Zij-instromer in het onderwijs
Zie je jezelf voor de klas staan, maar heb je nu nog een ander beroep? Zij-instromers zijn bijzonder welkom in het onderwijs. Een overstap is op verschillende manieren mogelijk.
Leren terwijl je voor de klas staat
Met de juiste vooropleiding en ervaring kun je als zij-instromer je bevoegdheid halen op een lerarenopleiding en tegelijkertijd lesgeven. Zo leer je de fijne kneepjes van het vak direct op de werkplek. Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over de eisen per onderwijssoort.
Zij-instromer met hbo-opleiding of universitaire studie
Met jouw opleiding kun je als zij-instromer terecht in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs. Als je over een bachelor-diploma beschikt dat aansluit op een schoolvak, kun je een zogenoemde kortere ‘kop-opleiding’ volgen. Daarmee zet je een ‘kop’ op je studie, zodat je een tweedegraads lesbevoegdheid hebt.
Zij-instromen met vakdiploma mbo 3 of 4
Met een vakdiploma op niveau 3 of 4 kun je les gaan geven in een beroepsgericht profiel op een middelbare school, zoals mobiliteit en transport.
Geschiktheidsonderzoek
Voordat je als zij-instromer aan de slag gaat, bekijkt de lerarenopleiding of roc of je al direct voor de klas kunt staan. Tegelijkertijd toetsen ze of je binnen twee jaar je lesbevoegdheid zou kunnen halen. Ziet dat er allemaal goed uit? Dan sluit je een begeleidingsovereenkomst af met de school. Je komt dan voor maximaal twee jaar in dienst van de school. In die tijd geef je les en volg je je opleiding.
Ben je dan student of leraar? Word lid van de AOb!
De AOb komt op voor het onderwijs. Voor jouw persoonlijke belangen. En voor de kwaliteit van het onderwijs, zodat je leerlingen het onderwijs krijgen dat ze verdienen. Om dit te bereiken onderhandelen we namens jou en je collega’s met de overheid en met werkgevers. Ook helpen we onze leden persoonlijk. We geven je advies en je kunt rekenen op juridische bijstand als er een conflict ontstaat met je werkgever.