Tweede Kamer: doelstellingen voor meer vaste contracten
De Tweede Kamer wil de toename van tijdelijke contracten in het onderwijs beteugelen door doelstellingen op te nemen in de volgende onderwijsbegroting. Een motie met die strekking is dinsdag aangenomen door een ruime meerderheid.
Vandaag en morgen wordt de onderwijsbegroting 2023 behandeld. Een flink deel van de Tweede Kamer stoort zich mateloos aan het afnemende aandeel vaste contracten, helemaal met het oog op het grote lerarentekort. De Tweede Kamer roept onderwijsministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf op om bij de volgende onderwijsbegroting, die volgend jaar wordt ingediend, ‘doelstellingen en streefwaarden op te nemen over het aantal vaste dienstverbanden uitgesplitst per functie’.
Het is voor het eerst dat de Kamer een dergelijke uitspraak aanneemt. De motie werd ingediend door GroenLinks, PVV, PvdA en SGP naar aanleiding van het begrotingsonderzoek vorige week. Met steun van coalitiepartij D66 kreeg de motie gistermiddag een meerderheid; coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen.
Vermeende risico's
Een kleine twee weken geleden was er nog een technische briefing over het primair en voortgezet onderwijs, waar vertegenwoordigers van de PO-raad en VO-raad aanwezig waren. GroenLinks en D66 geven in een reactie aan het Onderwijsblad gisteravond aan dat de sectorraden daar “geen goed verhaal” hadden over de tijdelijke contracten. "Dat was weer een bevestiging dat iedereen steeds naar elkaar wijst", aldus GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.
“Er worden ten onrechte flexibele schillen aangehouden voor vermeende risico’s", aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen. "Elke leraar nu vasthouden, zekerheid en toekomst bieden is wat mij betreft het devies.”
Ook de AOb is het stijgende aandeel tijdelijke contracten voor onderwijspersoneel een doorn in het oog. Het Onderwijsblad legde de afgelopen maanden in drie verhalen (september, oktober en november) die toename onder de loep. Tot twee keer toe werden daar Kamervragen over gesteld door de PvdA en de SP.
“Gelukkig snapt de Tweede Kamer wel dat vaste contracten in het onderwijs hard nodig zijn”, reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Je zou denken dat alle werkgevers dit zelf allang door moeten hebben, maar helaas. Met een vast contract houd je hechte teams en kunnen mensen ook op jou rekenen. Met deze motie in de hand kun je nog meer je werkgever aanspreken. En als ze je niet willen, voor al onze leden geldt: meld je bij ons en dan gaan we samen kijken hoe we ze nu eens heel snel kunnen overtuigen.”