Alle

‘Extra kabinetsbijdrage nodig voor hogere lonen in het onderwijs’

Na de vakbonden vinden nu ook de werkgevers dat de lonen in het onderwijs omhoog moeten. "Ze voelen de hete adem van hun personeel in de nek", zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.

Tekst Redactie Het Onderwijsblad - Rob Voorwinden - - 3 Minuten om te lezen

Geld loon

Het kabinet moet extra geld ter beschikking stellen om in de onderwijs-cao’s een ‘goed en concurrerend’ salaris te kunnen afspreken. Dat schrijven de werkgevers in het onderwijs vandaag aan het kabinet. ‘Een nijpend en urgent lerarentekort en de historisch ongekend hoge inflatiecijfers maken dit noodzakelijk’, schrijven de PO-Raad, VO-raad, MBO-raad en de Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland.

Bij de gemeenten, de ziekenhuizen en zelfs de banken wordt al volop actie gevoerd en gestaakt

“De werkgevers komen eindelijk in beweging”, zegt Evers. De cao-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs lopen al een tijdje stroef, omdat de inzet van de werkgevers mijlenver af ligt van wat de AOb, FNV en andere bonden willen.

“Inmiddels zien we dat er in andere sectoren volop actie wordt gevoerd en wordt gestaakt”, zegt Evers. “Zoals bij de ziekenhuizen, bij de gemeenten, in het openbaar vervoer en zelfs bij de banken. En die acties hebben resultaat. We zijn in het voortgezet onderwijs ook bezig met een handtekeningenactie die heel goed loopt, er is heel veel steun en dat is ook een indicatie voor de actiebereidheid. Daarom kloppen de werkgevers nu aan bij het kabinet: ze voelen de hete adem van hun personeel en van de onderwijsvakbonden in hun nek.”

Tweetrapsraket

Een probleem bij de cao-onderhandelingen in het onderwijs is dat deze een tweetrapsraket zijn. Het kabinet geeft geld aan de werkgevers, die op basis van dat bedrag met de vakbonden onderhandelen over de hoogte van de lonen.

Maar hoeveel geld de werkgevers precies van het kabinet krijgen, is geheim. De onderhandelingen zijn dan ook vaak een kat- en muisspel. Waarbij de werkgevers stellen dat ze echt niet meer geld van de overheid hebben gehad om de lonen verder te verhogen, en de vakbonden dat betwijfelen – maar niet kunnen bewijzen.

Ik ben bang dat, áls er al extra geld komt, dit too little, too late zal zijn

“Omdat die onderhandelingen altijd mistig verlopen, willen wij graag rechtstreeks met de betreffende ministers onderhandelen”, zegt Evers. Hij hoopt dat het kabinet de oproep van de werkgevers ter harte neemt. “De politiek is hier ook echt aan zet. Willen we goed onderwijs voor elke leerling dan hoort daar ook een goed salaris voor onderwijspersoneel bij. Maar ik ben bang dat, áls er al extra geld komt, dit too little, too late zal zijn.”

meivakantie

En ondertussen gaan de cao-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs gewoon door. “Als de werkgevers vóór de meivakantie niet met een goed loonbod komen – en harde toezeggingen over lestijd dan sluit ik acties zeker niet uit”, zegt Evers. “Docenten en ondersteuners worden net zo hard getroffen door de inflatie als ziekenhuispersoneel, buschauffeurs en bankiers. Dus hebben ook de mensen in het onderwijs recht op een fatsoenlijke loonsverhoging en een goede cao."

In andere sectoren zijn die goede cao's tot stand gekomen door collectieve acties en stakingen, zegt Evers. "Ik roep daarom ook iedereen in het voortgezet onderwijs op om de handtekeningenlijst op je school te ondertekenen, je hierover uit te spreken en je collega's over te halen om onze gezamenlijke inzet te steunen. Alleen samen gaan we zorgen voor een sterk beroep.”

Strijd jij samen met ons voor een goede cao? Word lid! De eerste drie maanden zijn gratis!