Alle

“Nu weet ik het zeker, dat wordt weer staken”

Het was tijdens de meet-up dé vraag: wanneer gaat onderwijsminister Arie Slob de geëiste 1,4 miljard euro inwilligen? De aanwezige leerkrachten hoopten erop, maar de minister temperde gelijk bij de start om half vier de verwachtingen: “Ik vind het gaaf om hier te spreken, maar aan de financiën kan ik niks doen. Ik sta hier daarom met dubbele gevoelens.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

arie-slob-meetup

Beeld: Arie Kiviet

Vanmiddag ging Slob in de Afas Live in Amsterdam met leerkrachten, schoolleiders, bestuurders, en onderwijsondersteuners in gesprek over de grote thema’s in het primair onderwijs, zoals het lerarentekort, de hoge werkdruk en het salaris.

Ramond van Hooijdonk, leerkracht groep 8, zat iets voor half vier op de grond met een pen en werkboekjes om zich heen. “Ik wilde graag bij de meet-up zijn om te laten zien dat ik het zat ben. Ik hoopte dit nakijkwerk af te hebben, maar ik zal het vanavond verder af moeten maken.”

Er gaan leraren onderuit, we kunnen niet zo doorgaan als nu. Het vreet energie. Op onze school zijn veel zieke leerkrachten.

Ook Jannie Dik, leraar groep 8, uit Zaanstad vond het belangrijk om te komen. “Ik hoop echt dat het urgentiebesef bij Slob doordringt. Er gaan leraren onderuit, we kunnen niet zo doorgaan als nu. Het vreet energie. Op onze school zijn veel zieke leerkrachten.” Volgens Dik is het geen kwestie van ‘of of', maar ‘en en’: een beter salaris en minder werkdruk. “Wij leggen de basis voor de kinderen.” Haar collega Christiaan Smit beaamt: “Ik hoop dat de minister 5 december over de brug komt met het geld.” Lerares Saskia Nijssen uit Assendelft hoopte vooraf vooral op een duidelijk verhaal van de minister. “Ik heb 5 oktober gestaakt, maar hoop nu op wat meer onderbouwing.”

Maximaal inzetten

Minister Slob liet gelijk bij de aftrap weten dat hij geen extra geld kan regelen voor het primair onderwijs. “Wel ga ik mij maximaal inzetten.” Slob hoopte dat de aanwezigen niet aan zijn motivatie zouden twijfelen.

Tijdens de meet-up werden de thema’s met korte filmpjes geïntroduceerd. Vervolgens stelden de mensen op het podium, een leerkracht, ondersteuner of schoolleider, een vraag aan de minister. Bijvoorbeeld over het lerarentekort dat nu voelbaar is op veel scholen. “Waarom staat er geen woord hierover in het regeerakkoord”, vroeg een schoolbestuurder zich af. “Ik heb elke week een dilemma: een onbevoegde ondersteuner voor de klas of een groep opdelen.” Slob erkende dat hij zelf ook had gezocht op dat thema en benadrukte dat het voor hem wél een groot onderwerp is. “Ik ga mij maximaal inzetten.” Het aanwezige onderwijspersoneel reageerde gelijk: "Hoe dan?"

Slob wees op het beschikbare geld voor zij-instromers, stille reserves en salarissen en liet tijdens de meet-up merken dat hij de leraren zelf nodig heeft. Ook de hoge werkdruk kwam aan bod. “Ik wil een Desiree (de onderwijsondersteuner op het podium) in mijn klas”, aldus een leraar. “Hoe gaan we dat doen?” Slob benadrukte steeds dat hij naast de leraren staat en het maximale wat binnen zijn mogelijkheden zit wil doen.

Salaris

Een onderwijsstel vertelde over het onderlinge salarisverschil: als zij fulltime zou werken in het voortgezet onderwijs met hetzelfde hbo-diploma zou ze 500 euro meer verdienen dan haar partner. Dat leidde het thema salaris in. Slob schoof dit probleem naar de cao-tafel. Hij kan het bedrag voor salarissen niet groter maken, zei hij, maar de sociale partners zouden kunnen onderhandelen om de loonschalen sneller omhoog te laten gaan. “Er zullen aan de cao-tafel keuzes gemaakt moeten worden.” De minister benadrukte nogmaals dat hij kaders heeft waarbinnen hij moet werken. De aanwezigen reageerden teleurgesteld.

Leraar Eddy Erkelens van Instituut Schreuder School in Amsterdam: “Zie je, ik zei het vooraf al. Er gaat gewoon niks gebeuren. Dit bevestigt maar weer dat we moeten staken tot het geld er wel komt.” Bij Saskia Nijssen uit Assendelft is de frustratie groter aan het eind van de middag. “Deze minister toont veel begrip voor ons, maar er worden geen stappen gezet om iets te doen. Ja, ik moet weer gaan staken.”

Je kunt de meet-up met minister Arie Slob helemaal terugkijken.