Alle

Verse vierjarige moet wennen zonder ouder in de kleuterklas

De meeste kleuters die tijdens de coronacrisis vier zijn geworden, mogen nu gewoon naar school. Alles gaat in overleg met de ouders, want zij mogen niet mee de klas in terwijl hun kind aan het wennen is.

Tekst maaike lange - redactie onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

kleutersweb

beeld: pixabay

Even was er onduidelijkheid of kleuters die in de periode van de schoolsluiting vier zijn geworden wel of niet naar school mochten. Normaal gesproken beginnen verse vierjarigen aan een wen-traject en mag een ouder regelmatig even mee de klas in. Maar volgens de adviezen van het RIVM mogen ouders voorlopig niet het schoolgebouw in. Bovendien hebben leerkrachten een hoop aan hun hoofd om alle kinderen de nieuwe hygiëneregels uit te leggen en netjes over de lijnen naar het klaslokaal te laten lopen. Geen plek dus voor nieuwe vierjarigen?

Als de overgang naar school te lang duurt, krijgt een kind uit de vve en enorme terugval

Gjalt Jellesma, woordvoerder van Boink, Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, stelt dat nieuwe vierjarigen naar school moeten om ze niet buiten de boot te laten vallen. “Als een kind van een kinderopvang met vroeg- en voorschoolse educatie (vve) komt, dan betekent dat dat een kind vaak een taalachterstand heeft. Als dan de overgang naar school te lang duurt, krijgt het kind een enorme terugval.” Jellesma waarschuwt ook voor de praktische problemen op de kinderopvang. De plek van een nieuwe vierjarige is daar immers al vergeven. “Op de kinderopvang plannen we ruim van tevoren. Als een nieuwe vierjarige langer blijft, kan een ander kind niet aan de opvang beginnen.”

Het was heel gek om onze vierjarige zoon bij de poort af te geven

Na enige opstartproblemen lijkt het probleem met de nieuwe vierjarigen mee te vallen, constateert Jellesma. De meeste basisscholen laten ze toe. Zo ook de school van de vierjarige Luka. “Het was heel gek om onze zoon bij de poort af te geven en hem pas aan het eind van zijn eerste schooldag op te mogen halen”, vertelt vader Erik van der Spek. Luka was vier geworden tijdens de schoolsluiting. Vlak voordat de scholen open zouden gaan, belde Luka’s leerkracht met de mededeling dat hij pas na de zomervakantie kon beginnen. “We waren hevig teleurgesteld, vooral voor hem”, vertelt Van der Spek. “Luka was echt toe aan een nieuwe uitdaging.” Even later belde dezelfde leerkracht met de mededeling dat het overheidsbeleid anders voorschreef en dat Luka dus toch welkom was. “Wij als ouders mochten kiezen. Als dit had gespeeld met onze oudste zoon, hadden we hem waarschijnlijk pas na de zomervakantie laten beginnen, omdat hij moeite heeft met veranderingen.”

Het moet voor een kind wel een leuke eerste dag zijn, je wilt geen traumatische start

Het overleg tussen ouder en leerkracht is ook uitgangspunt op basisschool de Krugerstee in Vaassen. In de kleutergroep van leerkacht Kim van Ommen zitten drie nieuwe vierjarigen. “Een klas van 25 kinderen hebben we gesplitst in twee groepen. Dit kwam juist mooi uit voor de wen-kinderen, er is meer tijd en aandacht voor ze.” Met één ouder is besloten om het kind niet te laten beginnen, omdat er ook een verhuizing bij was komen kijken. Van Ommen: “Ik heb te veel een moeder-hart om een kind dat zich verheugt op school te weigeren. Maar het moet voor een kind wel een leuke eerste dag zijn, je wilt geen traumatische start.”

Welkom

De overheid benadrukt dat nieuwe kleuters welkom zijn op school. In de hectiek van de eerste dagen was op één van de scholen van bestuur Innoord onduidelijkheid over het toelaten van enkele kinderen. “Vierjarigen hadden niet direct de grootste prioriteit in de wirwar van alle nieuwe regels die we moesten gaan hanteren”, zegt Jelle Mulder, bestuurssecretaris van Innoord, waaronder zestien basisscholen in Amsterdam-Noord vallen. Maar Mulder heeft in de dagen na de start alle scholen gebeld en alles verloopt naar wens. Ook de nieuwe vierjarigen zijn hartstikke welkom. “Alles gaat in goed overleg tussen leerkracht of bestuurder en ouder.”