Middelbaar Beroepsonderwijs

Alles over de cao middelbaar beroepsonderwijs

Alle mbo-medewerkers krijgen een loonsverhoging van 2,95 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2024. Daarnaast krijgt het personeel in juni een uitkering van 750 euro en in oktober één van 550 euro bruto bij een voltijdbaan. Benieuwd naar je loonstrook? Doe de handige Salarischeck en zie direct wat de afspraken voor jou betekenen. 

Onderhandelaar Henrik de Moel sloot op 6 juni 2024 een onderhandelaarsakkoord met de andere bonden en de MBO-raad. De nieuwe cao is een kortlopende cao -eigenlijk een tussencao- en loopt eind dit jaar op 31 december 2024 af. Alle bonden en werkgevers hebben ingestemd met dit akkoord. 

Het betekent dat we het geld dat dit jaar nog beschikbaar is voor het ophogen van de salarissen, hebben veiliggesteld. Dat vonden we heel belangrijk

AOb-bestuurder middelbaar beroepsonderwijs Henrik de Moel over het laatste onderhandelingsgresultaat in juni 2024

Cao-afspraken scholing

Onderwijspersoneel heeft recht op ‘scholing die nodig is om hun functie goed uit te kunnen oefenen’. Wie werkt in de klas heeft recht op 59 uur aan professionalisering en kan rechten ontlenen aan het scholingsbudget of -plan van het onderwijsteam. De werkgever moet alle kosten vergoeden van de werknemer als dit is opgedragen. Ook moet de werkgever zorgen voor studieverlof tot driekwart van de studielast van de cursus of opleiding. Wanneer het gaat om een verzoek van de werknemer dat in het belang is van de instelling, wordt 50 tot 75 procent van de studiekosten vergoed. Studieverlof hangt dan af van ‘het belang van de instelling’ en bedraagt maximaal één dag per week.

De belangrijkste afspraken uit het cao-akkoord:

Het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao in het middelbaar beroepsonderwijs is rond. 

Veelgestelde vragen

De normjaartaak bedraagt 1659 uur.

De werknemer die direct betrokken is bij het primaire proces én die benoemd is in een functie met carrièrepatroon 9 of hoger, heeft bij een normbetrekking een werkweek van 40 uur.

De werknemer kan op 200 dagen per jaar worden ingezet voor het verrichten van werkzaamheden. In overleg tussen werkgever en werknemer kan hiervan worden afgeweken. Onder werkzaamheden in de eerste volzin worden niet bedoeld werkzaamheden die de werknemer verricht in het kader van de 59 uren voor scholing en professionalisering.

Conform artikel 3.3 lid 1 is de inzet bij een volledige baan als volgt:
Voor de werknemer die deel uitmaakt van een onderwijsteam (direct betrokken bij het primair proces en benoemd in een functie met carrièrepatroon 7 of hoger) geldt een inzetbaarheidskader. Dit inzetbaarheidskader houdt bij een normbetrekking in dat de normjaartaak van 1659 uur als volgt is:

1200 uur voor die werkzaamheden die verband houden met de uitvoering van het onderwijs en de direct daaruit voortkomende werkzaamheden.

459 uur voor die werkzaamheden die verband houden met de organisatie en ontwikkeling van het onderwijs, waaronder professionalisering, overleg, afstemming en coördinatie.

Wat valt er onder de 1200 uur?
Ingeroosterde groepsgebonden contactactiviteiten ten behoeve van de realisatie van de begeleide onderwijstijd (groepslessen) en de daarbij behorende voorbereiding en nazorg, stagebegeleiding (bpv), studieloopbaanbegeleiding, mentoraat, het afnemen van toetsen en examens. Deze opsomming is niet limitatief.

De 459 uren worden binnen de jaartaak o.a. besteed aan: individuele deskundigheidsbevordering (59 uur), teamontwikkeling (107 uur per fte per cursusjaar), ontwikkeling (innovatie) van het onderwijsprogramma, werkoverleg, teamoverleg, coördinatie en afstemming, peer-review, bedrijvenstage, open dagen. Deze opsomming is niet limitatief.

Uitgangspunt is dat de werknemers in het onderwijsteam met de leidinggevende en met inachtneming van het algemene inzetbaarheidskader zoals hierboven aangegeven de werkzaamheden verdelen in een werkoverleg van het onderwijsteam. Van de 1200 uur en 459 uur kan alleen afgeweken worden bij een unanieme beslissing van het onderwijsteam. Het algemeen inzetbaarheidskader is een individueel afdwingbaar recht. Er kan hierover bezwaar gemaakt worden bij de interne geschillencommissie.

