Alle

Grote demonstratie Rotterdam voor meer onderwijsgeld

Met de skyline van Rotterdam als achtergrond maakten elfduizend leerkrachten, ondersteuners en schoolleiders vanmiddag in een lange stoet duidelijk dat onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) met extra geld over de brug moet komen voor het primair onderwijs. “Arie, wees een vent, geef ons dividend.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

iphone-0031654632549mailrobniemantsverdriet-nl-17

Beeld: Rob Niemantsverdriet

“Twee minuten. Dan kunnen we”, geeft één van de vrijwilligers door met twee vingers in de lucht. De politie staat stand-by en de groep met onderwijspersoneel uit het primair onderwijs in Zuid-Holland en Zeeland groeit met de minuut voor het Nieuwe Luxor Theater. Ze zijn klaar voor de demonstratie in Rotterdam, tijdens de laatste in een reeks van vijf estafettestakingen.

Oud-leerkracht groep 4 en 5 Marcel Schoffelen baant zich een weg door de verzamelde groep en valt op met zijn zelfgemaakte kubus-‘spandoek’. Daarop staat opgesomd waar de werkdruk uit bestaat: lesgeven, toetsen, evalueren, mail lezen, vergaderen. Hij is anderhalf jaar met pensioen, maar wordt bij hoge nood nog opgeroepen. Vandaag demonstreert hij voor zijn oud-collega’s en zijn vrouw die nog op een basisschool werkt. Ook bij de landelijke staking in Den Haag was hij erbij. “Al mijn collega’s moeten een duw krijgen in de goede richting. De jongeren schrikken zich een ongeluk als ze voor de klas komen. Arie, wees een vent en geef ons dat dividend”, zegt Schoffelen.

Lange sliert

Als de twee minuten om zijn, komt de stoet langzaam in beweging. De eerste demonstranten gaan de Erasmusbrug op om aan de route van 3,5 kilometer naar Het Park te beginnen. Lerarenteams met schoolvlaggen in de hand volgen. Er vormt zich een lange sliert op de brug, terwijl grote vrachtschepen met containers er onderdoor varen. Trams zoeven over de brug, passagiers kijken nieuwsgierig door de raampjes. In een mum van tijd staat de brug vol met onderwijspersoneel.

“Ik ben blij dat er zoveel mensen zijn”, zegt leerkracht Corry Tas tijdens het lopen. Ze werkt op de Kardinaal Alfrinkschool in Waddinxveen. “De rek is eruit voor mij”, zegt ze. “Het vak is superleuk, toch denk ik erover om te stoppen. Het is te veel en ik heb weinig tijd om aandacht te geven aan de leerlingen”, zegt ze met emotie in haar stem. “Dit gaat mij echt aan het hart.”

De rek is eruit voor mij. Het vak is superleuk, toch denk ik erover om te stoppen.

Ondanks het geld dat onderwijsminister Arie Slob voor het werkdrukakkoord (430 miljoen euro) en de lerarensalarissen (270 miljoen euro) uittrok, merken de stakers dat het nog niet genoeg is. Op de Erasmusbrug zegt Johan Wesdorp, die samen met zijn collega’s – "de directrice voorop" - van De Bergse Zonnebloem demonstreert: “Het was een eerste stap van Slob, maar het is niet voldoende. We worden ondergewaardeerd.”

Bij de fotografen en de draaiende camera’s beginnen de demonstranten te brullen. Ook als de eerste collega's de Erasmusbrug af komen en ze de hele stoet collega’s op de brug zien, klinkt gejoel.

Kleine stap

Jorrit Koop werkt in het voortgezet speciaal onderwijs, dat ook onder het primair onderwijs valt. Met twee collega’s is hij naar Rotterdam gekomen. Het reguliere voortgezet onderwijs lonkt soms. “Het zit in mijn hoofd. Ik vind lesgeven leuk en het is maar een kleine stap naar het voortgezet onderwijs. Salaris is belangrijk en het is nu niet eerlijk.” Zijn collega beaamt: “Zeker in de eerste jaren was het sappelen. Toen dacht ik best weleens aan het einde van de maand: waar doe ik dit nu voor? Ik heb een hbo-opleiding, werk fulltime maar belde dan wel mijn vader omdat ik niet goed kon rondkomen.”

Met haar regenboog-paraplu zit intern begeleider en leerkracht Corrie Brouwer goed als er wat spetters vallen. “Dubbelfunctie”, zegt ze. “Mijn school heet De Regenboog.” Brouwer viel het salarisverschil tussen het primair en voortgezet onderwijs op toen allebei haar kinderen in de verschillende onderwijssectoren aan de slag gingen. “Mijn dochter in het voortgezet onderwijs verdiende meer dan mijn zoon in het primair onderwijs, terwijl hij er al langer werkte.”

Mijn dochter in het voortgezet onderwijs verdiende meer dan mijn zoon in het primair onderwijs, terwijl hij er al langer werkte.

Met een paar kleine stop-momenten loopt de stoet langzaam door langs de Westerkade, waar de watertaxi’s voorbij varen. Even later zijn de beats in Het Park al te horen. Presentator Quintis Ristie kondigt alvast aan dat iedereen heel eventjes mag uitrusten. “Maar”, zegt hij, “daarna gaan we los om Den Haag te laten weten dat er verandering moet komen.”

Afschepen

AOb-bestuurder Eugenie Stolk zegt op het podium bij de manifestatie dat het onderwijspersoneel, de ondersteuners, de schoolleiders en de leraren, meer erkenning moeten krijgen en een eerlijk salaris. “Dit kabinet wil onderwijs met een fooi afschepen. Kom over de brug met Prinsjesdag”, zegt Stolk. De leraren steken hun paraplu’s instemmend omhoog.

Net voordat ze bij de manifestatie in Het Park aankwam, hoopte Corné Kaptein, werkzaam in het speciaal onderwijs, dat dit kabinet de twee miljard euro van de dividendbelasting aan de publieke sector zou geven. “Maar, deze politiek houdt niet van mensen.”

Volgende week dinsdag is het Prinsjesdag. Dan moet blijken of Slob met extra geld over de brug komt.