Alle

AOb kondigt acties aan voor betere cao voortgezet onderwijs

De AOb organiseert op 8 juni een landelijke actiedag voor een betere cao voortgezet onderwijs. “Wij laten het extra geld van het kabinet voor verlaging van de werkdruk niet weg rommelen door de werkgevers”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.

Tekst Redactie Onderwijsblad - Rob Voorwinden - - 2 Minuten om te lezen

actie-vo-2

beeld: Typetank

De speerpunten in de onderhandelingen over de nieuwe cao voortgezet onderwijs zijn de verlaging van de werkdruk en een goede loonsverhoging. “Die werkdruk is al jaren torenhoog, onder andere door de enorme lerarentekorten”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. “Ik hoor regelmatig verhalen van collega’s die meer gaan werken omdat er onvoldoende collega’s te vinden zijn. Aan de andere kant is de uitstroom van vooral startende leraren erg hoog, mede door de hoge werkdruk.”

Als we niet oppassen zien docenten en ondersteuners niets terug van het extra geld

Voor een verlaging van de werkdruk is er nu vanuit het Onderwijsakkoord, afgesloten met het kabinet, 300 miljoen euro beschikbaar. De AOb en FNV Onderwijs & Onderzoek willen dat geld graag gebruiken om elke docent en ondersteuner 60 keuze-uren per jaar te geven, die besteed kunnen worden aan bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling. Ook zou er een maximum van 24 lesuren per week moeten worden ingesteld. Jelmer Evers: "Op termijn willen we toe naar maximaal 20 lesuren."

Teams

De werkgevers willen de besteding van de 300 miljoen voor een groot gedeelte overlaten aan de teams, waardoor er volgens de AOb te weinig overblijft voor individuele werkdrukverlaging. “Want in het voortgezet onderwijs zijn de teams vaak groot, met verschillende vakgroepen en jaarlagen”, zegt Evers. “Als die grote teams de verdeling van de werkdrukmiddelen zelf moeten regelen, raakt het overzicht kwijt.”

Eisen

Om dat laatste te voorkomen wil de AOb duidelijke afspraken maken die voor het hele onderwijspersoneel bijdragen aan het verlagen van de werkdruk en het verbeteren van het onderwijs. "Dat is wat het onderwijspersoneel en bovenal de leerlingen verdienen", zegt Evers.

Hij vervolgt: “Ik bespeur bij de werkgevers te weinig animo om tegemoet te komen aan onze eisen. Daarom roep ik alle docenten en ondersteuners op om in actie te komen. Want als we niet oppassen, wordt die 300 miljoen euro weg gerommeld en ziet het personeel er niets van terug in de vorm van een lagere werkdruk.”

Examens

Op 8 juni – dus na tijdvak 1 van de examens - is er een actiedag, waarbij op scholen in het voortgezet onderwijs niet door de leerlingen, maar door het onderwijspersoneel – de leden van de AOb - een landelijke examenstunt wordt gehouden. Volgende week volgt er meer nieuws over de invulling van die dag.

Geef hieronder je mening over je werkdruk in het voortgezet onderwijs.

Houd onze kanalen in de gaten voor het laatste nieuws!