Voortgezet Onderwijs

Alles over het onderhandelaarsakkoord voortgezet onderwijs

In het jongste onderhandelaarsakkoord krijgt het personeel 10 procent extra loon en een eenmalige uitkering. Ook krijgen vo-werknemers nu 17 cent per kilometer vergoed. Starters krijgen betere begeleiding. 

Onderhandelaar Jelmer Evers sloot in september 2023 een onderhandelaarsakkoord met de andere bonden en de VO-raad. In oktober 2023 was het akkoord en daarmee de cao definitief, alle achterbannen stemden toen in. Bij de AOb stemde 91 procent van de ondervraagde leden in met het akkoord. 

Stukgelopen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voortgezet onderwijs zijn op 24 september -na lang onderhandelen- stukgelopen. De vakbonden en werkgevers kunnen het niet eens worden over het beteugelen van de werkdruk én om dit vervolgens vast te leggen in de cao. De AOb en de andere bonden starten daarom acties. 

AOb-bestuurder Evers licht toe: "Wij willen afspraken maken over de klassengrootte, een maximum aantal lesuren en meer uren voor het voor-en nawerk. De werkgevers zeggen hier al maandenlang keihard 'nee' tegen. Nu zijn we uitgepraat." Lees het hele nieuwsbericht over het stuklopen van de onderhandelingen. 

Cao-afspraken scholing

Jaarlijks gaat tien procent van de personele bekostiging naar professionalisering in tijd en geld. Als docent op een middelbare school heb je recht op ten minste 83 klokuren en mag je zelf beslissen hoe die uren worden ingezet. Zowel docenten als onderwijsondersteunend personeel krijgen een budget van 600 euro per jaar voor scholing. Onderwijsondersteuners hebben recht op 43 klokuren. Opgedragen scholing door de werkgever wordt volledig vergoed in tijd en geld.

De belangrijkste afspraken uit het cao-akkoord 2023-2024

AOb-onderhandelaar Jelmer Evers licht alle afspraken ook toe in dit nieuwsbericht. Let op! Dit gaat over de laatste cao. De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn stukgelopen op 24 september 2024. De AOb voert daarom actie. 

"Dit is een prima akkoord waarin we mooie financiële afspraken hebben gemaakt."

AOb-bestuurder voortgezet onderwijs Jelmer Evers

Veelgestelde vragen

De onderhandelingsruimte over het loon is beperkt in de overheidssectoren. Het kabinet bepaalt de loonruimte in de zogenaamde ‘loonruimtebrief’. Jaarlijks wordt in de Rijksbegroting een bedrag via een percentage van de loonkosten vrijgemaakt voor de overheidssectoren, zoals politie, onderwijs etc. Hoeveel loonruimte er is deelt het kabinet alleen met de werkgevers. Ondanks dat de bonden de inhoud van de brief niet kennen kunnen wij ongeveer inschatten hoe groot de geboden loonruimte jaarlijks is. Voor dit jaar komt die neer op iets meer dan 3 procent. Er is dan ook flink onderhandeld over een hogere loonsverhoging.

De AOb is onlangs een zogenaamde Wob-procedure gestart, waarin we de minister willen dwingen de (jaarlijkse) loonruimtebrief openbaar te maken.

Hierover moet je met je leidinggevende afspraken maken. Net als bij andere bestedingsdoelen geldt dat instemming van beide partijen nodig is. Het recht om de 50 klokuren basisbudget voor de seniorenregeling te gebruiken blijft bestaan.

Ja, de cao-tekst geeft hiervoor ruimte om hier in overleg met de werkgever afspraken over te maken. Het initiatief ligt bij de werknemers. Een vooraf ingediend duidelijk plan: sabbatical, mantelzorg, studiereis of een ander doel dat past bij de levensfase helpt hierbij. De volledige 90 uur (de 50 uur persoonlijk budget die iedereen al had en de 40 extra uren voor taakverlichting uit de nieuwste cao) kan hiervoor worden ingezet.

Het cao-akkoord is pas laat tot stand is gekomen waardoor je misschien in de knel komt. Cao-partijen merken het schooljaar 2022-2023 aan als een overgangsjaar, waarin de werknemer de keuze heeft deze extra uren (geheel of gedeeltelijk) te laten uitbetalen. Voor de rest is de oude situatie nog van toepassing op de oorspronkelijke 50 uur persoonlijk budget.

