Grote vertraging bij levering schoolboeken in heel Nederland
Er is in het hele land grote vertraging ontstaan in de levering van schoolboeken. Op sommige scholen is de helft van de boeken nog niet geleverd, terwijl het schooljaar al aan de gang is.
‘Veel boekenpakketten zijn niet compleet en we worden dan ook overspoeld met telefoontjes en andere meldingen. Wij werken met man en macht, maar kunnen niet leveren wat er niet is.’ Dat laat distributeur van schoolboeken Iddink weten aan de scholen, ouders en leerlingen die incomplete boekenpakketten hebben gekregen.
Van de twaalfduizend boeken die onze leerlingen dit jaar nodig hebben, is grofweg slechts de helft op tijd geleverd
En dat zijn er veel, dit schooljaar. “De schoolboeken zijn op onze scholen duidelijk veel later geleverd dan voorgaande jaren”, zegt woordvoerder Marit Goosen van Ons Middelbaar Onderwijs. “Er zijn veel nazendingen. Oftewel: te late leveringen.”
Twaalfduizend
Dat merkt ook Alexander de Bruin, coördinator van het boekenfonds van een van de scholen van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). "Van de twaalf- tot veertienduizend boeken die onze leerlingen dit jaar nodig hebben, is grofweg slechts de helft op tijd geleverd.”
De Bruin heeft van de uitgevers en distributeurs inmiddels wel een aantal pdf’jes gekregen. “Onze docenten staan nu te kopiëren. Maar dit geeft ontzettend veel gedoe en onrust aan het begin van het schooljaar. Je wilt als docent toch graag meteen goed van start gaan.”
Klassiek
Het boekentekort verschilt volgens De Bruin per uitgeverij. “Bij de kleine uitgeverijen zijn er weinig problemen. Ik geef klassieke talen en voor mijn vak zijn alle boeken geleverd. Maar van het biologieboek van uitgeverij Malmberg is er bijvoorbeeld nog geen eentje binnen.”
Ook andere grote uitgeverijen en distributeurs hebben leveringsproblemen, ziet De Bruin in de praktijk. Het tekort speelt overigens ook in het mbo: ook diverse roc’s kampen met nog niet geleverde boeken.
Brand
Over de reden van het boekentekort doen allerlei verschillende verhalen de ronde. Wie wat rond belt, hoort ‘personeelstekort bij uitgeverijen’, ‘brand in een haven in Duitsland’ (veel boeken worden in het buitenland gedrukt) tot ‘er staan nog containers vol boeken op een boot die onderweg is uit Azië’.
Distributeur Studers, die actief is in het mbo en ook grote leveringsproblemen heeft, houdt het op ‘technische problemen na verhuizing van het magazijn’. ‘Jouw bestelling kan vertraging oplopen’, meldt Studers op zijn website. ‘We werken hard aan een oplossing, maar dit gaat niet voor elke bestelling op tijd lukken.’
We hebben nog geen enkel biologieboek binnen
Volgens distributeur Iddink kampen 'alle partijen met problemen op de arbeidsmarkt en in de logistieke keten’. ‘Vooral uitgeverij Noordhoff heeft te maken met grote vertragingen’, schrijft Iddink aan de getroffen leerlingen, ouders en scholen. ‘En dat werkt stevig door in de hele logistiek’.
Want Noordhoff is de grootste uitgever, legt woordvoerder Pieter Dubois van Iddink uit. "Als het bij Noordhoff hapert, hapert het op elke school en bij elke distributeur.”
Huurboeken
Coördinator De Bruin van een van de LVO-scholen denkt dat veel van de problemen worden veroorzaakt door veranderingen in de markt van boeken en lesmethoden. “Vroeger had je voornamelijk huurboeken die enkele jaren gebruikt konden worden. Tegenwoordig hebben de uitgevers allerlei constructies bedacht waardoor je elk jaar nieuwe boeken moet kopen. Vanwege actuelere content, maar ik ben bang ook uit commerciële overwegingen.”
Oorlog
En als de logistiek van het drukken en de distributie niet hard genoeg meegroeit met die verandering, ontstaan en vertragingen. Zeker als er daarnaast extra problemen opduiken, zoals personeelstekort. Of de verstoring van de internationale vervoersstromen door corona of oorlog. “Dan loopt het spaak”, zegt De Bruin: “En ik vermoed dat dit punt nu bereikt is.”