Alle

VoorleesExpress brengt taal in kansarm gezin

Omdat de AOb 20 jaar bestaat, doet de vakbond de VoorleesExpress veertig voorleespakketten cadeau. De VoorleesExpress laat vrijwilligers in kansarme gezinnen voorlezen. "Met name kleuterleerkrachten hebben vrij snel in beeld voor welke kinderen het goed is om mee te doen."

Tekst Joëlle Poortvliet - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

voorleesexpress-fred-van-diem-featured-image

Beeld: Fred van Diem

De AOb doneert veertig voorleespakketten. Zo'n pakket betekent dat één vrijwilliger - vaak een student pedagogiek of een wat ouder iemand die in het onderwijs heeft gewerkt - getraind wordt door de VoorleesExpress en materialen krijgt om aan de slag te gaan. De school moet de vrijwilliger wel zelf werven. Hij of zij komt vervolgens voor een periode van twintig weken thuis bij het gezin om het kind of de kinderen voor te lezen. Ouders kijken en leren mee.

“De basisgedachte is dat alle ouders in de kern gemotiveerd zijn om hun kinderen te geven wat binnen hun mogelijkheden ligt en dit is vaak meer dan ze zelf denken,” vertelt Naomi van Ringelenstein van de VoorleesExpress. De stichting wil de ouders in hun kracht zetten en ze een taalvoorbeeld laten zijn ook als ze zelf niet kunnen lezen en schrijven.

Gratis voorleespakket

Leraren kunnen in samenspraak met de ouders leerlingen opgeven voor het door de AOb gedoneerde (en daardoor gratis) pakket. "Met name kleuterleerkrachten, die relatief veel contact hebben met ouders, hebben vrij snel in beeld voor welke kinderen het goed is om mee te doen," zegt Bernadet Dankaart, intern begeleider op de Marcusschool in Utrecht. Deze school staat in Overvecht, een zogenaamde multi-problem wijk, en doet al vijf jaar mee aan de VoorleesExpress.

Lees Dankaarts ervaringen en meer over de voorleespakketten in het Onderwijsblad-artikel door Mandy Pijl. Of ga naar de website van de VoorleesExpress.