Alle

ABP neemt jaar langer de tijd invoering nieuwe pensioenstelsel

Pensioenfonds ABP, het fonds voor al het onderwijspersoneel, heeft een jaar langer de tijd nodig om alles gereed te maken voor de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Het fonds mikt nu op 1 januari 2027. 

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

calculator gce360b2a6 1280

Beeld: Pixabay

“Wij vinden het van belang dat het proces zorgvuldig gaat", zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg. “Zorgvuldigheid boven snelheid. Er moeten miljoenen berekeningen gemaakt worden. Dat is gewoon veel werk. We vinden het van belang dat de berekeningen goed gemaakt worden en dat het hele proces zorgvuldig gebeurt.” Dat vindt het ABP - waar zo’n 3 miljoen mensen een pensioenpotje hebben- zelf ook. 

Er moeten miljoenen berekeningen gemaakt worden

Onlangs stemde de Eerste Kamer in met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel nadat de Tweede Kamer in december 2022 akkoord ging. In 2020 sloten de bonden, de werkgeversorganisaties en het kabinet een pensioenakkoord waarin nieuwe spelregels staan over het pensioen. Van de strikte regels is afscheid genomen, waardoor pensioenfondsen hun pensioenen sneller kunnen verhogen of verlagen. De hoogte van het pensioen gaat afhangen van de opbrengsten uit beleggingen. Je ziet dus sneller of het goed of slecht gaat.

Uitkomst

Met de nieuwe regels voor het pensioen moeten pensioenfondsen ook samen met de bonden en werkgeversorganisaties gaan overleggen over een concrete uitwerking. Zaken waar Van der Ploeg zich als onderhandelaar namens de AOb over buigt zijn bijvoorbeeld hoe je de solidariteitsreserve wil inzetten. “We denken nu eraan om die te gebruiken voor het beschermen van nominale uitkeringen zodat mensen hetzelfde bedrag houden bij tegenslag. Of het risico dat mensen langer leven dan de verwachting willen we daaruit betalen.”
Ook moeten de organisaties plannen maken over de compensatie van de middengroepen die last hebben van het afschaffen van de doorsneepremie. Van der Ploeg: “We verwachten voor het einde van het jaar een concrete uitkomst te hebben die we in het voorjaar van 2024 aan de leden kunnen voorleggen.”

Verder lezen in dossier: