AOb'er Raymond Hintjes wint prijs voor homo-emancipatie
Raymond Hintjes, voorzitter van de AOb-afdeling van katholieke leraren, heeft een prijs gewonnen voor zijn bijdrage aan de homo-emancipatie. De jury roemt Hintjes onder andere voor zijn ‘durf en lef’.
Vanaf 1 augustus is godsdienstleraar Raymond Hintjes voorzitter van de AOb-afdeling Sint Bonaventura. Zijn eerste wapenfeit was dat hij stevig van leer trok tegen kardinaal Wim Eijk vanwege zijn boek De band van de liefde over seksualiteit. De jury van de Graalbokaal Award, een prijs uitgereikt door de stichting RK Homo-emancipatie, stelt dat het van ‘durf en lef’ getuigt dat Hintjes openlijk en ‘kwetsbaar’ stelling neemt tegen Eijks boek. Ook in het Onderwijsblad van de AOb ageerde Hintjes tegen de ‘seksbijbel’.
Wat heeft de kardinaal opgeschreven?
Hintjes: “Zijn vorig najaar uitgekomen nieuwe boek ‘De band van de liefde’ was voor mij de bekende druppel. Ik ben katholiek en homoseksueel. Volgens onze orthodoxe kardinaal mag ik dan eigenlijk niet voor de klas staan. Dat sta ik al twaalf jaar met veel plezier op het Blaricum College in Venlo. Daar ben ik met hart en ziel docent levensbeschouwing en godsdienst.”
Wat vind je van zijn redenering?
“Eijk heeft het bijvoorbeeld over de ‘objectieve ongeordendheid van homoseksuele relaties’. Die staan in zijn ogen gelijk aan pedofilie, verkrachting, prostitutie en bestialiteit. Daarom zouden homoseksuele onderwijzers mogen worden gediscrimineerd. Ik voel me hierdoor persoonlijk diep geraakt en daarom schreef ik op sociale media en in het Nederlands Dagblad enkele pittige aanklachten. De man hanteert dezelfde soort redeneringen als extreemrechts, de Poetin- en Trump-achtigen en al die andere orthodoxen als het gaat om het beperken van vrijheden die afwijken van wat die lui zelf als normaal beschouwen. Dat kunnen en moeten we niet laten passeren.”
Waarom niet?
“Niet voor mezelf en niet vanwege mijn leerlingen van wie sommigen worstelen met hun identiteit. Die net als ik niet willen kiezen tussen hun geloof en hun geaardheid en daarover in alle openheid willen praten.”
Zo’n fittie is een leuke binnenkomer bij Bona als kersverse voorzitter?
“Ik schreef mijn verhaal in eerste instantie als privépersoon. Maar kreeg al snel de steun van de rest van het bestuur. Ook binnen de totale AOb ervaar ik veel support. Gelovig of niet. Dat is het mooie van de bond: we vinden elkaar allemaal in de strijd voor een eerlijke, rechtvaardige en open samenleving waarin groepen niet gemarginaliseerd worden op basis van afkomst, voorkeur of geloof.”
Lees hier meer over Sint Bonaventura en sluit je aan bij de AOb-afdeling van katholieke leraren