Donderdag 25 mei actiemiddag voortgezet onderwijs!
Er is simpelweg te weinig geld om een cao af te sluiten met een fatsoenlijke loonsverhoging voor het voortgezet onderwijs. “We moeten nú massaal in actie komen”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.
Eerst het goede nieuws. In de cao-onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers wordt volgens Evers ‘constructief gesproken’ over de - belangrijke - kwesties onderwijstijd en lestijd. Evers: “Wij willen voldoende tijd voor lessen en voor- en nawerk, zodat leraren hun vak goed kunnen uitoefenen. We zijn er nog niet, maar de gesprekken zijn constructief genoeg om voort te zetten.”
De inflatie treft iedereen in de samenleving – dus ook leraren en ondersteuners
Het slechte nieuws is echter dat er onvoldoende geld is om een fatsoenlijke loonsverhoging af te spreken. Zoals het er nu voor staat lijkt er 5,2% beschikbaar te zijn. “Dat is natuurlijk veel te laag. De inflatie treft iedereen in de samenleving – dus ook leraren en ondersteuners. Een laag loon maakt het beroep niet aantrekkelijk, en we zitten al met enorme personeelstekorten”, zegt Evers. “In andere sectoren worden, om die prijsstijgingen te compenseren, gelukkig goede loonsverhogingen afgesloten. Dat willen wij ook doen in het voortgezet onderwijs.”
Wil jij ook een fatsoenlijke loonsverhoging? Word lid! De eerste drie maanden zijn gratis, en samen kunnen we onze stem nog beter laten horen in Den Haag en bij de werkgevers!
De werkgevers in het voortgezet onderwijs krijgen echter onvoldoende geld uit Den Haag om de lonen fatsoenlijk te kunnen verhogen. Daarover schreven de werkgevers zelf onlangs al een brief aan het kabinet. “Zonder extra geld kunnen we geen fatsoenlijke loonsverhoging afspreken”, zegt Evers. “Dat is waar het op neerkomt.”
Long covid
En het extra geld is niet alleen nodig voor een loonsverhoging. Evers: “We willen in de cao een stagevergoeding van 750 euro afspreken voor studenten in het onderwijs. We willen compensatie voor slachtoffers van long covid, en een dekkende reiskostenvergoeding. Ook dat kost allemaal geld. Geld dat er niet is.”
Personeelskamer
Daarom is er actie nodig. “In de andere sectoren is het ook niet vanzelf gegaan, en is er actie gevoerd voor een goed resultaat. We zetten de handtekeningenactie voort en die mondt uit in de actie op 16 mei. Laat in de eerste plaats weten dat je onze inzet steunt”, zegt Evers. Op de actiepagina vind je onder andere een handtekeningenlijst voor in de personeelskamer en een flyer met meer informatie.
Evers: “Er worden al heel veel lijsten ingevuld en ingestuurd – we zitten over de honderd scholen. Maar er kan meer bij – we hebben ieders steun nu nodig. Kom op en doe mee: hang die lijst op in je personeelskamer, maak een foto van de – volle – lijst en stuur die in. En vraag al je collega's om op 16 mei mee actie te voeren!”
De voorjaarsnota van het kabinet komt er aan. Als we met acties wachten tot na de examens, zijn we te laat
Op donderdag 25 mei, in de middag, worden de handtekeningen aangeboden aan de lokale politiek en landelijk in Den Haag. “Het is geen handig tijdstip, zo in de examentijd”, zegt Evers. “Maar de voorjaarsnota van het kabinet komt eraan en zal in de Kamer besproken worden. Daar moet het extra geld vandaan komen. Als we wachten tot na de examens, zijn we te laat. We moeten nú onze stem laten horen. En als blijkt dat er niet genoeg geld komt, gaan we natuurlijk over tot stakingen.”
Online bijeenkomst
Vanavond, donderdag 20 april, om 19.00 uur geeft Evers, samen met Gerard Klaassen van de FNV in een online bijeenkomst uitleg over de stand van zaken in de onderhandelingen. De bijeenkomst is live te volgen op de actiepagina, je kunt zelf meedoen in de chat.
Half mei gaan de onderhandelingen met de werkgevers verder. “Maar zonder extra geld uit Den Haag zie ik het zeer somber in. En de onderhandelingen over de andere onderwerpen zijn zeker niet oneindig en vrijblijvend”, zegt Evers. “Daarom moeten we nu met z’n allen in actie komen.”