Hogeschool Utrecht ondermijnt stakingsrecht
Medewerkers van de Hogeschool Utrecht die op 15 maart naar het Malieveld willen komen, moeten binnen hun onderwijsteam oplossingen zoeken voor lessen die komen te vervallen. “Het onderwijs en onderzoek mag er geen hinder van ondervinden”, zegt Seger Pijnenburg, woordvoerder van de Hogeschool Utrecht.
De woordvoerder laat weten dat er aan alle directeuren van de HU-instituten een mail is gestuurd door Wilfred Brand, HR-directeur van de HU. Hogeschoolblad Trajectum citeerde uit de mail: ‘Het onderwijs en onderzoek mag niet gehinderd worden door eventuele deelname van medewerkers aan deze staking en we vertrouwen er op dat binnen de teams oplossingen gevonden worden.'
Noodzaak ontbreekt
De hogeschool ziet geen reden tot staken, licht Pijnenburg toe. “Er is onlangs een cao afgesloten. Er is dus geen conflict, in dat licht ontbreekt de noodzaak om te staken. We sluiten hiermee bovendien aan bij het standpunt van de Vereniging Hogescholen (de koepel van hbo-besturen red.).”
Medewerkers van de HU die wel naar Den Haag willen komen, moeten dat samen met hun collega’s regelen. Pijnenburg: “Oplossingen kunnen zijn dat er collega’s lessen overnemen of dat er lessen worden verplaatst. We gaan ervan uit dat teams hierin goed samenwerken.”
De AOb heeft samen met FNV Onderwijs & Onderzoek en FvOv een staking uitgeroepen op 15 maart. De bonden eisen in totaal 4 miljard euro voor het hele onderwijs. In het hbo specifiek moet geld komen voor hbo-docenten zodat hun ‘laagste’ salarisschaal 11 wordt in plaats van 10. Ook moeten de carrièrelijnen korter worden voor onderwijsondersteuners.
Inbreuk
Een inbreuk op het stakingsrecht noemt AOb-sectorbestuurder hbo Roelf van der Ploeg de mail van de HU. “Deze HR-directeur heeft niet opgelet tijdens het college stakingsrecht. Het kenmerk van een staking is juist dat mensen er last van hebben. Ik schaar dit onder het kopje ‘gebrek aan ervaring’. In het primair onderwijs zul je niet zien dat besturen zeggen dat leraren zelf vervanging moeten regelen. Staken is een recht, het mag gewoon en als je lid bent van de bond krijg je een stakingsuitkering als er loon wordt ingehouden. Het is alleen netjes dat je het van tevoren meldt zodat studenten niet voor niks komen.”
Ook Jan Boersma van FNV Onderwijs & Onderzoek gaat zijn leden op de school laten weten dat dit ‘absoluut niet door de beugel kan’. Boersema is van plan om contact op te nemen met de HU.