Alle

Geldrops schoolbestuur stapt op, leerlingen krijgen weer les

De drie basisscholen van de Stichting Nutscholen Geldrop zijn vandaag weer open. De raad van toezicht en bestuurder Mieke van den Broek zijn gisterenavond opgestapt. Dat was een eis van de 65 leerkrachten die zich gisteren massaal ziek meldden uit protest. “Dit is de apotheose van een jaar lang strijd”, zegt ouder Sytske Klarenbeek die het woord voert namens de leerkrachten.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

geldropscholen

Beeld: Pixabay

De ontlading was vanochtend op het schoolplein groot. Klarenbeek: “We vielen elkaar huilend in de armen. Het was heel emotioneel. Alle eisen van de leerkrachten zijn ingewilligd.”

Afgelopen weekend stuurden de leerkrachten een ultimatum omdat ze het zat waren. Ze staan al een tijdlang onder druk en ervaren psychische en fysieke klachten vanwege de angstcultuur die heerst op de scholen. Volgens Klarenbeek sleept het conflict al een jaar en begon het met het ontslag van twee schooldirecteuren die de angstcultuur aankaartten. Vervolgens zijn er veel beslissingen genomen waarbij de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr) niet betrokken was en de leerkrachten telkens uit de media vernamen dat er een besluit was genomen.

De druppel die de emmer deed overlopen was het laatste besluit van de raad van toezicht om Mieke van den Broek als nieuwe interim-bestuurder aan te stellen. Zij zou Ivon de Wilde, de vorige bestuurder die twee weken geleden opstapte, vervangen. “Ook hier werd de gmr niet betrokken en niemand werd persoonlijk geïnformeerd, terwijl de hoop was dat die ruimte er wel zou zijn”, zegt Klarenbeek.

“We vielen elkaar huilend in de armen. Het was heel emotioneel. Alle eisen van de leerkrachten zijn ingewilligd”, Sytske Klarenbeek, ouder met twee kinderen op de Beneden Beekloopschool

Dreigementen

De bijna negenhonderd leerlingen van de drie scholen kregen daarom gisteren geen les. Ondanks de brief die interim-bestuurder Van den Broek stuurde. Zij riep de leerkrachten afgelopen weekend op om toch naar school te komen. ‘Op geen enkele wijze is het van belang om te verzanden in dreigementen en de dialoog uit de weg te gaan’, aldus Van den Broek. In haar brief schreef ze dat het ziek melden onacceptabel is omdat het de leerlingen direct treft en dreigde ze met mogelijk ontslag.

Toch bleven de leraren maandag thuis. “Dit is wel uniek, het team heeft wel een overwinning behaald”, zegt AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt. Gisterenavond hield hij namens de AOb in Geldrop een bijeenkomst voor alle leerkrachten om ze juridisch te adviseren en te luisteren naar de problemen. “We hebben het gehad over de consequenties, zoals salarisinhouding en wat je dan kunt doen bijvoorbeeld.”

Volgens Van Liempt brak er gisterenavond ineens een luid gejuich los toen bekend werd dat de raad van toezicht en het bestuur opstapte. “Ik denk dat er geen salaris wordt ingehouden, maar we houden een vinger aan de pols. In ieder geval gingen alle leraren vandaag wel weer aan het werk.” De AOb-rayonbestuurder denkt dat de leraren niet aan het werk waren gegaan vandaag als er niets was veranderd. “Ze waren oprecht allemaal boos.”

Opgelucht

Ten tijde van de bijeenkomst van de AOb zaten de gmr, raad van toezicht, bestuurder en de Geldropse onderwijswethouder in crisisoverleg. Het gesprek was een initiatief van de inspectie die wilde dat de leerlingen weer naar school konden. Onderwijswethouder Miranda Verdouw van de gemeente Geldrop-Mierlo: "Al snel zei de raad van toezicht dat een deel van de oplossing was dat zij moesten vertrekken en ook de bestuurder volgde uiteindelijk. Voor ons is het belangrijk dat de kinderen weer naar school kunnen, want het was een loopgravenoorlog geworden."

Sytske Klarenbeek, woordvoerder van de leraren: “We zijn opgelucht over deze beslissing. Maar het heeft een bittere nasmaak. Er zijn verliezen geleden, mensen ontslagen, vele tienduizenden euro’s verspild. Het heeft veel te lang geduurd.”