In het onderwijs wordt vaak gebruik gemaakt van een tijdelijke urenuitbreiding: een werknemer gaat dan bovenop de vaste uren tijdelijk extra uren werken. Deze afspraak wordt meestal vastgelegd in een addendum - een toevoeging op de arbeidsovereenkomst. Deze tijdelijke urenuitbreiding eindigt automatisch wanneer de afgesproken periode is afgelopen.
Maar er zijn situaties waarin je in actie kunt komen tegen het aflopen van de tijdelijke urenuitbreiding. En in sommige gevallen heb je na een tijdelijke urenuitbreiding recht op een (bovenwettelijke) WW-uitkering. We leggen je uit hoe dat zit, en waar je op moet letten.
Denk je dat je recht hebt op meer uren vanwege een eerdere urenuitbreiding? Neem contact op met de AOb, dan zoeken we dit samen uit.
Wat zijn je rechten bij een tijdelijke urenuitbreiding?
Er is sprake van een urenuitbreiding als je voor een afgesproken periode extra uren gaat werken. Je hebt bijvoorbeeld een vaste aanstelling voor een werktijdfactor van 0,6 fte. Met je werkgever spreek je af om het komende schooljaar tijdelijk 0,8 fte te gaan werken. Je hebt dan een tijdelijke urenuitbreiding van 0,2 fte.
Het verschil met een tijdelijk contract
Zo'n tijdelijke urenuitbreiding lijkt op een tijdelijk contract, maar je kunt er niet dezelfde rechten aan ontlenen. Het verschil zit 'm in de ketenregeling. Volgens de ketenregeling heb je na verloop van drie jaar of na drie tijdelijke contracten recht op een vast contract. Dat geldt niet voor een tijdelijke urenuitbreiding. Je werkgever kan je dus ieder jaar opnieuw een urenuitbreiding aanbieden, zonder dat je automatisch recht hebt op een vaste urenuitbreiding.
Vrijwillig, maar niet geheel vrijblijvend
Een tijdelijke urenuitbreiding ga je vrijwillig aan. Een werkgever kan niet worden verplicht om een uitbreiding aan te bieden. En jij kan niet worden verplicht om een uitbreiding te accepteren. Maar deze vrijheid is niet onbeperkt.
Let op de einddatum
Soms kan je in actie kan komen tegen de beëindiging van de urenuitbreiding. Bijvoorbeeld als de einddatum van een tijdelijk contract wijzigt door het aangaan van de tijdelijke urenuitbreiding. Bijvoorbeeld als je tijdelijke contract in juli afloopt, maar je tijdelijke urenuitbreiding nog niet.
Is je tijdelijke urenuitbreiding afgelopen en wordt er geen nieuwe uitbreiding aangeboden? Misschien heb je dan recht op een (bovenwettelijke) WW-uitkering. Er wordt dan gekeken naar het urenverlies. Verlies je vijf of meer arbeidsuren of minimaal de helft van je totale arbeidsomvang? Dan ontstaat het recht op een (bovenwettelijke) WW-uitkering.
Een verzoek om meer uren wordt vaak ingewilligd
In plaats van een WW-uitkering, kan je ook je werkgever vragen om je vaste uren uit te breiden. Op basis van de Wet flexibel werken mag iedere werknemer een verzoek doen om de arbeidsduur uit te breiden. Ook is je werkgever verplicht om hierover met jou in overleg te gaan. Je werkgever kan een verzoek alleen afwijzen als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. Dat wil zeggen dat de school in ernstige problemen komt als je verzoek wordt geaccepteerd.
Geen nieuws is goed nieuws
Als je werkgever niet reageert op je verzoek, dan kan het zo zijn dat jouw verzoek als geaccepteerd wordt beschouwd. Er moet dan wel aan alle voorwaarden van de Wet flexibel werken zijn voldaan. De AOb kan jou helpen met het opstellen van een verzoek om je vaste uren uit te breiden. Neem contact op met de AOb voor al je juridische vragen. Ga naar Mijn AOb
Het mbo heeft een bijzondere positie
Het mbo is de enige onderwijssector waar werknemers na een tijdelijke urenuitbreiding onder voorwaarden wél recht hebben op vaste uren. Dat komt doordat de cao-mbo als enige onderwijssector het burgerlijk wetboek volgt. Er zijn twee mogelijkheden waardoor tijdelijke uren in het mbo in vaste uren worden omgezet:
1 - na meer dan drie tijdelijke contracten 2 - na een aantal tijdelijke contracten binnen een periode van twee jaar
Denk je dat je recht hebt op meer uren vanwege een eerdere urenuitbreiding? Neem contact op met de AOb, dan zoeken we dit samen uit.
Alles wat je wilt weten over de tijdelijke urenuitbreiding
Er is sprake van een urenuitbreiding wanneer je bovenop de vaste uren voor een afgesproken periode extra uren gaat werken. Je hebt bijvoorbeeld een vaste aanstelling voor een werktijdfactor 0,6. Daar bovenop heb je met je werkgever de afspraak gemaakt om voor komend schooljaar tijdelijk 0,2 fte extra te gaan werken. Je hebt dan een tijdelijke urenuitbreiding van 0,2 fte.
Nee, een tijdelijke urenuitbreiding is niet hetzelfde. Bij een tijdelijke urenuitbreiding is er geen sprake van een afzonderlijk dienstverband.
Nee, het uitgangspunt is dat er geen limiet geldt voor een tijdelijke urenuitbreiding. Je werkgever kan je dus ieder jaar een extra urenuitbreiding aanbieden, zonder dat je daardoor recht hebt op uitbreiding van je vaste werktijdfactor.
Verlies je 5 arbeidsuren of meer dan de helft van je totale arbeidsomvang? Dan heb je recht op een (bovenwettelijke) WW-uitkering.
Je moet hierover allereerst met je werkgever in gesprek gaan. Als je verzoek wordt geweigerd, kan je een formeel verzoek indienen tot uitbreiding van je arbeidsomvang. Een werkgever is verplicht om over zo’n verzoek in gesprek te gaan. Wordt het verzoek toch afgewezen, dan moet de werkgever deze afwijzing goed onderbouwen. Kom je er niet uit of wil je graag advies? Neem contact op met de AOb, we helpen je graag!
Nee, het mbo is de enige onderwijssector waar werknemers na een tijdelijke urenuitbreiding (onder voorwaarden) wél recht hebben op vaste uren.
Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.