Vier keer is scheepsrecht: hoe een kleine wijziging zorgde voor een vast contract
Als een werkgever de einddatum van een tijdelijke arbeidsovereenkomst verandert, kan dit tellen als een nieuw contract. Voor onderwijsassistent Janneke komt zo de teller op 4. Hierdoor maakt zij aanspraak op een vaste aanstelling.
Janneke is op 1 augustus 2022 in dienst getreden als onderwijsassistent bij een middelbare school. Ze werkt op een locatie voor onderwijs aan anderstaligen die nog maar kort in Nederland zijn. Omdat er sprake was van een tijdelijke vacature is met Janneke aanvankelijk een arbeidsovereenkomst aangegaan voor zes maanden die aansluitend twee keer verlengd is.
Onze juristen staan voor je klaar! Sluit je aan bij de AOb
Geen formatieruimte
In april 2024 heeft Janneke een gesprek met haar leidinggevende en krijgt zij te horen dat ze erg blij met haar zijn, maar dat de laatste tijdelijke arbeidsovereenkomst die op 1 augustus 2024 afloopt niet verlengd zal worden. De leidinggevende legt aan Janneke uit dat de werkgever geen vierde tijdelijke arbeidsovereenkomst mag aanbieden. Volgens de cao-vo zou de werkgever haar bij een verlenging na 1 augustus 2024 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moeten aanbieden. Daar is volgens de leidinggevende geen formatieruimte voor.
Janneke wendt zich enigszins teleurgesteld tot de AOb met de vraag of de werkgever haar niet al voor 1 augustus 2024 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan had moet bieden.
De juridisch medewerker bevestigt dat het juist is dat de werkgever conform de cao-vo bij de invulling van een tijdelijke vacature maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten mag aanbieden. Janneke zou daarom nog geen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Einddatum
Na bestudering van arbeidsovereenkomsten van Janneke stuit de juridisch medewerker echter op iets opmerkelijks. De derde oftewel de laatste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd was oorspronkelijk aangegaan voor de periode vanaf 1 augustus 2023 tot 1 februari 2024. In november 2023, dus voor het verstrijken van de oorspronkelijke einddatum van 1 februari 2024, heeft werkgever na overleg met Janneke de einddatum van de bestaande derde tijdelijke arbeidsovereenkomst aangepast naar 1 augustus 2024.
Na bestudering van arbeidsovereenkomsten van Janneke stuit de juridisch medewerker echter op iets opmerkelijks
Nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst
De juridisch medewerker stelt zich op het standpunt dat met het wijzigen van de einddatum, van 1 februari 2024 naar 1 augustus 2024, er een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst is ontstaan. Met andere woorden, indien de einddatum van een tijdelijke arbeidsovereenkomst tijdens de looptijd van die arbeidsovereenkomst wijzigt, dan kan dit gelden als het sluiten van een nieuwe arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat Janneke na 1 februari 2024 te maken heeft met een vierde arbeidsovereenkomst. Dit maakt dat Janneke, in tegenstelling tot wat werkgever heeft aangegeven, aanspraak maakt op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Indien de einddatum van een tijdelijke arbeidsovereenkomst tijdens de looptijd van die arbeidsovereenkomst wijzigt, dan kan dit gelden als het sluiten van een nieuwe arbeidsovereenkomst
De juridisch medewerker neemt hierover contact op met de werkgever en deze geeft Janneke uiteindelijk gelijk waardoor zij alsnog op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij de werkgever in dienst kan blijven.
Deze rubriek is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk van AOb-juristen