Als je werkgever je wil ontslaan, kun je daarmee akkoord gaan zonder het recht op ww te verliezen. Je beëindigt het contract dan met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst (VSO). Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel eens een beëindigingsovereenkomst genoemd.
Vaak voordelig, maar zeker niet altijd
Het voordeel voor de werkgever is dat je een procedure of rechtszaak voorkomt. Het voordeel voor de werknemer is dat je kunt onderhandelen over een ontslagvergoeding. Het is vaak een goede, snelle manier om uit elkaar te gaan. Maar er zijn wel een paar zaken waar je goed op moet letten.
Het is belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst juridisch correct is. Laat daarom daarom altijd de VSO controleren. Teken nooit direct. Begrijp eerst goed wat de gevolgen zijn.
Waar moet je op letten bij een vaststellingsovereenkomst?
Je werkgever moet het initiatief nemen voor het ontslag (je kunt het niet zelf voorstellen)
Er mag geen sprake zijn van verwijtbaar ontslag vanwege bijvoorbeeld nalatigheid, structureel te laat komen of diefstal
Je werkgever moet de opzegtermijn aanhouden. Gebeurt dat niet, dan heb je pas recht op ww nadat de opzegtermijn is verlopen
Als je langdurig ziek bent, is een vaststellingsovereenkomst meestal ongunstig
Let op bij langdurige ziekte
Als je minder dan twee jaar ziek bent, is een vaststellingsovereenkomst meestal onvoordelig. De kans is groot dat je hierdoor niet meer in aanmerking komt voor een WW-uitkering of een Ziektewetuitkering. In geval van ziekte heb je namelijk recht op 104 weken (twee jaar) loon. Als je afstand neemt van dit recht door een vaststellingsovereenkomst te tekenen, zal de uitkeringsinstantie dit opgegeven recht niet compenseren.
Als je langer dan twee jaar ziek bent, kan de werkgever je ontslaan. De werkgever kan daarvoor een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen, maar vaak wordt ook dan een vaststellingsovereenkomst aangeboden.
Als je tijdelijk ziek bent
Ben je tijdelijk ziek, dan is het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met behoud van je ww-recht wel mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je ziekte komt door de hoge werkdruk bij je werkgever. De verwachting is dan dat je na vertrek snel weer beter wordt en op zoek kunt naar een nieuwe baan.
Een vaststellingsovereenkomst wordt ook gebruikt voor tijdelijke contracten. Maar dat kan alleen als er een tussentijdse opzegmogelijkheid is opgenomen in je contract. Als je al een nieuwe baan op het oog hebt, kan een vaststellingsovereenkomst natuurlijk altijd aantrekkelijk zijn.
Meestal is spreek je een ontslagvergoeding af met je werkgever. Hoe hoog die wordt, is een kwestie van onderhandelen. Maar meestal is dat een derde van je bruto maandsalaris per gewerkt jaar.
In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat je 2 weken bedenktijd hebt. Staat er niets in de overeenkomst, dan is de bedenktijd 3 weken. Heb je je bedacht? Geef dan per brief aan dat je de vaststellingsovereenkomst wil ontbinden. Een reden hoef je niet te geven.
Ja, het is verstandig om de nieuwe baan te melden tijdens de onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst. Als je dit niet doet, loop je het risico dat de werkgever later de overeenkomst aanvecht op basis van dwaling of bedrog.
Dit kan ertoe leiden dat de vaststellingsovereenkomst wordt teruggedraaid, wat mogelijk juridische complicaties en terugbetaling van de transitievergoeding kan veroorzaken.