HBO

Akkoord nieuwe cao-hbo: ‘Akkoord met sociaal randje’

De bonden en de Vereniging Hogescholen (VH) hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao met een looptijd van 15 maanden. Daarin staan belangrijke afspraken over een structurele salarisverhoging van gemiddeld 10 procent en duidelijkheid over de inschaling van docenten. “Het is een akkoord met een sociaal randje”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

Meer loon

Beeld: Typetank

“We doen voor medewerkers in de laagste salarisschalen iets extra’s”, legt Van der Zweep uit. “En ik ben tevreden over de goede afspraken die we hebben gemaakt voor collega's die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken bijvoorbeeld door long covid.” Het waren volgens de AOb-bestuurder “hele lastige, maar constructieve” onderhandelingen. “Er zit voor iedereen iets in.”

Loon

Zo hebben de onderhandelaars de ruimte die er was om de lonen te verhogen, zo goed mogelijk verdeeld. Hoeveel je er als hbo-medewerker in salaris op vooruitgaat, hangt af van wat je nu verdient. “Een deel van de loonsverhoging hebben we als nominaal bedrag afgesproken”, zegt Van der Zweep. “De laagste schalen profiteren daar het meest van.” Per 1 juli 2023 ontvangen medewerkers tot en met salarisschaal 10 structureel 150 euro bruto meer loon bij een voltijdbaan. Medewerkers in de schalen 11 en 12 zien een verhoging van 100 euro bruto op hun salarisstrook verschijnen.

Daarnaast spraken de onderhandelaars af om het maximum van de functieschalen 11 en 12 te verhogen. Deze schalen gaan omhoog met 149 en 133 euro. Werknemers die aan het einde van deze schalen zitten, profiteren daar direct van. In salarisschaal 11 wordt een trede toegevoegd aan de onderkant. 

Bovenop deze nominale bedragen komt per 1 juli een salarisverhoging van 6,36 procent. Voor iedereen in schaal 13 en hoger geldt alleen de loonsverhoging van 6,36 procent en is er geen nominale ophoging afgesproken. Wel krijgen alle hbo-medewerkers in september een eenmalige en pensioengevende uitkering van 833 euro bij een voltijdbaan. Deeltijders ontvangen dit bedrag naar rato. Van der Zweep: “De medewerkers in de laagste salarisschalen gaan er dus procentueel het meest op vooruit.” De totale structurele loonsverhoging varieert tussen de 13,8 en 6,36 procent. 

Medewerkers in de laagste salarisschalen gaan er het meest op vooruit

Ben je benieuwd hoeveel je er structureel op vooruit gaat? Hieronder volgt een opsomming van de percentuele salarisverhoging voor werknemers die het maximum van de schaal hebben bereikt. 

Schaal 1  13,81 procent 
Schaal 2  13,13 procent
Schaal 3 12,57 procent 
Schaal 4 12,26 procent 
Schaal 5 11,97 procent 
Schaal 6  11,75 procent
Schaal 7 11,25 procent
Schaal 8 

10,68 procent 

Schaal 9  10,20 procent 
Schaal 10  9,85 procent 
Schaal 11 11,33 procent 
Schaal 12  10,45 procent 
Schaal 13 tot en met 18 6,36 procent

 Bron: Algemene Onderwijsbond, onderhandelaarsakkoord 2023-2024

Inschaling

Deze ronde is ook over inschaling gesproken. Voortaan moeten nieuwe functies waarvoor hogescholen een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) en een Basiskwalificatie Examinering (BKE) wordt gevraagd, minstens in salarisschaal 11 worden gewaardeerd. De oude afspraak over masters vervalt. "Dit schept duidelijkheid dat volwaardige docentfuncties minstens in schaal 11 horen", zegt de AOb-bestuurder. 

Daarnaast gaan schoolbesturen alle werkzaamheden van docenten die nu in schaal 10 zitten onder de loep nemen om te beoordelen of ze een schaal hoger moeten verdienen. “Onze verwachting is dat een groot deel van de collega's die nu nog in schaal 10 zitten een stap omhoog gaan maken", zegt Van der Zweep. Eerder stond er in het Onderwijsblad al een artikel over de inschaling van docenten. Ook is afgesproken de docentschalen vanaf schaal 11 in functiebenaming duidelijk te onderscheiden van de rest. 

Hogescholen moeten alle functies van docenten in schaal 10 onder de loep nemen

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

In de nieuwe cao staat ook dat hogescholen voorkomen dat zieke medewerkers tot het bestaansminimum terugvallen. Scholen sluiten daarvoor een collectieve verzekering af of garanderen een minimum inkomen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Deze afspraak geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020. Deze datum is belangrijk, want het zorgt ervoor dat collega's die ziek zijn geworden tijdens de covid-pandemie er ook onder vallen. 

Verlof en werkdruk 

Over de werkdruk is afgesproken dat de taakopdrachten op reële wijze binnen de betrekkingsomvang moeten kunnen uitgevoerd. Werknemers krijgen de mogelijkheid dit te laten toetsen bij een onafhankelijke commissie.

Verder krijgen ook starters en collega’s met een aanstelling kleiner dan 0,4 fte voortaan uren voor duurzame inzetbaarheid (DI-uren). Medewerkers met spaartegoeden kunnen dat in 2023, 2024 en 2025 tot 45 uur per jaar laten uitbetalen. Ze krijgen meer tijd om de spaartegoeden op te maken. Dit hoeft niet meer voor 1 september 2023 te gebeuren. Werknemers krijgen verder de mogelijkheid om verlof -tot 90 uur- te kopen of te verkopen.

Starters en collega's met aanstelling kleiner dan 0,4 fte krijgen voortaan DI-uren

Ook jonge ouders die geboorteverlof opnemen, gaan er met de nieuwe cao op vooruit. Iedereen die geboorteverlof opneemt, ontvangt op dit moment een uitkering tot 70 procent van het salaris. Hogescholen vullen dat nu aan tot 100 procent, tot maximaal het UWV-maximum dagloon. Zo wordt dit verlof ook voor de lagere schalen betaalbaar.

Stagevergoeding

Voor stagiairs spraken de onderhandelaars af dat ze een onkostenvergoeding moeten krijgen en een realistische stagevergoeding. De stage-afspraken leggen scholen vast in overleg met de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad.

Seniorenregeling

Naast de huidige regeling krijgen senioren de mogelijkheid om onder voorwaarden de regeling voor werktijdvermindering senioren (de ws-regeling) onbetaald met 20 procent uit te breiden. De pensioenopbouw blijft dan ongewijzigd.

Looptijd

De nieuwe cao gaat in als alle achterbannen hebben ingestemd. AOb-leden ontvangen in hun mail een ledenpeiling over het bereikte akkoord en kunnen stemmen. Op 4 en 5 juli zijn er ledenbijeenkomsten waarin de onderhandelaars alle afspraken uit het akkoord zullen toelichten. Daarna zal de sectorraad van de bond een definitief besluit nemen. Vijftien maanden zal de nieuwe cao lopen: van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024.
Benieuwd naar alle afspraken en details?
Download het hele akkoord