Basisscholen volledig open vanaf 8 juni
De basisscholen mogen volledig open vanaf 8 juni. Dat kondigde premier Mark Rutte zojuist aan. AOb-voorzitter Eugenie Stolk: “Het kabinet moet goed kijken naar de gevolgen van de gedeeltelijke openstelling. Dit is spannend. Wij houden een enquête onder onze po-leden om te zien wat ze vinden van het volledig openen van de scholen.”
Helemaal zeker is de volledige opening van de basisscholen nog niet. “De scholen gaan helemaal open, tenzij de komende weken uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is”, aldus premier Rutte tijdens de persconferentie. Het kabinet maakt de komende weken afspraken met het onderwijs over het openen van de basisscholen.
Rutte: 'De basisscholen gaan helemaal open, tenzij de komende weken uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is'
Sinds 11 mei zijn de basisscholen weer gedeeltelijk open nadat docenten wekenlang alleen online lessen konden geven vanwege het coronavirus. Premier Rutte vindt dat scholen de gedeeltelijke opening “allemaal goed oppakken". Leerlingen krijgen op dit moment les in shifts waarbij steeds een gedeelte van de klas op school aanwezig is. Scholen voor speciaal onderwijs zijn wel al volledig open sinds vorige week maandag.
Raadpleging
De AOb peilt de komende dagen de leden die werken in het primair onderwijs om te kijken wat ze vinden van Ruttes besluit. “Het kabinet moet goed monitoren wat de gevolgen zijn van de gedeeltelijke openstelling. Het is voor iedereen spannend om te zien wat dit betekent voor de verspreiding van het virus. Met onze enquête willen we kijken hoe het overal verloopt en wat onze leden ervan vinden om de school helemaal te openen.”
AOb-voorzitter: 'Met onze enquête willen we kijken hoe het overal verloopt en wat onze leden ervan vinden om de school helemaal te openen'
Fysiek les
Zoals verwacht kondigde Rutte tijdens de persconferentie definitief aan dat docenten en ondersteuners op de middelbare scholen vanaf 2 juni de deuren weer gedeeltelijk mogen gaan openen voor hun leerlingen. In eerdere persconferenties noemde hij begin juni al als mogelijke startdatum. Op de scholen moet de anderhalve meter afstandsregel in acht worden genomen waardoor in de praktijk niet alle leerlingen tegelijk op school zullen zijn.
Wel vindt het kabinet dat scholen écht fysieke lessen moet gaan geven. Rutte: “Ze moeten zich niet beperken tot een mentoruurtje of een paar toetsen op school.” Begin deze week meldde het Onderwijsblad dat sommige middelbare scholen voor de zomer helemaal niet meer van plan zijn open te gaan voor fysieke lessen. Zij willen juist wel doorgaan met de online lessen en leerlingen alleen naar school laten komen voor toetsen, mentorgesprekken en sociale activiteiten.
Rutte: 'Middelbare scholen moeten zich niet beperken tot een mentoruurtje of een paar toetsen op school'
Leerlingen die in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zitten, krijgen ook vanaf 2 juni weer fysiek les. Op deze scholen moet net als op middelbare scholen anderhalve meter afstand worden gehouden, maar is er ook 'nog meer maatwerk nodig', volgens het kabinet, omdat er meer leerlingen in risicogroepen zitten.
Bovenaf
AOb-voorzitter Stolk vindt het voor de docenten en leerlingen fijn dat ze elkaar waar mogelijk weer echt in de ogen kunnen kijken. “Na wekenlang online lesgeven willen ze elkaar heel graag weer zien”, zegt ze. “Een beeldscherm is echt wat anders.” Wel hamert Stolk erop dat scholen zelf moeten invullen hoe ze het onderwijs gaan inrichten. “Dat moet je niet van bovenaf vanuit een Haagse toren opleggen. Voor de ene school zal het makkelijker zijn dan voor een andere school. De grootte van het gebouw, hoeveel docenten er zijn, hoe goed werken de online lessen. Dat verschilt per school.”
Mbo en hoger onderwijs
Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen vanaf 15 juni weer toetsen afnemen, kwetsbare studenten begeleiden en praktijkonderwijs aanbieden. Wel moet dit zo georganiseerd worden dat studenten niet in de spits hoeven te reizen naar de school.
AOb-leden die werken op basisscholen en in het speciaal (basis)onderwijs krijgen een mail met een nieuwsbrief. Daarin vind je de link naar de peiling.