Als het onderwijsteam er niet uitkomt om de werkzaamheden te verdelen dan hanteert de leidinggevende de toedelingsoptie. Uitgangspunt blijft het algemeen inzetbaarheidskader, zoals hierboven. De leidinggevende past daarbij een opslagfactor toe van ten minste 40 procent berekend over groepslessen. De ondernemingsraad kan een hogere opslagfactor vastgesteld hebben.

Je kunt de AOb per mail vragen om langs te komen bij je team voor meer uitleg en toelichting over het taakbeleid. Wij komen graag langs. Bel het Informatie en Advies Centrum via: 0900 – 463 62 62. 

Mbo-teams moeten elk jaar een puzzel oplossen: de werkverdeling. Wie gaat er welke lessen en taken uitvoeren en hoeveel uren zijn daarvoor beschikbaar. De AOb heeft een handige folder en tool ontwikkeld waarmee je jouw inzet kunt berekenen en met het hele team een stappenplan volgt. Download de folder via deze link. De inzetmeter, de tool waarmee je het aantal uren kunt zien, vind je via deze link als zip bestand. Als je het Excelbestand uitpakt zie je uitlegfilmpjes over de tool als je naar 'Mijn inzet' gaat.

Voor tijdelijke uitbreidingen van de betrekkingsomvang die niet leiden tot een werktijdfactor groter dan 1 geldt dat:

  • Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd elkaar met tussenpozen van ten hoogste zes maanden hebben opgevolgd en een periode van 24 maanden, deze tussenpozen inbegrepen, hebben overschreden, geldt met ingang van die dag de laatste arbeidsovereenkomst als aangegaan voor onbepaalde tijd
  • Meer dan drie voor bepaalde tijd aangegane arbeidsovereenkomsten elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van ten hoogste zes maanden, geldt de laatste arbeidsovereenkomst als aangegaan voor onbepaalde tijd.

In de arbo-catalogus voor het mbo vind je richtlijnen voor o.a. praktijklokalen. De catalogus kun je via deze link raadplegen. De ondernemingsraad van je instelling speelt een rol als het gaat om het handhaven van de arbo-wetgeving. We adviseren om daarmee contact op te nemen als je lokaal niet aan de eisen voldoet. Ook moet je instelling een preventiemedewerker hebben die de arbeidsomstandigheden bewaakt.

Als werknemer met een voltijdbaan heb je recht op dertig dagen vakantie per kalenderjaar. Deze dagen bestaan uit twintig wettelijke vakantiedagen en tien bovenwettelijke vakantiedagen. Feestdagen worden niet meegerekend en vallen buiten het recht op vakantiedagen. Verder heb je vrij op de dagen dat je niet wordt ingezet. Werk je fulltime? Dan kan jouw werkgever je tweehonderd dagen inzetten om te werken. Onder bepaalde voorwaarden kunnen vakantiedagen worden gecompenseerd bij samenloop van ziekte. Het advies is om in zo’n geval contact op te nemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb.

Op een percentage betaald ouderschapsverlof heb je als werknemer recht als je kind waarvoor het verlof wordt aangevraagd op de ingangsdatum van het verlof nul, één of twee jaar oud is en je een dienstverband hebt dat ten minste aangesloten 12 maanden heeft geduurd. Bij een voltijdbaan heb je als werknemer per kind recht op maximaal 830 uur betaald verlof. Is het kind ouder dan twee jaar dan heb je recht op onbetaald verlof.

Haal je een jubileum in het po, vo, mbo of hbo, dan ontvang je een gratificatie. Dat is in de cao vastgelegd en geldt dus voor alle werknemers. AOb-medewerker Jelte Klerk van het Informatie en Adviescentrum: “Bij 25 jaar in dienst gaat het om een half bruto-maandsalaris verhoogd met vakantietoeslag. Bij 40 of 50 jaar krijgen jubilarissen een heel bruto-maandsalaris.” 

Lees ook het hele artikel over jubilea in het onderwijs met daarin cruciale tips. 

Word lid, samen staan we sterker!

Hoe meer leden, hoe sterker wij staan bij de volgende onderhandelingen. En als lid stem je mee over cao-voorstellen.