Crisis in het onderwijs is net zo urgent als stikstof
Het demissionaire kabinet mag de grote problemen in het onderwijs niet laten liggen tot na de komende verkiezingen. Dat zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder.
Het kabinet Rutte IV is gevallen. En past demissionair op de winkel. Tot aan de komende verkiezingen, dit najaar, zullen veel onderwerpen waarschijnlijk controversieel worden verklaard. Dat is Haags voor ‘daar gaan we niks mee doen totdat er een nieuw kabinet is’.
De werkdruk te hoog, de klassen te groot, de regeldruk te zwaar
En bij sommige onderwerpen kan dat. Sterker nog: sommige problemen lossen bij lichte verwaarlozing zichzelf misschien wel op. Maar de meeste niet. En zeker de crisis in het onderwijs niet.
Noodoplossing
Want we hebben te maken met een gigantisch lerarentekort. Tienduizenden voltijdbanen kunnen structureel niet worden opgevuld. Scholen hebben enorme problemen om het rooster rond te krijgen, en kiezen voor noodoplossingen als een vierdaagse schoolweek.
En niet alleen in de Randstad. Alle scholen in Nederland hebben hiermee te maken. En te veel beginnende leraren verlaten ook binnen vijf jaar gedesillusioneerd het onderwijs. De werkdruk is te hoog. De klassen te groot. De regeldruk te zwaar.
Inflatie
We hopen als AOb dat er snel een nieuw kabinet komt, dat gaat investeren in onderwijs. Maar daar kunnen we niet op wachten. Daarom gaan we als AOb bijvoorbeeld door met de voorbereidingen voor onze staking, op donderdag 5 oktober. Want het percentage dat het – inmiddels demissionaire – kabinet klaar had liggen voor de leraren, schoolleiders en ondersteuners in het primair- en voortgezet onderwijs, is echt veel te laag. Met vijf procent compenseer je de inflatie niet.
Stagevergoeding
De onderwijsbonden eisen twaalf procent. Daarmee behoud je koopkracht voor het onderwijspersoneel. En kun je de concurrentie met andere sectoren aan. Dat is nodig om leraren, schoolleiders en ondersteuners in het onderwijs te houden. Ook blijven we ons hard maken voor vaste banen, een stagevergoeding, kleinere klassen en zeggenschap over het vak. Voor alle onderwijscollega’s. Zo zorgen we voor bevoegde collega's en het beste onderwijs voor alle leerlingen en studenten.
Stikstof
Alleen met goed onderwijs kan Nederland de problemen aan. Alleen met goed onderwijs krijgen we de warmtepompinstallateurs die nodig zijn voor de energietransitie, en de wetenschappers die innovaties ontwerpen waarmee we de stikstofproblemen te lijf kunnen gaan.
Kortom: de crisis in het onderwijs moet meer urgentie krijgen in Den Haag. Van élk kabinet. Het gaat om de toekomst van Nederland. Want na de zomervakantie gaan de scholen weer open. Maar voor hoe lang nog?