Weleens van 'Hay' of 'Fuwa' gehoord? Het zijn de namen van twee functiesystemen die bepalen in welke salarisschaal jouw functie zit. Hogescholen kunnen tussen deze twee kiezen en ze zijn van belang voor jouw salaris.
Voor het indelen van een functie in één van de salarisschalen 1 tot en met 18 is een functiewaarderingssysteem bepalend. Hogescholen kunnen kiezen voor eFuwa of de Haymethodiek. Kijk welke jouw hogeschool heeft gekozen en neem ze eens door. Hogescholen toetsen het functiehuis en de beschrijvingen van functies altijd aan dit gekozen systeem.
Het Fuwa-systeem weegt de taken en verantwoordelijkheden van je functie. De uiteindelijke salarisschaal wordt met een puntentellingssysteem vastgesteld.
Ben je het niet eens met hoe je bent ingeschaald, bijvoorbeeld omdat je andere taken uitvoert dan in je functiebeschrijving staan, dan kun je dit laten toetsen.
De AOb heeft samen met andere bonden en de Vereniging Hogescholen afspraken gemaakt over docentfuncties. Die afspraak komt erop neer dat hogescholen vanaf 1 september 2023 docentfuncties voortaan altijd moeten waarderen in salarisschaal 11 of hoger. Dus staat er 'docent' of 'lecturer' in je functietitel, dan is schaal 11 passend. Hogescholen moeten de docentfuncties in schaal 10 voor 1 september 2025 beoordelen. Het betekent dat een groep docenten automatisch naar salarisschaal 11 stroomt en daarvoor niet individueel de strijd met leidinggevenden hoeft aan te gaan.
Moet je voor een functie een volledige en overdraagbare Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) -hierin is de Basiskwalificatie Examinering geïntegreerd- hebben, dan is salarisschaal 11 de laagst mogelijke schaal. Niet alleen de BDB geeft toegang tot salarisschaal 11. Denk ook aan andere functie-eisen, zoals bij de pedagogische opleidingen waar het hebben van een onderwijsbevoegdheid nodig is. Verwacht jouw leidinggevende dat je onderwijs ontwikkelt, dan moet je ook in salarisschaal 11 worden ingedeeld.
Handig is om de tabel van pagina 134 (bijlage XV) uit de cao-hbo erbij te pakken. Daarin staat een opsomming van criteria en zie je snel of je taken uitvoert die in salarisschaal 10 of 11 horen. Weet dat je niet aan alle criteria hoeft te voldoen om in aanmerking te komen voor salarisschaal 11. Bij de beoordeling geldt dat de zwaarste structurele werkzaamheden tellen.
Ben jij benoemd als promovendus of PD in salarisschaal 10? Dan kun je voor maximaal 10 procent van je betrekkingsomvang ingezet worden voor onderwijsbegeleidende taken. Als je in salarisschaal 10 zit, kan de rol van examinator of beoordelaar niet in dat takenpakket zitten. De begeleidende taken moeten altijd een directe relatie met je eigen onderzoeksonderwerp hebben. Geef je als onderzoeker meer les, of heb je wél een rol bij toetsing, dan is de minimale inschaling in salarisschaal 11 of hoger nodig.
Hbo-docent Diana Wittendorp was vastberaden en knokte zich ooit met succes naar een hogere schaal en hielp daarmee ook haar collega's. Lees haar verhaal over hoe ze dit aanpakte. De redactie van het Onderwijsblad had het project: 'Vechten voor je schaal'. Bekijk het dossier, want daarin vind je alle publicaties van het blad over dit onderwerp en veel tips die je verder helpen.