Het klikt niet helemaal tussen Barbara en haar werkgever, dus besluiten ze samen dat het beter is haar jaarcontract niet te verlengen. Haar wordt gevraagd een ontslagbrief op te stellen. Is dat een goed idee?
Tekst
Jelte Klerk - AOb
-
-
Minder dan een minuut om te lezen
Barbara en haar werkgever zijn het erover eens dat er geen verlenging gaat plaatsvinden van haar contract. Beeld Typetank
Barbara heeft een jaarcontract bij een school in het voortgezet onderwijs. Ondanks goed functioneren, sluimert er wat onvrede van beide kanten over het werk. Barbara en haar werkgever zijn het erover eens dat er geen verlenging gaat plaatsvinden van haar contract.
Een paar weken later krijgt Barbara het verzoek van de afdeling personeelszaken om haar ontslagbrief op te stellen, althans om op papier te zetten dat zij wil vertrekken bij haar werkgever. Barbara heeft hier geen goed gevoel over en gaat te rade bij de AOb. Hoe zit het precies?
Als je contract van rechtswege afloopt, kun je in principe aanspraak maken op een ww-uitkering, mocht dit nodig zijn. Dit wordt anders wanneer je een aanbod tot verlenging afslaat en daarna een ww-uitkering aanvraagt; je hebt immers uitzicht op werk en kiest er dan zelf voor om dit niet aan te nemen. Neem je actief ontslag, dan geldt dezelfde regel; je hebt er dan zelf voor gekozen geen werk te accepteren. Je bent dan ‘verwijtbaar werkloos’ volgens het UWV. Loopt het contract van Barbara van rechtswege af en zijn er geen bijzonderheden, dan zou zij - indien nodig - een beroep kunnen doen op een ww-uitkering. Als Barbara echter zwart-op-wit stelt dat zij wil vertrekken, dan loopt zij het risico dat het UWV haar actie als verwijtbare werkloosheid ziet. Dit kost Barbara het mogelijke recht op een uitkering. Kort gezegd, bevestig nooit schriftelijk het einde van je contract. Heb je twijfels, neem dan contact op met de AOb.
Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.