Alle

WOinactie stelt minister ultimatum

Actiegroep WOinactie heeft onderwijsminister Ingrid van Engelshoven een ultimatum gesteld: uiterlijk op Prinsjesdag moet de doelmatigheidskorting van tafel zijn, anders volgen er acties. Studenten zetten het ultimatum kracht bij met evenementen en ludieke acties.

Tekst Hoger Onderwijspersbureau (HOP) - - 2 Minuten om te lezen

ingrid-van-engelshoven

Beeld: Rijksoverheid

UvA-hoogleraar Rens Bod van WOinactie had het ultimatum al eerder aangekondigd, maar met een mail en een aangetekende brief aan de minister is het nu officieel. De zogeheten doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro moet van tafel en het kabinet moet structureel investeren in het wetenschappelijk onderwijs. Bod heeft het over een bedrag van minimaal 1,15 miljard euro extra per jaar.

Landelijke actieweek

Als de eisen op Prinsjesdag, dinsdag 18 september, niet zijn ingewilligd, dan volgen er in de week daarop landelijke acties van docenten en onderzoekers, waarschuwt Bod. Hij wordt onder meer gesteund door actiegroep Rethink en de vakbonden FNV en VAWO.

Bod: “Sinds 2000 is het bedrag dat het rijk per student beschikbaar stelt met een kwart gedaald naar 15 duizend euro, terwijl de studentenaantallen bijna zijn verdubbeld. Er mag, maar er kán ook echt niet verder worden bezuinigd in het wetenschappelijk onderwijs. Universitaire medewerkers met een normale onderwijstaak komen nu al niet meer toe aan de essentiële onderwijstaken.”

"Er mag, maar er kán ook echt niet verder worden bezuinigd in het wetenschappelijk onderwijs", zegt hoogleraar Rens Bod van de Universiteit van Amsterdam

Steun van studenten

Ook studentenorganisaties LSVb en ISO hebben de brief ondertekend. Deze week vinden er alvast acties plaats in verschillende studentensteden. De actieweek wordt vanavond afgetrapt met de Night of Protest in Amsterdam. In Nijmegen gaan onder anderen leden van de lokale studentenvakbond tijdens een ‘open meeting’ in gesprek over de geplande bezuinigingen en in Wageningen delen ze stressballen uit om de stress van de hoge werkdruk en de bezuinigen te verzachten.

Een petitie van studenten in Utrecht tegen de bezuinigingen aan de faculteit geesteswetenschappen is inmiddels bijna duizend keer getekend en in Groningen vond er eerder een ludieke actie plaats.

Bod is blij met de steun van de studenten. “Op vijf universiteiten vinden er acties plaats. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar voor Nederland is dat toch een behoorlijke prestatie.” Als de actieweek in september doorgaat, zullen alle universiteiten meedoen, hoopt hij. Het ministerie van Onderwijs was nog niet bereikbaar voor commentaar.