VO

AOb vecht schorsing docent Friese Svpo-school aan bij rechter

De AOb heeft het bestuur van de Friese School voor Persoonlijk Onderwijs (Svpo) in Hardegarijp voor de rechter gedaagd om de schorsing van aardrijkskundedocent Bert Mul van tafel te krijgen.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

rechtbank-utrecht

Beeld: Redactie Onderwijsblad

In Friese media was afgelopen week veel aandacht voor de onrust op het Tjalling Koopmans College. De school opende in 2013 als tweede Svpo-school de deuren. Docenten spreken over het grote verloop binnen het team en over een moeizame communicatie met de Svpo-leiding. Volgens de Leeuwarder Courant zijn de verhoudingen ernstig verziekt.

Bij Omroep Friesland deed docent Bert Mul vorige week zaterdag een beroep op scholen in de regio, na signalen dat sommige leerlingen de Svpo-school zouden willen verlaten. “Ik wil graag een oproep doen aan alle scholen hier in Friesland, de besturen, de leraren. Wees alstublieft ruimhartig als er leerlingen van het Svpo aankloppen op zoek naar een andere, een veilige plek om hun middelbare-schooltijd af te maken.”

Lees ook: De prijs van de kleine klas (het Onderwijsblad februari 2020)

In de reportage vertelt de verslaggever op het schoolplein dat hij met een aantal niet met naam genoemde docenten heeft gesproken, en dat een van hen repte over een “dictatoriale, malafide organisatie en de leerlingen zijn de gijzelaars”.

Opgetekend

Datzelfde weekend krijgt Mul van zijn schoolleider te horen dat hij op non-actief is gesteld. Uitspraken die de verslaggever van verschillende anonieme docenten heeft opgetekend, worden hem aangerekend. “Dat is een hele rare gang van zaken”, reageert AOb-rayonbestuurder Marja de Bree. “Er worden deze docent uitspraken in de schoenen geschoven die hij niet heeft gedaan, en die in de uitzending ook helemaal niet aan hem worden toegeschreven.”

Nadat een sommatie om de schorsing terug te draaien geen reactie opleverde, is de AOb naar de rechter gestapt. Het kort geding staat - voorlopig - op de rol voor woensdagmiddag bij de rechtbank in Leeuwarden.

Svpo-oprichters Misha van Denderen en zijn vrouw Suzan Polet spreken in verschillende berichten de onrust op de Friese school tegen. 'Behalve mensen die een nieuwe stap in hun leven of loopbaan maken, gaat het om enkele docenten uit de bovenbouw die de terechte conclusie hebben getrokken dat ze niet bij het Svpo passen', zo citeert Omroep Friesland uit een mail van het schoolbestuur aan ouders.

Rechter

Intussen tasten leerlingen, ouders en personeelsleden in het duister over de resultaten van het brede inspectie-onderzoek naar alle acht de Svpo-scholen. De rapporten zijn vastgesteld, maar het Svpo-bestuur wil via de rechter voorkomen dat ze gepubliceerd worden, zo berichtte het Onderwijsblad drie weken geleden. Komende maandagmiddag is daarover een zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Lees ook: Een ‘giftenkas’ voor persoonlijk onderwijs (het Onderwijsblad, augustus 2019)

Het is de zoveelste keer dat Svpo de inspectie voor de rechter daagt. Vorig schooljaar was er veel onrust op en rond de Utrechtse School voor Persoonlijk Onderwijs. Ook daar wilde Van Denderen met een rechtszaak het inspectierapport uit de openbaarheid houden. De school bleek zeer zwak te zijn verklaard, zo berichtte het Onderwijsblad in november 2019. De rechtbank gaf de inspectie toestemming het uiterst kritische rapport te publiceren.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie wilde eerder deze week alleen kwijt dat de ontwikkelingen rond de Friese school gevolgd worden.

Het Onderwijsblad schreef al eerder over de mistige geldstromen binnen het Svpo-netwerk (2019) en beschreef hoe docenten vastlopen op het rigide onderwijsmodel (2020).

Lees ook: Svpo-scholen Amsterdam, Hoorn en Utrecht 'zeer zwak'