In artikel 16.5 van de cao voortgezet onderwijs staat dat elke leraar en ondersteuner per schooljaar recht heeft op 600 euro voor ‘alle vormen van’ deskundigheidsbevordering en professionalisering. Het is goed om te weten dat er veel valt onder deze termen en dat je verder moet denken dan alleen professionalisering op school. Jij mag zelf als werknemer bepalen waar je het budget voor inzet. De keuze mag niet worden beperkt tot het belang van de functie of de school. AOb-sectorbestuurder Herman Molleman geeft een voorbeeld: een wiskundedocent kan met dit geld bijvoorbeeld een abonnement op een prijzig wetenschappelijk tijdschrift nemen met apps en boeken erbij. De inzet van het budget is ieder jaar onderwerp van gesprek met de leidinggevende.

Het verschilt per functie wat er gebeurt met het vakantieverlof.

Functiecategorie directie en leraren:
Indien je in een schooljaar (de periode van 1 augustus van het ene jaar tot 1 augustus van het volgende jaar) twintig dagen vakantieverlof (deeltijders naar rato) hebt genoten, dan komen de resterende vakantiedagen te vervallen.

Functiecategorie onderwijsondersteunend personeel
Gedurende het ziekteverlof maak je aanspraak op het wettelijk vakantieverlof (art. 15.3 lid 1 cao-vo) over het tijdvak van de laatste 24 maanden en op het bovenwettelijk vakantieverlof (art. 15.3 lid 2) over de laatste 6 maanden dat je arbeidsongeschikt bent. Indien je in de vakantie tijdelijk vrijgesteld wilt worden van de re-integratie verplichtingen, dan moet je hiervoor vakantieverlof opnemen (art. 15.3 lid 4 cao-vo).

Een leraar heeft per schooljaar recht op 83 klokuren en 600 euro voor deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten. Voor een onderwijsondersteuner geldt veertig klokuren en ook 600 euro. Het basisrecht in tijd en geld wordt berekend naar rato van de betrekkingsomvang. Je kunt zelf beslissen hoe je het budget inzet. Indien je geen gebruikmaakt van het basisrecht gedurende het schooljaar waarin het recht is toegekend, komt het te vervallen.

In de nieuwe cao 2022-2023 is afgesproken dat leraren een extra budget van 16 uur krijgen voor professionalisering (bij een voltijdbaan). Dit komt bovenop de 83 uur. Deze 16 uur moet vooral besteed worden aan scholing voor de basisvaardigheden en curriculumherziening.

Als startende leraar heb je recht op een reductie van je lesgevende taak met 20 procent gedurende het eerste jaar en 10 procent gedurende het tweede jaar van de aanstelling.

Onder een startende leraar wordt verstaan de werknemer met een eerste reguliere aanstelling in een leraarsfunctie, ongeacht de omvang van de betrekking. De lesreductie heeft betrekking op de in het taakbeleid van de betrokken school vastgelegde lestaak bij een vergelijkbare aanstelling.

Haal je een jubileum in het po, vo, mbo of hbo, dan ontvang je een gratificatie. Dat is in de cao vastgelegd en geldt dus voor alle werknemers. AOb-medewerker Jelte Klerk van het Informatie en Adviescentrum: “Bij 25 jaar in dienst gaat het om een half bruto-maandsalaris verhoogd met vakantietoeslag. Bij 40 of 50 jaar krijgen jubilarissen een heel bruto-maandsalaris.” 

Lees ook het hele artikel over jubilea in het onderwijs met daarin cruciale tips. 

Deze cao is geregeld. Maar we willen meer.

Onderhandelen is geven en nemen. Deze afspraken staan. Maar we willen meer. Doorgroeien in het onderwijs moet makkelijker worden. En geef docenten meer inbreng: zij vormen het hart van de organisatie. Denk jij er net zo over? Sluit je ook aan bij de AOb.

Alle voordelen van de AOb

  • Gratis advies en juridische hulp
  • Stem mee over de cao’s en andere afspraken
  • Gratis inspirerende workshops
  • Gratis belastingservice
  • Het Onderwijsblad in de bus

Je bent al lid vanaf € 8,88 netto p.m.

(Je kunt 40% van je vakbondscontributie terugvragen via je werkgever)