Alle

Werkdrukgeld brengt verlichting op meeste scholen

Het geld uit het werkdrukakkoord heeft er vorig schooljaar op bijna 90 procent van de basisscholen voor gezorgd dat de werkdruk omlaag is gegaan. Het lukte de meeste scholen, 84 procent, om de gemaakte plannen uit te voeren. Toch had een deel van de besturen last van onvervulde vacatures.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

den-haag-9-februari-2018-akkoord-ocwfoto-martijn-beekman-2

Beeld: Rijksoverheid

Dat blijkt uit een rapport van Duo Onderwijsonderzoek onder iets meer dan driehonderd schoolbestuurders. De PO-raad, de vertegenwoordiger van de besturen, gaf opdracht voor het onderzoek.

Kasschuif

In februari 2018 kwam de AOb samen met de andere onderwijsorganisaties tot een akkoord om de hoge werkdruk aan te pakken. In schooljaar 2018/2019 kwam er 237 miljoen euro beschikbaar. Voor aankomend jaar komt er door een kasschuif van Onderwijsminister Arie Slob op dit bedrag nog 96 miljoen euro bij. Schoolteams mogen zelf bepalen waaraan ze het geld willen besteden.

Schoolbesturen geven het werkdrukgeld het vaakst uit aan het aanstellen van meer onderwijsassistenten

De top drie van waar het geld naartoe gaat, is hetzelfde als vorig schooljaar. Het vaakst stellen scholen meer onderwijsassistenten aan (78 procent). Daarna volgen meer leerkrachten (56 procent) en vakleerkrachten (49 procent). Een deel van de schoolteams zet in op ict voor administratieve verlichting.

Onvervulde vacatures

Het geld is succesvol ingezet en helpt op de meeste scholen om de werkdruk te verlichten. Toch denkt één op de twintig schoolbestuurders dat het geld dit schooljaar niet gaat leiden tot een lagere werkdruk. Ook is het bij 12 procent van de scholen niet gelukt om alle plannen uit te voeren. Dat kwam vooral omdat ze meer mensen wilden aannemen, maar die waren vanwege het lerarentekort lastig te vinden. Vooral grotere schoolbesturen gaven dat vaker aan.

Het lerarentekort overschaduwt het geld dat er is voor werkdruk

AOb-bestuurder Eugenie Stolk zat een jaar geleden namens de bond aan de onderhandelingstafel voor het werkdrukakkoord. “Ik ben heel blij dat de schoolteams zeggenschap hebben over het geld. Zij weten het best waar de werkdruk zit en wat ze nodig hebben om het te verminderen.”

Toch overschaduwt het lerarentekort volgens de AOb-bestuurder. “Zeker omdat het tekort de werkdruk op scholen altijd verstoort. Ineens krijg je er een halve klas bij. Of je hebt met het team besloten om iedereen een aantal dagen per jaar uit te roosteren, maar dat kan dan niet vanwege een gebrek aan invalkrachten. Naast werkdrukverlaging moet het kabinet echt investeren om het beroep aantrekkelijker te maken. Wij roepen dat al heel lang, ook samen met andere onderwijsorganisaties.”

De AOb voert actie voor meer investeringen in het onderwijs. Benieuwd wat we doen? Ga naar: aob.nl/leraargezocht