‘Leraar moet sneller door de teststraat’
Onderwijs raakt snel ontwricht wanneer het personeel drie of soms zelfs vier werkdagen thuis moet blijven bij lichte gezondheidsklachten. Door het lerarentekort is er nauwelijks achtervang en worden klassen naar huis gestuurd. Vitale beroepen moeten daarom voorrang krijgen op de corona-teststraat, vindt onder andere de AOb. Minister Hugo de Jonge ziet daar nog geen reden toe.
Vakbonden, werkgevers, Lobke Vlaming van Onderwijs & Ouders, Thijs Roovers van het Lerarencollectief: allemaal pleiten ze vandaag voor voorrang bij de corona-test voor onderwijspersoneel. Of zoals Sicco de Knecht, scheidend hoofdredacteur van Sience Guide het vanochtend verwoordde in het Radio1-item Stand.nl: 'Wat is er gebeurd met de cruciale beroepen? Heel veel mensen zijn afhankelijk van het open zijn en functioneel zijn van de scholen. Dus ja, het lijkt me dat onder andere onderwijzend personeel voorrang moeten krijgen.'
In het live-blog van de NOS over corona laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten dat hij niet van plan is onderwijspersoneel voorrang te geven. 'Het geven van prioriteit aan bepaalde beroepen is nu moeilijk te regelen.' Wel gaat hij het OMT vragen of het 'op enig moment' zou moeten.
Verstopte neus
Roel Komen, Engels docent op een scholengemeenschap in Alkmaar, zit vandaag thuis met keelpijn en een verstopte neus. “Ik voel me prima en het is waarschijnlijk gewoon een regulier verkoudheidsvirus. Mijn leerlingen hebben nu tussenuren. Omdat ik me niet beroerd voel, ben ik online beschikbaar voor vragen. Maar dit wordt natuurlijk een enorm probleem in de herfst en winter.”
De teststraat is hemelsbreed 500 meter van ons huis, maar ik moest 40 kilometer naar een andere testlocatie rijden
Justine Zuidgeest, docent Nederlands in Haarlem, wond zich vanochtend op de fiets al op over de kwestie. Ze mist al meerdere collega's: “Als we zoveel mogelijk continuïteit voor leerlingen belangrijk vinden, moeten docenten niet dagenlang thuis hoeven zitten tot ze getest kunnen worden.” Simone van der Plas geeft biologie in Oostburg: "Het is nogal ontwrichtend voor een school als docenten er niet zijn. Ik zou het om die reden erg fijn vinden om voorrang te krijgen. Maar zo hebben waarschijnlijk meer mensen hun redenen. Misschien de grens trekken bij de vitale beroepen. Net als in het begin van de crisis."
Hoe druk het op sommige testlocaties is, ondervond Komen vandaag: “De teststraat is hemelsbreed 500 meter van ons huis, maar ik moest 40 kilometer naar een andere testlocatie rijden, omdat hier in de buurt pas na drie dagen plek was." Het resultaat kan tot 48 uur op zich laten wachten. Komen: "Stel dat je op een maandagochtend direct om acht uur belt met de GGD, maar je kunt je pas eind van de volgende werkdag laten testen. Vervolgens moet je twee dagen wachten op de uitslag. Dan mis je bijna een hele werkweek.”
Somber
De Amsterdamse Alan Turingschool, waar Eva Naaijkens schoolleider is, is nu anderhalve week open. Bij Stand.nl vertelt ze dat al zeven collega’s op één of andere manier te maken hebben met corona en het testen erop. Hierdoor kunnen ze niet op school werken. Vandaag moest Naaijkens de eerste klas naar huis sturen. 'Ik zit met m’n handen in het haar. Door het lerarentekort zijn er ook geen vervangers meer. Als er niets verandert dan zie ik het heel somber in. Dan zullen veel kinderen weer thuis komen te zitten.'
Op de Stand.nl-stelling ‘Leraren moeten voorrang krijgen bij corona-testen’ stemde 68 procent voor. De PvdA stelt vandaag Kamervragen over het onderwerp aan de ministers De Jonge en Arie Slob (Onderwijs). De partij vraagt zich af of het een bewuste keuze is dat vitale beroepen nu geen voorrang krijgen bij het testen. Ook wil ze weten of Onderwijsminister Slob weet hoe het lerarentekort zich verhoudt tot de corona-gerelateerde lesuitval.
Probleemloos
Docent Komen heeft deze vakantie in zijn eigen tijd zijn lesprogramma gedigitaliseerd en in de online applicatie Google Classroom verwerkt. “Het haalt het natuurlijk niet bij goede fysieke lessen, samenwerken en persoonlijk contact. Maar als individuele leerlingen thuis blijven, of als de school weer dicht zou moeten, kan ik probleemloos overschakelen. Liever even in alle rust hiernaar kijken, dan alles op stel en sprong moeten omgooien zoals afgelopen schooljaar.”
Heb je vragen over het corona-virus gerelateerd aan je werk? Onze juristen proberen de meestgestelde vragen zo goed mogelijk te beantwoorden in de FAQ: