PO

Zet je handtekening: nooit meer een loonkloof voor het primair onderwijs!

Het kabinet biedt 5 procent loonsverhoging - dat is lang niet voldoende om de inflatie bij te houden. Verder ligt er een nieuwe loonkloof met het voortgezet onderwijs op de loer. Teken daarom nu voor méér.

Tekst Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

hang-op-en-vul-in-1a-crop

Hangt hij op jouw school al in de personeelskamer: de handtekeningenlijst voor een rechtvaardige loonsverhoging? Nee? Print de handtekeningenlijst en de bijbehorende flyer dan uit, hang ze naast elkaar op en vraag al je collega's om óók te tekenen. Want een loonsverhoging is hard nodig om de inflatie bij te houden.

We hebben jarenlang heel hard gestreden voor een eerlijk salaris. Dat moeten we ons dit jaar niet meteen weer laten afpakken

“Buiten het onderwijs stijgen de lonen op dit moment vaak mee met de inflatie", zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. “Dan mogen de lonen in het onderwijs niet achterblijven. We hebben de afgelopen jaren heel hard gestreden voor een eerlijk salaris, en dat heeft vorig jaar eindelijk resultaat opgeleverd. De salarissen in het primair onderwijs zijn toen eindelijk verhoogd - de achterstand van tientallen jaren is toen ingelopen. Dat moeten we ons dit jaar niet meteen weer laten afpakken.”

Loonkloof

Verder voert het voortgezet onderwijs al actie voor een rechtvaardige loonsverhoging. Dan kan het primair onderwijs niet achterblijven. Roovers: “Met de salarisverhoging van vorig jaar is de loonkloof – het verschil ik salaris tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs – eindelijk gedicht. Als de loonsverhogingen nu uit elkaar gaan lopen, hebben we meteen weer een nieuwe loonkloof. Dat moeten we niet laten gebeuren. Daarom trekken we vanaf nu samen op met het voortgezet onderwijs. Hun loonsverhoging is de onze – en omgekeerd. En we gaan voor 12 procent.”

Bekijk de video van AOb-bestuurders Thijs Roovers en Simone Fomenko:

Tot slot is een loonsverhoging nodig om te zorgen dat de lonen in het onderwijs niet weer achterop raken bij de lonen in het bedrijfsleven. Want dat maakt de lerarentekorten alleen maar erger. Roovers: "Bijna 65 procent van de basisscholen buiten de grote steden kampt met personeelstekorten. Ín de grote steden is dat 90 procent. Het laatste dat we dan moeten doen, is werken in het onderwijs financieel onaantrekkelijker maken.”

Foto

Daarom: eis een goede loonsverhoging! Kijk op de actiepagina, download de handtekeningenlijst en de bijbehorende flyer, hang ze op in je school, ga erover in gesprek met je collega’s. Zet je handtekening en spoor zoveel mogelijk collega’s aan dit ook te doen. Maak een foto van de handtekeningenlijst en lever die in op de actiepagina.

Hofvijver

Verder organiseren de vakbonden in het onderwijs op 16 juni een actie in Den Haag. Kom tussen 12.00 en 12.30 uur naar de Hofvijver, tegenover het torentje waar de ministerraad vergadert. “Op die datum loopt ook ons ultimatum aan het kabinet af”, zegt Roovers. “Krijgen we dan géén 12 procent loonsverhoging, dan gaan we staken in het najaar.”

Wil jij óók een rechtvaardige loonsverhoging? Word lid van de AOb! Wij komen op voor jouw belangen - en samen staan we sterker. (En de eerste drie maanden zijn nog gratis ook)