Actie voor betere cao vo: “Dit is nog maar het begin”
Bijna tachtig docenten uit het voortgezet onderwijs voerden vanochtend in Nieuwegein voor het eerst actie voor een betere cao. Ze willen onder meer goede afspraken om de werkdruk te verlagen.
“Het gaat mij niet om 50 euro meer per maand, maar om twee lesuren minder per week zodat ik het werk kan volhouden”, zegt John Arts, geschiedenisdocent bij het Over Betuwe College in Elst. “Ik zie collega’s omvallen en dat doet iets met je.”
Instemmend houdt economiedocent Ben de Vries zijn bord met ‘Kleinere klassen’ omhoog. Samen met collega’s vormt hij een lange sliert bij de ingang van congrescentrum NBC in Nieuwegein, waar de werkgeversorganisatie VO-raad een congres houdt. Het is de plek waar vanochtend veel schoolbestuurders en schoolleiders uit het voortgezet onderwijs naartoe komen.
Stopgezet
Sinds februari zijn de cao-onderhandelingen stopgezet. De AOb wil goede afspraken over het salaris en het verlagen van de werkdruk, maar op dat laatste punt weigert de werkgeversorganisatie VO-raad al maandenlang afspraken te maken. Daarom zijn de docenten nu met een eerste actie begonnen.
“Ik sta hier uit solidariteit met mijn jongere collega’s”, zegt De Vries terwijl zijn collega’s om hem heen actief flyers met eisen uitdelen aan congresbezoekers. “Zelf ga ik volgend jaar met pensioen, maar ik vraag mij echt af of mijn jongere collega’s hun pensioen halen. Een collega die een jaar fulltime heeft gewerkt, wist niet hoe snel ze haar aanstelling weer naar vier dagen moest terugdraaien.”
Een collega die een jaar fulltime heeft gewerkt, wist niet hoe snel ze haar aanstelling weer naar vier dagen moest terugdraaien.
Minder lesuren en kleinere klassen, dat zou volgens de economiedocent verschil maken. “Nu hebben docenten te veel nakijkwerk. Ook tijdens de Paasdagen moet ik twee profielwerkstukken en in totaal negentig toetsen nakijken. De schoolleiding ziet dat niet.”
Verjaarsdagscadeau
Rond half negen in de ochtend druppelen de bezoekers voor het congres binnen. “Wel aan ons denken vandaag hè, alstublieft een flyer”, zegt een actievoerder. De bezoekers moeten door de docentenbarrière heen om de ingang te vinden.
“Ik denk altijd aan jullie”, zegt een schoolleider lachend die zich een weg naar binnen wringt langs een docente die een eigen flyer voor zich houdt met een verkeersbord waarop staat: ‘Hoge werkdruk in uitvoering.’
Het doet echt pijn dat collega’s uitvallen terwijl ze heel bevlogen zijn.
Die hoge werkdruk is voor geschiedenisdocent John Arts ook de belangrijkste reden om op zijn verjaardag om half zes 's ochtends de tocht naar Nieuwegein te maken. “Nu komt er eindelijk iets vanuit de docenten zelf”, zegt hij. “Deze actie is toch wel een mooi verjaardagscadeau.”
Arts ziet op zijn school veel docenten kampen met burn-outklachten. “Ken jij een beroepsgroep die daar ook zoveel last van heeft? Het doet echt pijn dat collega’s uitvallen terwijl ze heel bevlogen zijn.”
Het salaris is voor Arts niet de hoofdreden om actie te voeren. “Het loonbod van de VO-raad van 2,35 procent is een lachertje, zeker na jaren nullijn. Maar wij hebben een olifantenhuid gekweekt, we weten dat we niet worden gewaardeerd. Toch is het belangrijker dat het onderwijs weer gezond wordt en de werkdruk naar beneden gaat.”
Gestrest
De docenten krijgen deze ochtend steun van de scholieren, verenigd in het LAKS, die met een megafoon in de hand van zich laten horen. Scholiere Anouk Gielen, 6-vwo, zegt: “Wij merken het als een docent gestrest is en de lessen niet goed worden voorbereid. Wij horen soms ook van scholieren dat ze niet met een probleem naar hun docent durven gaan omdat ze weten dat hij of zij het al zo druk heeft.”
Natuurkundedocent Jean-Pierre Nelk van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam denkt dat er meer nodig is dan deze actie. “Ik roep al langer, we moeten plat tijdens de eindexamens. Deze actie is een opmaat naar meer.”
Gejoel klinkt als AOb-hoofdbestuurder Henrik de Moel de megafoon van de scholieren even leent en laat weten dat dit nog maar het begin is. “We gaan door tot we minder lesuren, kleinere klassen en een hoger salaris hebben”, schalt het door de megafoon.
We gaan door tot we minder lesuren, kleinere klassen en een hoger salaris hebben
Ook volgens wiskundedocent Rob Hommen van het Limburgse Lyceum Schöndeln is actie nodig. “Er woedt een brand in de sector. De werkgevers voelen niet de urgentie en weten niet wat er speelt op de werkvloer.”
Hommen ziet dat geïllustreerd door de berichten die in de pers naar buiten komen, bijvoorbeeld over gespreid examen doen. “Mijn collega’s en ik dachten: er zijn zoveel urgentere zaken, zoals het verlagen van de werkdruk.” Deze actie is een opwarmronde, zegt hij terwijl hij in zijn handen wrijft van de kou buiten. “Dit is echt een begin. Er moet iets aan de werkdruk worden gedaan. Ik krijg mijn werk nooit af en voel continu de druk.”
De congresbezoekers reageren telkens gelaten en nemen de flyer van de docenten aan. De VO-raad zelf was al voorbereid op de actievoerders. De raad had bij de ingang een bord opgehangen met een pijl rechtdoor voor de congresbezoekers en een pijl linksaf naar de A12 richting politiek Den Haag voor de actievoerders.