WO&O

Universiteit Maastricht winnaar Good Job Award

De Universiteit Maastricht (UM) is de winnaar van de Good Job Award, een prijs van de AOb. Vice-voorzitter Nick Bos en rector magnificus Pamela Habibović mochten vandaag de prijs in ontvangst nemen vanwege de inspanningen van de universiteit om meer docenten een vast contract aan te bieden. AOb-voorzitter Tamar van Gelder: “Deze universiteit laat zien dat het anders kan.”

- 2 Minuten om te lezen

dsd05740-crop

Beeld: Nils Backes

De Maastrichtse universiteit heeft namelijk afgesproken dat ze maximaal tussen de 10 en 15 procent van de docenten op een tijdelijk contract in dienst wil hebben. En dat is een forse reductie voor een onderwijssector waar het gemiddelde percentage van docenten op een tijdelijk contract 60 procent is.

Door deze afspraak denkt de AOb dat er meer vaste contracten komen voor docenten bij de UM, en daarmee is de universiteit een voorbeeld voor andere onderwijsinstellingen. Van Gelder: “Deze prijs is een aanmoediging. Het laat zien dat de universiteit stappen zet tegen flexibilisering, en streeft naar een menswaardig personeelsbeleid gericht op goed onderwijs en onderzoek.”

Deze prijs laat zien dat de universiteit stappen zet tegen flexibilisering

De Good Job Award is een prijs van de AOb om scholen aan te moedigen zo min mogelijk tijdelijke contracten aan te bieden. Eerder dit jaar startte de AOb de ‘What-the-Flex’-campagne om het grote aantal flexcontracten in het onderwijs aan te kaarten.

Met een mobiele ‘afkickkliniek’ hielp de bond bestuurders om hun flexverslaving te verminderen. Dan hoeven collega’s niet steeds nieuwe mensen in te werken, gaat geen kennis verloren, ontstaat er geen onveilige werksfeer en loopt het aantal burn-outs niet op. “Flexwerk is funest”, zegt Van Gelder tijdens de uitreiking. Eerder stond in het Onderwijsblad ook al een verhaal van docenten die hun kinderwens in de ijskast zetten, vanwege de onzekerheid van hun tijdelijke baan.

Positieve lijn

Nick Bos, lid van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht, is blij met de prijs. "’UM wil graag een goede en aantrekkelijke werkgever zijn. Dat proberen we in ons beleid terug te laten komen, bijvoorbeeld bij het tegengaan van een overdreven gebruik van flexibele contracten.’’

We willen tegengas geven op het excessieve gebruik van flexibele contracten

"De angst voor vaste aanstellingen heb ik nooit begrepen", zegt rector magnificus Pamela Habibović van de Universiteit Maastricht. "We willen iedereen meer vastigheid en veiligheid bieden. Dan kunnen medewerkers zich breed en creatief ontwikkelen, en dat is uiteindelijk goed voor de hele organisatie."

AOb-voorzitter Van Gelder riep de universiteit op om de positieve lijn door te zetten. “Laat aan collega-bestuurders zien dat het wel kan.”