Slob: Drieduizend voltijdbanen erbij in primair onderwijs
Er zijn drieduizend voltijd medewerkers in het primair onderwijs bijgekomen. Dat laat onderwijsminister Arie Slob op zijn Facebook-pagina weten. Het gaat vooral om onderwijsondersteuners die schoolteams op basisscholen versterking bieden.
De minister neemt met zijn post op Facebook een voorschot op de nieuwste cijfers die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) 1 april gaat publiceren. De peildatum van de nieuwste cijfers is oktober 2018. Het gaat dus om een toename tussen 1 oktober 2017 en 1 oktober 2018.
In hetzelfde bericht meldt Slob dat er ruim honderd mensen ‘herintreder’ zijn in het onderwijs en dat 430 leraren die thuis zaten met een uitkering weer aan het werk zijn gegaan. Over zij-instromers weet de minister ook al aantallen te melden. In totaal zijn er in 2018 bijna duizend zij-instromers bijgekomen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Ruim 100 herintreders en 430 leraren met een uitkering zijn weer aan de slag gegaan in het primair onderwijs
In september 2018 bleek nog dat de subsidiepot voor zij-instromers in het primair onderwijs bijna de bodem had bereikt en dat scholen bij nieuwe aanvragen nul op het rekest kregen. Een maand later meldde Slob aan de Kamer dat hij geld had ‘gevonden’ om de subsidiepot aan te vullen.
Hoopvol
‘Hoopvolle signalen’, zo schrijft de minister. Hij vindt dat deze cijfers laten zien dat zijn aanpak om het lerarentekort te bestrijden ‘zinvol’ is. Ook noemt hij nogmaals het ‘extra geld’ voor basisscholen om de werkdruk aan te pakken. Eerder zei AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen al dat het een boekhoudkundige truc is en dat er alleen geld naar voren wordt gehaald.
Onderwijsminister Arie Slob op zijn Facebook: 'Gelukkig zijn er wel hoopvolle signalen dat de maatregelen die we al genomen hebben zinvol zijn'
Volgens de AOb is er een investering van vier miljard euro nodig voor het hele onderwijs. Ruim 40 duizend werknemers uit het po, vo, mbo, hbo en wo legden daarvoor het werk afgelopen 15 maart neer en duizenden basisscholen waren gesloten.
Debat
Naar aanleiding van de staking vroeg SP-Kamerlid Peter Kwint op 19 maart een debat aan. '40.000 docenten, van kleuterdocenten tot hoogleraren, kwamen naar het Malieveld om hun ongenoegen te uiten over de stand en de staat van het onderwijs en om het kabinet op te roepen meer te doen' aldus Kwint. 'Het is aan ons om daarover het debat aan te gaan.' Voor zijn voorstel tot een debat kreeg Kwint steun van onder meer GroenLinks, PvdA en D66.