Alle

Voorlopig geen gedwongen ontslagen bij Dockinga College

Voorlopig komen er geen gedwongen ontslagen bij het Friese Dockinga College. De AOb, de andere bonden en het schoolbestuur hebben gisteren afgesproken dat er een plan komt waarbij de school inzet op vrijwillig vertrek van personeelsleden of de overstap naar een ander schoolvak.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

41163326782_af67878d98_o-1

Beeld: Typetank

“Met het mobiliteitsplan is het gehijg van gedwongen ontslag voorlopig weg. Dit geeft rust”, zegt AOb-rayonbestuurder Marja de Bree die bij het overleg zat waarbij ook de medezeggenschapsraad van de school aanwezig was.

De scholengemeenschap in Noordoost Friesland moet snijden in het personeelsbestand vanwege leerlingkrimp en de daarmee samenhangende terugloop van de rijksbijdrage. Het Dockinga heeft scholen voor vmbo, havo en vwo op in totaal vijf locaties.

De Bree zegt dat er dit schooljaar 135 leerlingen minder waren en volgend schooljaar ook nog eens honderd minder leerlingen naar de school zullen gaan. “Maar, we zijn het er nog niet helemaal over eens hoe groot het probleem is. De schoolleiding denkt dat het probleem groter is en gaat uit van 35 fte”, zegt De Bree. "Wij denken dat er hooguit twaalf voltijdbanen moeten verdwijnen. Dat zou met de huidige flexibele schil en tijdelijke contracten die niet worden verlengd, opgevangen kunnen worden."

Met het mobiliteitsplan is het gehijg van gedwongen ontslag voorlopig weg. Dit geeft rust.

In november vorig jaar zei Ivo Omlo, directeur van de scholengroep, dat de school absoluut niet op deze voet verder kan en dat er een ingreep nodig is om de begroting weer op orde te krijgen. Het ging volgens hem toen om een tekort van ruim over één miljoen euro. Eind vorig jaar konden de schoolbestuurders gedwongen ontslagen niet uitsluiten.

Vrijwillig

Met het gisteren afgesproken mobiliteitsplan is gedwongen ontslag voorlopig van de baan, in ieder geval tot 1 augustus 2019. De Bree: “In het plan komen maatregelen die personeelsleden stimuleren te vertrekken of te verplaatsen. Je kunt denken aan een regeling waarbij oudere werknemers een stukje van hun baan ‘inleveren’ en dat jongeren hun dienstverband iets uitbreiden. Dit is ook positief om ouderen gezond tot het pensioen te laten werken. Of een goede vertrekregeling en bijvoorbeeld scholing voor een tekortvak, zodat boventallige medewerkers kunnen overstappen. Ik verwacht wel dat de school het hiermee kan redden en zo de begroting op orde kan krijgen.”

Ledenraadpleging

Eerder ontving de AOb mailtjes van bezorgde leden die werken op de school, zegt de rayonbestuurder. “Ze waren bang om hun baan te verliezen. Gisteren merkte ik aan de medezeggenschapsraad dat ze blij waren met dit plan.” Vanmiddag houdt de AOb een ledenraadpleging op het Dockinga College.