De AOb komt op voor het onderwijs

We zijn er voor jou en je collega’s

Persoonlijk advies en juridische hulp als dat nodig is

We steunen onze leden met persoonlijk advies over alles wat met je werk te maken heeft. Zoals je arbeidsvoorwaarden, je contract en jouw veiligheid op de werkvloer. Als er een conflict ontstaat met je werkgever, kun je rekenen op onze steun. En we bieden juridische bijstand als dat nodig is.

HR 06272022 AOB repo Utrecht338 1
LOKAAL OVERLEG AOB JORIS HILTERMAN HIGH RES 14 v2

We zijn een vereniging waar leden de koers bepalen

De AOb is een vereniging. Dat betekent dat onze koers en agenda worden bepaald door de leden. Je kunt op heel veel manieren je stem laten horen en invloed hebben. 

Leden praten mee via de sectorraad

Elke onderwijssector heeft een eigen sectorraad met zo’n vijftig AOb-leden. Ze denken mee over het beleid, regelgeving en arbeidsvoorwaarden in hun sector en adviseren de AOb. Hun input bepaalt onze agenda en de inzet van onderhandelingen met de overheid en onderwijsinstellingen.

29112022 1555

Successen AOb

Demonstratie hoger onderwijs

Een grote demonstratie op het Malieveld met meer dan 20 duizend studenten, docenten en andere onderwijsmedewerkers tegen de ingeplande bezuinigingen van ruim 1 miljard euro op het hoger onderwijs. 

Alle onderwijsstagiairs verdienen een vergoeding

Ruim zesduizend handtekeningen haalt de AOb op voor fatsoenlijke stagevergoedingen in het onderwijs. Iedere onderwijsstagiair moet een vergoeding krijgen van 750 euro bruto bij een voltijdweek, net als stagiairs bij de Rijksoverheid of verpleegkundigen. De AOb eist actie van de Tweede Kamer.  

Loonkloof gedicht tussen primair en voortgezet onderwijs

De loonkloof – het verschil in salaris tussen leraren basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs – is op 22 april 2022 verleden tijd. Een overwinning voor de vakbond en voor AOb-bestuurder Thijs Roovers: "Hier hebben de collega's jarenlang actie voor gevoerd, en persoonlijk is dit een kroon op mijn werk", zegt hij. 

Uitspraak Hoge Raad zwangerschapsverlof

Als je vakantie samenvalt met zwangerschaps- en bevallingsverlof, moet je die vakantiedagen op een later moment alsnog kunnen opnemen. Zo luidt de uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die door de AOb is aangespannen voor werknemers in het voortgezet onderwijs. Een overwinning. 

Transitievergoeding bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

De Hoge Raad bepaalde dat schoolbesturen een transitievergoeding naar rato moeten uitbetalen als het dienstverband voor een deel wordt beëindigd. De AOb spande een zaak aan voor een lerares uit het po en won. Een uitspraak met impact op het arbeidsrecht. 

Zuiderpark vol met stakers

Zestigduizend stakers in het Haagse Zuiderpark op 5 oktober 2017 plus nog eens zesduizend in Groningen. Het oplopende lerarentekort, de werkdruk, het lage salaris heeft het hele primair onderwijs gemobiliseerd. De media-aandacht is enorm en de actie is een daverend succes voor het PO-Front. 

Einde aan buitenissige beloningen

Jarenlange publicaties van het Onderwijsblad dragen bij aan de invoering van de Wet Normering Topinkomens. Buitenissige beloningen van bestuurders worden hiermee aan banden gelegd. Onderwijsinstellingen moeten ook verplicht hun jaarverslagen openbaar maken, nadat het blad herhaaldelijk aantoont dit onvoldoende gebeurt.

Demonstratie passend onderwijs

Op 6 maart 2012 zit de Amsterdam Arena helemaal vol met 60 duizend stakers uit het basis-en speciaal onderwijs tegen de bezuinigingen passend onderwijs. De staking maakt het publiek duidelijk dat er iets volkomen misgaat in het onderwijs. En het lukt: de bezuiniging wordt geschrapt, net als de prestatiebeloning.

Actiegroep jonge AOb'ers

De AOb start in april 2008 een eigen actiegroep: de Groene Golf. Activistische jonge leraren die debatten organiseren, partijcongressen bezoeken, taart brengen bij minister Plasterk. Ze publiceren een manifest waarin ze een beter salaris eisen, maar ook meer geld voor scholing om inhoudelijk te groeien.

Plakactie: 'Als het aardgas op is...'

Zodra de stembussen in november 2006 sluiten, start de AOb de plakactie: 'Als het aardgas op is, is kennis onze enige grondstof.' Deze plakactie loopt tegelijk op met televisiespotjes die de landelijke actie ondersteunt om onderwijs hoog op de investeringsagenda te zetten.  

Een akkoord van 2,4 miljard

Actieweek met estafette-stakingen in maart 1999 door het land. Het motto: 'Eén miljard is een goede start'. Negentienduizend AOb'ers leggen het werk neer. Het resultaat? Een akkoord van 2,4 miljard gulden. Onderwijspersoneel krijgt een salarisverhoging, er komt een verkorting van carrièrelijnen en meer geld om leraren te bevorderen naar hogere functies. 

Actie: Druk de werkdruk

Op 29 januari 1998 komen achtduizend stakers uit het voortgezet onderwijs naar de manifestatie in Utrecht om de lestaak van leraren te verlagen van 28 naar 26 uur. In februari volgt een estafette-staking en in maart legt onderwijsminister Ritzen 75 miljoen gulden bij. De AOb tekent 1500 nieuwe leden in. 

Oprichting AOb

De AOb is op 1 januari 1997 ontstaan uit een fusie tussen twee onderwijsbonden: Algemene Bond van Onderwijzend Personeel (ABOP) en Nederlands Genootschap van Leraren (NGL). Samen vestigen ze zich op het Jaarbeursplein in Utrecht. Met 73.000 leden is de AOb in één klap de grootste onderwijsbond. 

We zijn een vereniging, waar leden de koers bepalen

De AOb is een vereniging. Dat betekent dat onze koers en agenda worden bepaald door de Algemene Vergadering (AV) van honderd leden. Deze AV benoemt en controleert het bestuur, dat verantwoordelijk is voor de voortgang van ons beleid. En dat is niet de enige manier waarop onze leden invloed kunnen hebben.

Werken bij de AOb

Bij de AOb zijn regelmatig nieuwe vacatures. Ook kun je in de vereniging vrijwillig of met faciliteiten actief zijn binnen de bond. 

Bekijk alle vacatures

Het Onderwijsblad

Inspirerende columns, prikkelende interviews, onthullende onderzoeksjournalistiek en tips die je direct kunt toepassen in de klas. Met het Onderwijsblad, het tijdschrift van de AOb, blijf je goed op de hoogte van ontwikkelingen in jouw sector.

Voor informatie over adverteren, je reactie sturen en het archief ga je naar

het Onderwijsblad

Alle voordelen van de AOb

  • Gratis advies en juridische hulp
  • Stem mee over de cao’s en andere afspraken
  • Gratis inspirerende workshops
  • Gratis belastingservice
  • Het Onderwijsblad in de bus

Je bent al lid vanaf € 9,30 netto p.m.

(Je kunt 40% van je vakbondscontributie terugvragen via je werkgever)