op 10 juni 2024 in de vaste commissie OCW over het Jaarverslag 2023 en de Staat van het Onderwijs 2024.
Position paper AOb Passend onderwijs voor debat vaste commissie OCW van 29 mei 2024 incl bijlage (16 05 2024) 167 KB Position paper met de inbreng van de AOb over passend onderwijs en de route naar inclusief onderwijs voor het commissiedebat van de vaste commissie OCW van 29 mei 2024. Het is tot stand gekomen met leraren en ondersteuners o.a. door input via een thema-avond en verschillende enquêtes. In samenwerking met de AOb heeft ResearchNed in 2023 het onderzoek 'Grotere klassen en meer zorgleerlingen' uitgevoerd naar de invloed van klassenkenmerken op werkdruk, tevredenheid en verzuim van leraren in het po en vo. Conclusies uit dit onderzoek zijn als bijlage bijgevoegd.
Brief AOb en bonden aan UvN en VH over demonstratierecht (17 05 2024) 403 KB Brief over het demonstratierecht door AOb, FNV Overheid, CNV Onderwijs, FBZ en FvOv op 17 mei 2024 gestuurd aan de Universiteiten van Nederland (UvN) en de Vereniging Hogescholen (VH), de werkgevers in deze onderwijssectoren. Dit naar aanleiding van het aangescherpte demonstratieprotocol van de UvN en VH van 14 mei 2024 vanwege de ongeregeldheden tijdens pro-Palestijnse demonstraties in Amsterdam en Utrecht. De kritiek richt zich op de inhoud van deze richtlijn dat naar het oordeel van de bonden niet in lijn is met het internationaal erkende en vastgelegde demonstratierecht. Daarbij is de richtlijn éénzijdig opgesteld, zonder dialoog met bonden.
Position paper AOb en BVMBO voor rondetafelgesprek mbo vaste commissie OCW van 10 april 2024 (26 03 2024) 81 KB Hoofdbestuurder AOb en voorzitter BVMBO (Beroepsvereniging Opleiders in het mbo) Andries Knol neemt op 10 april deel aan het rondetafelgesprek van de kamercommissie. De AOb en BVMBO geven met deze position paper input hiervoor met als voornaamste punten:
- zorg voor duidelijke kwaliteitsgaranties van mbo-onderwijs met een goed stelsel van opleiden en bevoegdheden, dit moet garanties bieden voor docenten dat ze alleen worden ingezet voor de vakken waar ze voor gekozen hebben en bekwaam in zijn
- aantrekkelijk loon en verbetering van het carrièreperspectief voor mbo-docenten
- behoud mbo-3-opleidingen en voorkom uitval van studenten.
Brief AOb aan werkgevers over uitstel WIA aanvraag bij 3e jaars post-covid (08 03 2024) 97 KB De AOb heeft in maart 2022 reeds alle onderwijswerkgevers aangeschreven met verschillende maatregelen die werkgevers en werknemers kunnen nemen om re-integratie succesvol te laten zijn. Eén van deze maatregelen betrof het uitstel van de WIA-aanvraag, zoals die in de regel na 2 jaar ziekte kan plaatsvinden. De AOb ziet dat dit nog te weinig gebeurt. Daarom worden werkgevers nogmaals attent gemaakt op deze mogelijkheid. Het uitstellen van de WIA-aanvraag geeft post-covid patiënten meer de tijd om te herstellen en te re-integreren, zonder druk van een aanstaande WIA-keuring. Zo zorgen we ervoor dat zo veel als mogelijk personeel behouden blijft voor het onderwijs.
Brief AOb aan vaste commissie OCW over behandeling wetsvoorstel leeruitkomsten Hoger onderwijs (04 03 2024) 84 KB Op 7 maart wordt het wetsvoorstel Leeruitkomsten Hoger Onderwijs behandeld in de Tweede Kamer. Met deze wet wordt beoogd om in het kader van leven lang ontwikkelen meer ruimte te creëren voor persoonlijke leerroutes binnen opleidingen, waardoor er beter tegemoet kan worden gekomen aan de behoeften van studenten, onderwijsinstellingen en de arbeidsmarkt. Deze wet kent volgens de AOb nog te veel haken en ogen. Er is onvoldoende bekend over de invloed op de onderwijskwaliteit, inspraak is niet op het juiste niveau belegd en resulteert in meer werkdruk voor docenten. Daarnaast is de toepassing op voltijdsopleidingen niet wenselijk en toepassing op universiteiten te voorbarig.
Brief AOb aan informateur met inzet voor de komende regeerperiode (17 01 2024) 76 KB In deze brief wordt benadrukt dat bij al het nieuwe beleid moet gelden: niet over maar met de leraren. De AOb stelt dat het komende kabinet zich moet richten op de volgende speerpunten: oplossing lerarentekort door het opstellen van een Deltaplan, geef leraren zeggenschap om hun vak goed uit te oefenen en maak de beroepsgroep leidend, bescherm de academische vrijheid, voer een genuanceerde discussie over internationalisering en taalbeleid en hervorm de lumpsum-financiering.
