Alle

Actie voor vaste contracten op universiteiten

Structureel werk moet een vast contract betekenen. ‘Regel dat in de cao’, was de oproep van de actievoerders op het Utrechtse Domplein aan de cao-onderhandelaars.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

actie-academiegebouw-def

Beeld: Algemene Onderwijsbond

Een man met een spijkerjasje houdt een houten stok vast. Hij begint te slaan op zijn rode trommel en de actievoerders roepen geoefend: ‘No permanency, no votes.’ Het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein is het decor voor het spandoek waar de eis kort en bondig is samengevat: ‘Structureel werk = een vast contract.’ Dat is de reden dat er vanmiddag tientallen medewerkers van universiteiten en bonden zich hadden verzameld voor het Academiegebouw.

Uitbuiten

De actie was opgezet door de actiegroepen 0.7, CasualAcademy en CasualUvA, ondersteund door de FNV en AOb. Juist vanmiddag voerden ze actie, omdat er een cao-overleg stond gepland. Lotje Siffels van actiegroep 0.7 sprak collegevoorzitter Marcel Nollen van de Vrije Universiteit en vertegenwoordiger in het cao-overleg namens de werkgevers, dringend toe. “Laten we samenwerken. We willen het werk doen, maar willen niet uitgebuit worden. Dan zullen we vechten. We willen geen leugens meer, geen uitspraken dat er geen geld is. We don’t care.”

We willen het werk doen, maar willen niet uitgebuit worden

Siffels zegt dat Nollen de kans heeft om te laten zien dat universiteiten een einde willen maken aan tijdelijke contracten, het structurele overwerk en een onveilige werkomgeving. Want daar heb je als docent met een tijdelijk contract allemaal mee te maken: je bent afhankelijk van leidinggevenden voor contractverlenging. Je kunt je niet settelen en een huis kopen, je blijft kwetsbaar, moet steeds verhuizen van universiteit, ervaart veel stress en de mentale gesteldheid gaat achteruit. Er is angst om je uit te spreken en om je veilig te voelen, zegt Siffels met gebalde vuisten als ze Nollen in het Engels toespreekt. Het is: ‘Shut up, work up for your next contract’. Voor een werkgever als Nollen is het volgens de actievoeder allemaal ‘collateral damage’ voor velen is het de dagelijkse realiteit.

Kartonnen doos

Na Siffels toespraak krijgt Nollen een kartonnen doos aangeboden van een andere actievoerder. Een doos die veel tijdelijke medewerkers inpakken om weer naar een andere locatie te gaan als hun contract afloopt. De collegevoorzitter doet geen concrete toezeggingen, maar laat weten dat het ‘binnenkomt’ en dat ook hij dezelfde waarden deelt als de actievoerders. “Ik heb respect voor jullie en neem het mee naar de cao-tafel. Gelijk start de trommel en een alarm-geluid: “Take it off the table, put it in the cao”, scanderen de actievoerders.

Take it off the table, put it in the cao

Cao-inzet

De AOb heeft in de huidige cao-inzet voor deze onderhandelingen staan dat er meer vaste banen voor docenten en onderzoekers moeten komen, zo liet AOb-onderhandelaar Donald Pechler eerder weten. Functioneren tijdelijke docenten en onderzoekers goed, dan moeten ze binnen twaalf maanden een vast contract krijgen. Net zoals in de huidige cao al is geregeld voor alle andere functies, de ondersteunende functies, universitair (hoofd)docenten en hoogleraren.

De actievoerders willen duidelijke afspraken in de cao. Want, liet Siffels weten, de netwerken breiden uit op de universiteiten en ze zullen als het moet stakingen uitroepen. Op de UvA is er al vanaf 1 april een gedeeltelijke staking aan de gang waarbij docenten de cijfers van studenten niet meer invoeren. “Maak niet je eigen oppositie. We stoppen niet voordat dit is geregeld.”

Sluit je aan bij de AOb. Samen staan we sterker aan de onderhandelingstafel.