AOb-leden stemmen in met nieuwe regeling ABP
Bijna acht op de tien AOb-leden die hebben gestemd, staan achter het akkoord voor een nieuwe pensioenregeling bij pensioenfonds ABP. Vanwege de nieuwe Pensioenwet krijgen fondsen met nieuwe regels te maken. “We krijgen het vertrouwen van een groot deel van onze leden”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg die over de nieuwe regeling heeft onderhandeld.
Alle AOb-leden mochten stemmen over het akkoord dat er lag voor het grootste pensioenfonds van Nederland. Al het onderwijspersoneel is er aangesloten. Ruim 9300 leden brachten hun stem uit. In totaal heeft het ABP 3 miljoen deelnemers en zit er zo’n 500 miljard euro in de pot.
Meerderheid
Van de leden die hebben gestemd, is 78,4 procent voor het akkoord. Van hen ziet 15 procent het niet zitten en 6,6 procent onthield zich van stemming. Tussen werkenden en gepensioneerden zit een verschil. Werkenden zijn met een percentage van 80,8 voor positiever over het bereikte akkoord. Van de gepensioneerde AOb-leden schaart 66,7 procent zich achter het akkoord. Bijna een kwart (24,3 procent) van deze groep stemde tegen.
78,4 procent van de AOb-leden die heeft gestemd, is voor het akkoord
De nieuwe Pensioenwet zorgt ervoor dat alle pensioenfondsen te maken krijgen met nieuwe regels. Een grote verandering is dat fondsen geen garanties meer geven over het pensioenbedrag per maand als je stopt met werken. Iedereen krijgt een eigen pensioenpotje en de hoogte van het pensioen hangt af van de opbrengsten uit beleggingen. Ook de doorsneepremie verdwijnt. In het oude stelsel betaalde iedereen dezelfde premie en bouwde iedereen hetzelfde pensioen op. Nu blijven werknemers dezelfde premie betalen, maar dat premiegeld gaat naar het persoonlijk aandeel in het pensioenvermogen. Het geld van jongeren kan langer renderen en zal een hoger pensioen opleveren.
Bekijk ons pensioendossier voor extra informatie over de nieuwe regelingNaar het dossier
De wet zorgt ervoor dat alle fondsen een eigen pensioenregeling moeten maken waarin ze nadenken over de overgang naar het nieuwe pensioen en wat ze in hun regeling belangrijk vinden. “Wij vonden het van belang om voor alle ABP-deelnemers een koopkrachtig pensioen te behouden”, zegt Van der Ploeg.
Daarom is er een solidariteitspot die tegenvallers kan opvangen afgesproken. Ook wilden de bonden een compensatie voor werknemers tussen de 45 en 65 jaar. “Deze groep zou er met de nieuwe regels mogelijk op achteruit zijn gegaan vanwege het afschaffen van de doorsneepremie. Dat is voorkomen.” Het nabestaandenpensioen is een stuk beter geworden. Nabestaanden ontvangen met de nieuwe regeling maandelijks 41 procent van het laatste salaris op de rekening. Kinderen die achterblijven, ontvangen tot hun 25e levensjaar 7 procent van het laatste salaris. “Lage inkomens profiteren het meest van deze afspraak”, zegt Van der Ploeg.
Uitvoering
De uitkomst laat zien dat een meerderheid van de AOb-leden voor het akkoord is. “Daar ben ik blij om”, zegt Van der Ploeg. “Als de Algemene Vergadering (AV) van de AOb met de regeling instemt, betekent het dat het ABP wat de AOb betreft verder kan met de uitvoering van de nieuwe regeling. Per 1 januari 2027 zal het fonds van start gaan met de nieuwe regeling. Leden hoeven daar niets voor te doen, dit wordt automatisch omgezet. Het ABP zal alle deelnemers eind 2026 informeren.”