Alle

Basisschool gaat over op vierdaagse schoolweek, mogelijk volgen meer scholen

Groep 5 van openbare basisschool de Spiegel in Zaandam, onderdeel van scholenstichting Zaan Primair, gaat na de herfstvakantie over op een vierdaagse schoolweek. Mogelijk volgen meer klassen van drie andere basisscholen van de stichting, meldt collegevoorzitter Niko Persoon van Zaan Primair vandaag.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

vierdagen

Beeld: Pixabay

“We zijn strijdbaar en kiezen met deze maatregel voor het zittend personeel”, zegt Persoon. Zijn scholenstichting (22 basisscholen) kan niet genoeg leerkrachten vinden voor alle scholen. De collegevoorzitter legt uit dat de scholen al veel maatregelen hebben genomen om de lessen door te laten gaan: klassen samenvoegen, groepen een dag naar huis sturen, intern begeleiders (ib’ers) voor de klas. “Het zijn houtje-touwtje maatregelen en het personeel op de scholen vangt dit steeds op. Het zorgt voor een nog hogere werkdruk.”

Half september kondigde Persoon samen met de collegevoorzitter van scholenkoepel Agora aan dat hun scholen zouden kiezen voor een vierdaagse schoolweek als het lerarentekort nijpender wordt. Nu is het zover. “Alle ouders van groep 5 op obs de Spiegel hebben een brief gehad”, zegt Persoon. “De leerlingen krijgen zeven weken lang één dag minder les. Het gaat in na de herfstvakantie en loopt tot de kerstvakantie.”

We zijn strijdbaar en kiezen met deze maatregel voor het zittend personeel

Op de basisschool staat al een tijd een vacature open voor een leerkracht groep 5. Mocht de scholengroep voor de kerstdagen geen leerkracht hebben gevonden, dan gaat een andere klas van de school over op de vierdaagse schoolweek.

Meer scholen

Op dit moment wordt er ook op drie andere scholen van Zaan Primair bekeken of er klassen tijdelijk op een vierdaagse lesweek overstappen. Persoon: “Ik houd mijn hart vast voor een griepgolf, want daarvan is nu nog geen sprake. Morgen of woensdag weten we van de drie andere scholen meer, vandaag zijn er nog gesprekken.”

Het gaat om een noodmaatregel, benadrukt Persoon. “Op dit moment is er onrust onder ouders die de brief hebben gekregen. Wij vinden dat vervelend. Maar willen ons personeel beschermen door hier een streep in het zand te zetten. Van leraren kregen we positieve reacties.”

Reactie minister

Met een brief aan de Tweede Kamer reageerde Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) eerder al op de aankondiging van de Zaanse schoolbesturen. Slob schrijft in zijn brief dat basisscholen wettelijk gezien niet een vierdaagse schoolweek mogen invoeren. Wel is er ruimte in de wet om maximaal zeven keer per jaar over te gaan op een vierdaagse schoolweek. ‘Nu het lerarentekort nijpender wordt, is de verleiding wellicht groot noodmaatregelen te nemen die mogelijk ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs. Dat is wat niemand wil’, aldus de minister. Slob kondigt een handreiking aan met oplossingen en ‘handvatten’ voor de besturen.

Persoon zegt dat zijn schoolbestuur de rug recht houdt. “Ik ben benieuwd naar de handreiking en of er iets in staat wat we niet al hebben geprobeerd. Als erin staat dat ib’ers voor de klas moeten, kunnen we ook de discussie aangaan of het ib-werk niet belangrijk is.”