Docent Arie valt uit door ziekte als hij net zijn dienstverband heeft opgezegd om van een vroegpensioen te genieten. Kan hij dat vroegpensioen nog ongedaan maken?
Tekst
Redactie Onderwijsblad
-
-
Minder dan een minuut om te lezen
Beeld: Typetank
Arie is 62 jaar en werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent scheikunde. De laatste jaren van zijn loopbaan vallen hem zwaar. Na meerdere malen met zijn partner de optie van keuzepensioen te hebben besproken, neemt hij contact op met het ABP. Hij vraagt een offerte aan om erachter te komen welk bedrag hij maandelijks kan toucheren aan keuzepensioen (in de volksmond ook wel vroegpensioen genoemd) tot aan zijn AOW-gerechtigde leeftijd.
Opzeggen
Het bedrag dat hij maandelijks kan ontvangen valt hem allerminst tegen en hij besluit om gebruik te gaan maken van het keuzepensioen. Van het ABP ontvangt hij een persoonlijke offerte die hij ondertekent en retour zendt. Via de AOb krijgt hij te horen dat hij zijn huidige dienstverband bij zijn werkgever moet opzeggen en er een opzegtermijn geldt. Arie zegt zijn arbeidsovereenkomst op conform de vormvereisten in de wet en cao.
Terugdraaien
Tijdens zijn opzegtermijn valt Arie uit door ziekte. Gedurende een van zijn scheikundelessen gaat er iets mis met een proef waardoor hij zijn hand en arm heeft verbrand. Arie meldt zich wederom bij de AOb met de vraag of hij het vroegpensioen en de opzegging bij zijn werkgever kan terugdraaien, aangezien hij ziek is geraakt en zijn situatie hierdoor danig is veranderd.
Het is belangrijk om te vermelden dat werknemers die gebruik willen maken van het keuzepensioen deze keuze formaliseren door de offerte van het pensioenfonds te ondertekenen. Hierdoor komt er een overeenkomst tot stand. In het recht komt er een overeenkomst tot stand wanneer er sprake is van aanbod en aanvaarding van een aanbod. Op het moment dat een werknemer de offerte van het ABP ondertekent, is het aanbod van laatstgenoemde instantie geaccepteerd. Er is dan in principe geen weg meer terug. Dit zal ook het antwoord zijn van het ABP in veruit de meeste van deze gevallen.
De werknemer kan daarnaast ook niet eisen dat de werkgever de opzegging van het dienstverband terugdraait. Vanzelfsprekend kunnen de werkgever en werknemer gezamenlijk tot een overeenstemming daartoe komen, maar eerstgenoemde kan hier in geen enkel opzicht toe worden verplicht.
Strikt genomen kan de werknemer wel ziek uit dienst treden en na uitdiensttreding een ziektewetuitkering aanvragen bij WWPlus. De werkgever dient dan ook een ‘ziek uit dienst’-melding te maken. Echter, gelet op de systematiek van de werknemersuitkeringen zal normaliter dan het keuzepensioen worden gekort op de ziektewetuitkering. De facto ga je er qua inkomsten dan niet op vooruit. Daarnaast moet je in de ziektewet beschikbaar zijn voor re-integratie activiteiten wat extra inspanning vormt.
Arie heeft dus dubbele pech, hij kan de aanvraag voor het vroegpensioen en de opzegging niet ongedaan maken.
Deze rubriek is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk van AOb-juristen
Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.