VO

SvPO-oprichter draagt scholen over aan nieuw bestuur

Oprichter Misha van Denderen heeft de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) gisteren officieel overgedragen aan een vijfkoppig interim-bestuur - onder wie Dirck van Bennekom, Rogier Straathof en Yolande Ulenaers - dat door minister Dennis Wiersma is voorgedragen. De overdracht geldt niet voor de private stichting waarin het publiek gefinancierde vastgoed van vier SvPO-vestigingen is ondergebracht.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

svpo_amsterdam_1200

Beeld: Redactie Onderwijsblad

Het tijdelijke bestuur dat orde op zaken moet gaan stellen, bevat bekende namen uit bestuurlijk voortgezet onderwijs: Dirck van Bennekom (jarenlang voorzitter van de Alliantie Voortgezet Onderwijs tot zijn pensionering in 2015, daarna betrokken geweest bij een fusietraject van Zeeuws-Vlaamse scholen), interimmanagers Rogier Straathof en Yolande Ulenaers, Hein van Asseldonk (tot voor kort vice-voorzitter van de VO-raad) en Marcel van der Knaap (die onder andere het Avicenna College onder zijn hoede nam). De laatste twee vervullen een toezichthoudende rol.

Schouders

Over de afspraken die met de teruggetreden bestuurder Van Denderen zijn gemaakt, is niets naar buiten gebracht. De bestuursoverdracht volgt op een aanwijzing van onderwijsminister Wiersma om op te stappen, nadat de Onderwijsinspectie financieel wanbeheer had geconstateerd. Wiersma maakte de overdracht bekend in een brief aan de Tweede Kamer - zonder overigens de nieuwe bestuurders bij naam te noemen. ‘Nu snel samen de schouders zetten onder goed onderwijs en rust in de tent voor alle leerlingen en leraren van SvpO!’, twitterde hij gisteravond.

Een langverwacht debat over SvPO in de Tweede Kamer, dat vandaag zou plaatsvinden, werd rond dezelfde tijd van de agenda afgevoerd

Een langverwacht debat over SvPO in de Tweede Kamer, dat vandaag zou plaatsvinden, werd rond dezelfde tijd via een e-mailprocedure van de agenda afgevoerd op voorstel van coalitiepartij CDA en met steun van onder meer de VVD. Dit tot frustratie van SP-Kamerlid Peter Kwint, die zijn ongenoegen gisteravond niet onder stoelen of banken stak.

Aan de slag

Vragen zijn er nog genoeg. Naast de zorgelijke onderwijskwaliteit - drie SvPO-scholen hebben het predikaat zeer zwak, waarvan de Utrechtse school twee keer op rij - zal het interim-bestuur ook aan de slag moeten met vastgoed en financiering. Zo is de huisvesting van vier scholen in Hurdegaryp, Geldermalsen, Hoorn en Deventer in handen van de private stichting voor persoonlijk onderwijs, voorgezeten door Van Denderen. Volgens de Onderwijsinspectie is er bijna 16 miljoen euro aan onderwijsgeld onrechtmatig in deze vastgoedprojecten gestoken. Verder zijn drie van deze scholen gebonden aan erfpachtcontracten, waarbij de onderwijsinstellingen dertig jaar lang geld aan de private stichting moeten overmaken. Ook bleek onlangs dat Van Denderen de rechten bezit voor het gebruik van de merknaam SvPO.

Met de aanstelling van het interim-bestuur komt er een einde aan onzekere weken voor personeel, ouders en leerlingen. Van Denderen liet aanvankelijk doorschemeren meer te voelen voor een alternatief bestuur dat zich bij hem gemeld zou hebben. Zowel de schoolleiders als de medezeggenschapsraden drongen er bij de SvPO-bestuurder collectief op aan om het roer per direct over te dragen aan het ‘OCW-bestuur’. Gisterochtend nam hij in een mail aan ouders alvast afscheid.

Lees andere artikelen over SvPO op deze site. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er in het onderwijs speelt? Word lid van de AOb en ontvang elke maand het Onderwijsblad.

CHECK ALLE VOORDELEN VAN HET LIDMAATSCHAP