WO&O

Loonsverhoging van 9 procent voor medewerkers universiteiten

Meer vaste banen, 9 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering. Dat zijn de belangrijkste afspraken uit het onderhandelaarsakkoord dat vandaag is gesloten tussen de vakbonden en universiteiten.

Tekst Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

university g04d69e2e7 1280

Beeld: Pixabay


“Het akkoord bevat een goede loonsverhoging en ook een duidelijke en concrete stap naar minder tijdelijke banen en meer vaste banen voor docenten”, zegt AOb-bestuurder Donald Pechler.

Een werknemer met minimumuurloon krijgt een eenmalige uitkering van bruto 1200 euro

De loonsverhoging van 9 procent gaat in per 1 augustus. Daarnaast is er een eenmalige uitkering, die in hoogte varieert. Een werknemer met minimumuurloon krijgt een eenmalige uitkering van bruto 1200 euro, een werknemer tot en met schaal 9 krijgt 1000 euro, en vanaf schaal 10 geldt een uitkering van 800 euro (dit alles naar rato dienstverband).

"Het heeft even geduurd, met veel onderhandelingsrondes, maar nu ligt er een behoorlijk goed cao-resultaat op tafel", zegt onderhandelaar Jan Boersma van FNV Onderwijs & Onderzoek. "Met een stevige loonsverhoging, die vooral ook voor werknemers in de lagere schalen hard nodig is om de almaar oplopende kosten van levensonderhoud te dekken. En we gaan nu ook daadwerkelijk stappen zetten in het terugdringen van het aantal flexbanen van docenten op de universiteiten."

Tijdelijk

In het akkoord is afgesproken het percentage tijdelijke dienstverbanden van onderwijzend personeel terug te brengen van 15 naar 13,5 procent. Ongeveer 300 voltijdfuncties aan tijdelijke docentfuncties worden binnen maximaal drie jaar omgezet in vaste functies of in functies voor universitair docenten. En docenten hebben voorrang bij te vervullen vacatures voor docentfuncties binnen hun eigen vakgebied, na beoordeling dat aan de functie-eisen wordt voldaan.

Maand

De afspraken uit het onderhandelaarsakkoord, dat nog door de leden van de vakbonden moet worden goedgekeurd, gaan verder over onder andere loondoorbetaling bij ziekte en over vakbondsfaciliteiten. Bij de start van het het academisch jaar geldt voortaan een ‘maand van de vakbond’. Werknemers die in deze maand lid worden krijgen de helft van hun eerste jaarlijkse contributie vergoed – met een maximum van honderd euro per werknemer.

Benieuwd naar alle afspraken en details?  Download het hele akkoord 

AOb-leden die werken op de universiteiten krijgen een mail met daarin een peiling over het onderhandelaarsakkoord. Ook meebeslissen? Sluit je aan bij de AOb