Kabinet sloopt hoger onderwijs: 25.000 mensen op het Malieveld!

Zullen we je op de hoogte houden?

Na de fantastische actie op het Malieveld gaat de strijd tegen de bezuinigingen natuurlijk gewoon dóór! Zullen we je op de hoogte houden?

Grote opkomst landelijke actiedag tegen sloop hoger onderwijs 

Met een langdurig fluitconcert en ander kabaal hebben docenten, studenten en andere onderwijsmedewerkers in meer dan tien steden op woensdag 11 november opnieuw actiegevoerd tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. “Vandaag fluiten we de regering terug”, zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker die in Leiden kort voor het middaguur rode fluitjes stond uit te delen. ‘Bezuinigen, doe het niet!’ Lees hier het verslag.

Sloop van het hoger onderwijs? Doe het niet!

Een goede aftrap van de actiedag van woensdag 11 december: een projectie van collega-vakbond FNV op het ministerie van OCW.

Acties gaan door - stakingen liggen nadrukkelijk op tafel

Als de plannen van het kabinet niet worden ingetrokken blijven medewerkers, studenten en
betrokkenen actievoeren. Stakingen liggen nadrukkelijk op tafel. 'Nog nooit was de actiebereidheid onder medewerkers en studenten zo groot'. Dat verklaren de organisaties die zijn verenigd onder 'Ho! Stop de sloop van het hoger onderwijs' in een gezamenlijk statement.

(Wanneer mag je staken, en wat zijn je rechten? Kijk bij de veel gestelde vragen)

Meer dan 66.000 handtekeningen: Stop de bezuinigingen!

Ruim 66 duizend mensen ondertekenden eind november de petitie tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs en onderzoek. 

Hoger onderwijs is nodig - nu meer dan ooit

De geplande bezuiniging van het kabinet gaat het hoger onderwijs hard treffen. De onderwijs- en onderzoekskwaliteit gaan achteruit, banen aan universiteiten en hogescholen verdwijnen en studeren wordt nog duurder. Dit bedreigt ons vermogen om de grote problemen van onze samenleving aan te pakken!

HOinactieLogo2 v2
0Z0A6425 kopie

De bijdrage van de wetenschap en hogescholen is meer dan ooit nodig bij uitdagingen rondom de energietransitie, digitalisering en voor het verminderen van de tekorten in de zorg, het onderwijs, de techniek en de rechtspraak. Het hoger onderwijs vraagt ook om een blijvende internationale oriëntatie en kennisuitwisseling.

Begin september voerden we al actie voor goed gefinancierd hoger onderwijs, tijdens de Alternatieve Opening van het Academisch Jaar in Utrecht op het Domplein.

 

 

IMG 3695 Res 30 procent

Voer de druk op: mail de politiek!

De Tweede Kamer stemt deze week over de monsterbezuiniging op het hoger onderwijs. D66, CDA, JA21, ChristenUnie en SGP spelen een belangrijke rol: de bezuinigingen vallen of staan bij hun steun. Daarom roepen wij ze op om niet akkoord te gaan met bezuinigingen op het hoger onderwijs. Zelfs niet een beetje.

Voer de druk op: mail de partijen

De veel gestelde vragen over stakingen:

Als er gestaakt wordt in jouw universiteit of hogeschool laten de vakbonden dat weten aan de werkgever - namens alle medewerkers, dus ook namens jou. Je hoeft niet te overleggen, toestemming te vragen of een vrije dag op te nemen.

Als je geen lid bent van een vakbond, mag je toch staken. Alleen heb je dan geen recht op een stakingsuitkering en rechtsbijstand.

Nee, je beslist zelf of je gehoor geeft aan de stakingsoproep.

Ja, het maakt niet uit wat voor soort contract je hebt, of je voltijd of deeltijd werkt en in welke onderwijssector je zit.

Je werkgever is verantwoordelijk voor eventuele opvang van jouw werkzaamheden. Je werkgever kan niet van je vragen de gestaakte uren in te halen. Wel mag van jou verwacht worden dat je je werkgever tijdig in kennis stelt van je stakingsdeelname.

De werkgever is niet verplicht je loon door te betalen over de stakingsperiode. Je werkt immers niet. Leden van vakbonden krijgen doorgaans wel een stakingsuitkering voor mogelijk misgelopen salaris (de eerste vijf dagen € 79,- per dag, daarna € 107,- per dag).

Als lid van een vakbond krijg je rechtsbijstand bij eventuele conflicten die samenhangen met de staking, zoals disciplinaire maatregelen als berisping, schorsing of overplaatsing.

Samen sterk onderwijs

Met ruim 80 duizend leden is de AOb de grootste onderwijsvakbond van Nederland. We komen op voor de belangen van onze leden in alle onderwijssectoren: van het primair onderwijs tot en met universiteiten.