Alle

Werkwilligen mogen besmet werk weigeren

Het kan zijn dat de directeur werkwilligen vraagt om de klas van een staker over te nemen. Dat is besmet werk, schrijven de juristen van AOb en FNV. Ook het inhuren van uitzendkrachten is verboden.

Tekst Algemene Onderwijsbond - - Minder dan een minuut om te lezen

besmet-werk

Beeld: Pixabay

Ga vooral staken, is het advies van de AOb aan de leden. Maar wanneer je niet deelneemt, kan het zijn dat jouw schoolbestuur werkzaamheden op wil dragen die normaal door een stakende collega worden gedaan. Dat kun je als werkwillige weigeren.

‘Het recht op staken is een grondrecht , dat is vastgelegd in artikel 6 lid 4 van het Europees Sociaal Handvest’, schrijven de juristen van AOb en FNV. ‘Het verrichten van werkzaamheden die normaal gesproken door stakers worden verricht merken wij aan als besmet werk. Dat betekent dat wij van mening zijn dat dit werk niet door anderen verricht dient te worden, aangezien dat het effect van onze collectieve actie ondermijnt.’

AOb en FNV-juristen: ‘Het verrichten van werkzaamheden die normaal gesproken door stakers worden verricht merken wij aan als besmet werk. Wij zijn van mening dat dit werk niet door anderen verricht dient te worden. ’

Weigeren

De AOb roept daarom alle leden die werken in het primair onderwijs op om geen besmet werk te verrichten. Wanneer de werknemers weigeren om besmet werk te verrichten valt dat onder de bescherming van artikel 6 lid 4 van het Europees Sociaal Handvest. Zij mogen daarvan op geen enkele wijze negatieve consequenties ondervinden. Mocht je problemen krijgen met jouw werkgever als je besmet werk weigert, neem dan contact op met de AOb.

Daarnaast is er een wettelijk verbod om uitzendkrachten of bijvoorbeeld payrollers in te zetten om het werk van de stakers over te nemen. Dat is te vinden in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Willen ze op jouw school wel uitzendkrachten inzetten? Neem dan contact op met de medewerkers van het Informatie en Advies Centrum van de AOb.