Brief sociale partners aan vaste commissie OCW met bijdrage voor begrotingsbehandeling OCW (19 12 2023) 109 KB In deze brief doen werknemers en werkgevers in het primair en voortgezet onderwijs (AOb, FNV, CNV, FvOv, PO-Raad, VO-Raad, AVS) een oproep om geld beschikbaar te maken voor een stagevergoeding, dit als input voor de plenaire behandeling van de OCW-begroting eind januari 2024.
Brief onderwijsorganisaties naar informateur over Deltaplan (19 12 2023) 270 KB De AOb pleit met zes andere grote onderwijsorganisaties (FNV, CNV, FvOv, PO-Raad, VO-Raad, AVS) voor het opstellen van een Deltaplan om de schoolleiders- en lerarentekorten in het primair en voortgezet onderwijs tegen te gaan. De voorstellen voor het Deltaplan zijn op 19 december 2023 gestuurd aan informateur Plasterk met het dringende verzoek dit in het regeerakkoord op te nemen.
Deltaplan lerarentekort Van tekort naar trots (05 12 2023) 241 KB De AOb pleit met zes andere grote onderwijsorganisaties (FNV, CNV, FvOv, PO-Raad, VO-Raad, AVS) voor het opstellen van een Deltaplan om de schoolleiders- en lerarentekorten in het primair en voortgezet onderwijs tegen te gaan. In dit voorstel de bouwstenen daarvoor.
Brief AOb aan Onderwijsraad met reactie op advies Een duidelijke positie voor schoolbesturen (14 11 2023) 110 KB De AOb reageert in de brief op het advies 'Een duidelijke positie' waarin de Onderwijsraad stelt dat schoolbesturen ervoor moeten zorgen dat beslissingen over onderwijs zoveel mogelijk op school worden genomen en dat zij extern samenwerken als dat nodig is voor publieke belangen. De AOb ziet het als een gemiste kans dat de Onderwijsraad geen analyse van en advies over het stelsel geeft. Bij de voorbereiding van dit advies is een belangrijke partij niet betrokken geweest: de vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en ondersteuners.
Brief onderwijsorganisaties naar de ministers van OCW over coronavaccinatie voor onderwijspersoneel (21 09 2023) 259 KB Verzoek van bonden en werkgevers om het GGD-vaccinatieprogramma van komend najaar niet alleen open te stellen voor 60-plussers, risicogroepen en zorgmedewerkers maar ook voor onderwijspersoneel.
Brief bonden naar vc OCW Tweede Kamer over versterking medezeggenschap (04 09 2023) + bijlage 465 KB Op 13 september 2023 staat de kamerbrief ”Versterken medezeggenschap in het mbo” van 2 maart 2023 en het Berenschotrapport over een onderzoek naar een mogelijk ‘gemeenschappelijk wettelijk kader voor vo en mbo’ geagendeerd voor de vaste commissie OCW van de Tweede Kamer. In deze brief geven AOb, CNV, FvOv, Ouders & Onderwijs, VOO en Platform medezeggenschap mbo hun visie hierop.
Brief AOb aan politieke partijen voor de verkiezingen Tweede Kamer (26 07 2023) 95 KB Voorstellen van de AOb aan de politiek om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. We moeten erin slagen leraren te verleiden om (terug) het onderwijs in te komen zodat een deel van het lerarentekort opgelost kan worden. Daarnaast zorgt een aantrekkelijker beroep en betere begeleiding van startende leraren ervoor dat studenten en zij-instromers voor het vak kiezen én minder vaak uitvallen.
Brief bonden aan minister OCW mbt proces tot beroepsgroepvorming (04 07 2023) 224 KB Toelichting AOb, CNV Onderwijs, FvOv en BVMBO op rol in het versterken van de beroepsgroep.
Brief veldpartijen aan minister PO-VO met Statement medezeggenschap funderend onderwijs (27 06 2023) 190 KB Veldpartijen AOb, CNV Onderwijs, FvOv, AVS, LAKS, Ouders&Onderwijs, VOO, VO-raad en PO-Raad stellen dat goede medezeggenschap een gezamenlijke inspanning is van alle betrokkenen en nemen zich voor het voormalige project 'Versterking Medezeggenschap' nieuw leven in te blazen en toe te spitsen op de huidige behoeften.
Brief bonden aan kabinet ultimatum looneis 12 procent po-vo (26 05 2023) 224 KB
Brief AOb tbv rondetafelgesprek basisvaardigheden (09 05 2023) 239 KB Position paper prioriteit geven aan vakmanschap leraar en stimuleren professionele dialoog
Brief AOb en CNVO voor Commissiedebat passend onderwijs en inclusief onderwijs (27 03 2023) 154 KB Debat over routekaart inclusief onderwijs in 2035 en de tweede voortgangsrapportage passend onderwijs
Brief AOb en bonden aan ministers OCW en SZW over inkomensbescherming en compensatiemaatregelen long covid onderwijspersoneel (18 01 2023) 107 KB In deze brief onderstrepen AOb, FNV, CNVO, FvOv en AVS de noodzaak van een collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling en compensatiemaatregelen voor werknemers in het onderwijs die long covid hebben opgelopen.