Alle

Zesduizend handtekeningen voor een betere stagevergoeding

Ruim zesduizend handtekeningen overhandigden studenten vandaag aan Tweede Kamerleden van GroenLinks, D66 en PvdA. Met het aanbieden van de petitie, opgezet door de AOb, willen de onderwijsstagiairs aandacht voor een standaard stagevergoeding van 750 euro en vooral actie van de Tweede Kamer. “We krijgen nu niks, maar draaien wel helemaal mee.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

petitie-stagevergoeding-23-mei-2023-d

Nog snel pakt één van de studenten een zwarte stift uit de rugtas om een dikke streep te zetten door de ‘5500’. Het staat groot afgebeeld op het kartonnen bord dat ze zo gaan aanbieden, maar in de tussentijd hebben nog 500 extra studenten hun handtekening gezet voor een standaard stagevergoeding van 750 euro bruto per maand voor alle stages tot aan de eindstage.

Géén vergoeding

Bram van Fraeijenhove is één van hen en afgereisd naar Den Haag om de Kamerleden te laten weten dat ze de minister moeten motiveren om zich in te zetten voor de stagevergoeding. Hij heeft bij geen één stage betaald gekregen, ook niet bij zijn eindstage. “Ik ben er een beetje geïrriteerd over”, zegt hij.

Ik voelde mij wel een beetje uitgebuit

Bijvoorbeeld bij zijn stage op een middelbare school met leerpleinen. “Een student-assistent via een uitzendbureau kreeg betaald en ik gaf soms wel 90 leerlingen les en kreeg niks. Dat was in de coronatijd toen ook veel docenten uitvielen.” Toen Van Fraeijenhove er iets van zei op zijn school was de reactie: "Dit is het leven, zo werkt het in het onderwijs. Maar ik voelde mij wel een beetje uitgebuit.” Ook in zijn derde jaar werd hij ‘losgelaten’ en gaf zelfstandig lessen. “Op het einde kreeg ik een VVV-bon van 150 euro. Dat was het.”

Teken de petitie!
En lees meer over schoolbesturen die afspraken maken om lio-stagiairs niet te betalen

Wrang

Eind maart zette de AOb de petitie open omdat uit een enquête bleek ruim driekwart van de studenten aan onderwijsopleidingen geen stagevergoeding krijgt. Wrang in tijden van het lerarentekort waarbij veel stagiairs al vaker zelfstandig lessen overnemen en ook omdat stagiairs in vergelijkbare sectoren zoals de politie, verpleging of Rijksoverheid wel betaald krijgen.

Wij krijgen nu niks, terwijl studenten bij de politie of Rijksoverheid wel een stagevergoeding ontvangen

Dat moet anders vindt de AOb en de 6013 studenten die de petitie ondertekenden. Alle studenten die stage lopen in het onderwijs hebben recht op een vergoeding van 750 euro bruto per maand bij een stage van 40 uur per week, de rest moet het naar rato krijgen. Dit geldt voor studenten in het po, vo en mbo. Het is een bedrag dat geldt tot aan de lio-eindstage, want over deze stage zijn al afspraken gemaakt in de cao, al zijn die nu nog te vrijblijvend.

Macht

Ondertussen druppelen de Kamerleden de centrale hal binnen en krijgt Freijenhoven een iPhone in zijn hand gedrukt om het moment te filmen. Jeanet van der Laan (D66), Mohammed Mohandis (PvdA) en later nog Lisa Westerveld (GroenLinks) staan in de centrale hal om de petitie in ontvangst te nemen, net als een vertegenwoordiger van de BoerBurgerBeweging (BBB).
Erva Calkin, student van de lerarenopleiding Maatschappijleer op de Hogeschool van Amsterdam, pakt het bord en geeft het aan de Kamerleden. “Wij krijgen nu niks, terwijl studenten bij de politie of Rijksoverheid wel een stagevergoeding ontvangen. Mijn hogeschool doet niks en mijn stageschool zegt: 'waarom zouden we het veranderen, want we horen er niks over'. Maar als twintiger en stagiair hebben we niet de macht en positie om dit te regelen”, zegt Calkin.

Eerste kennismaking

AOb-voorzitter Tamar van Gelder staat bij de studenten net als Grietje Dijkstra, voorzitter van de Groene Golf, de groep voor studenten en starters van de bond. Van Gelder: “Wij willen een vergoeding voor alle stages, zodat studenten niet twee bijbaantjes moeten hebben om rond te komen en focus kunnen houden op hun studie. We hebben alle mensen nodig en een stage is een kans om ze aan je te binden. Die eerste kennismaking moet goed zijn.”
De Kamerleden die er zijn knikken, Mohandis stelt nog extra vragen en dan is het tijd voor een foto. Westerveld: “Ik heb vorig jaar schriftelijke vragen gesteld en probeer er nogmaals aandacht voor te krijgen in een volgend debat.”

Als twintiger en stagiair hebben we niet de macht en positie om dit te regelen

Van Gelder verduidelijkt nog: “We willen het gewoon in de cao opnemen en er moet dus bekostiging komen. Wij horen aan de cao-tafel dat er geen geld voor is. Het is goed als jullie je uitspreken dat een vergoeding van belang is.”

Erkenning

Calkin zegt dat het ook een vorm van erkenning is. “Er is weleens door mijn hoofd gegaan om iets anders te gaan doen of voor wiskunde te kiezen want dan kun je veel beter onderhandelen. Maar, ik houd niet van bèta en dan doe je het alleen maar voor het geld.” Van Fraeijenhove: “Ik wil graag dat mijn leerlingen over vijf jaar ook nog een leraar hebben. Een stagevergoeding helpt daarbij. Je krijgt er betere leraren door want ze hoeven niet tot ’s avonds in een kroeg te tappen als bijbaantje, maar kunnen focussen op hun studie en die ook goed afmaken. Niemand kan er toch omheen dat we goede leraren nodig hebben.”

Check het cover-verhaal van het Onderwijsblad (april 2023) over stagiairs, ook de zij-instromers, en de vergoedingen die zij krijgen

Verder lezen in dossier: