Bonden eisen meer vaste banen aan universiteiten
Tijdens een korte actie in Utrecht presenteerden de vakbonden vanmiddag hun inzet voor een nieuwe cao. Inflatiecompensatie is daarin belangrijk, maar ook: meer vaste contracten.
Donald Pechler van de AOb: "Alles in onze gezamenlijke inzet is erop gericht om het wetenschappelijk personeel zo snel mogelijk aan een vast dienstverband te helpen."
Kwetsbaar wegwerppersoneel
Docenten en onderzoekers verdienen vaste dienstverbanden bij de universiteiten, zegt Pechler. "Zij worden nu als wegwerppersoneel na een bepaalde tijd gewoon afgeserveerd, terwijl ze hebben aangetoond dat zij goed functioneren. Dat is uiteraard niet goed voor hen, maar ook niet voor de wetenschap vanwege het verlies van getalenteerd wetenschappelijk personeel."
Onderwijs en onderzoek zijn publieke en structurele taken voor de universiteiten die daarom in vaste dienstverbanden gegoten moeten worden, vindt de AOb. Pechler: "Helaas blijkt steeds weer uit onderzoeken dat docenten en onderzoekers vanwege hun tijdelijk dienstverband een extra kwetsbare positie innemen. Denk daarbij aan werkdruk, onbetaald overwerken en sociale veiligheid."
Als het aan de vakbonden ligt, staat daarom in de volgende cao:
- Een salarisverhoging die de koopkracht behoudt. De jaarinflatie bedroeg over de periode oktober 2021 tot oktober 2022 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 14,3 procent.
- Afspraken voor meer en sneller vaste contracten, met name voor onderzoekers en docenten. De bonden eisen maximum percentages aan tijdelijke contracten. Voor docenten gaat het om 15 tot hooguit 25 procent per faculteit. In de originele inzet lees je precies hoe de verschillende functies en type aanstellingen sneller en vaker naar vaste dienstverbanden gaan.
- Afspraken die de werkdruk moeten verlagen. Voor docenten kan dat bijvoorbeeld door betere afspraken over hoeveel onderwijs zij moeten geven.
- Volledige dienstverbanden voor docenten die dat als hoofdberoep doen. Dus geen 0,6 of 0,7 fte-aanstelling die in de praktijk te krap is om het werk te voeren.
- Dat detachering alleen nog mag voor ondersteunend personeel. Wetenschappelijk personeel moet altijd een dienstverband bij de universiteit zelf hebben, ook als het gaat om 'ziek en piek'.
- Dat er een landelijk ombudsmeldpunt moet komen voor mensen die bang zijn om melding te doen bij een ombudsfunctionaris van hun eigen instelling.
- En over diversiteit en inclusie: dat er onder andere een transgenderverlof komt en een verlof voor vrouwen in de overgang.
Vijf actiegroepen*Casual Academy, WOinActie, PNN, Postdocnl en 0.7 en de vakbonden AOb, FNV, CNV en FBZ, samen goed voor zo'n 25 aanwezige personen, overhandigden de werkgevers vanmiddag de inzet, tegelijk een foambord met het statement 'Meer vaste contracten NU', een knipoog naar de nieuwe naam van wat voorheen de VSNU heette: de Nederlandse Universiteiten (NU).
De gezamenlijke petitie die oproept tot het stoppen van tijdelijke contracten aan universiteiten en onderzoeksinstellingen is inmiddels ruim 1400 keer ondertekend, vertelde Jan Boersma, onderhandelaar voor de FNV: "Universiteiten maken al jaren gebruik van de loyaliteit en de intrinsieke gedrevenheid van hun werknemers. Dat moet een keer afgelopen zijn.”
Onderzoek
In de huidige cao, die tot eind maart loopt, is afgesproken dat er onderzoek komt naar de aanstellingen van docenten en promovendi aan Nederlandse universiteiten. Dat onderzoek is nog niet af. Helaas, aldus Pechler van de AOb. "Wij willen die data hebben. We hebben de onderzoeksvraag duidelijk en samen met de werkgevers geformuleerd. De feiten kennen is cruciaal voor deze onderhandeling."
Vandaag start officieel het onderhandeltraject. Onder deze cao vallen ongeveer 60.000 personen op veertien Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen.