Op scholen veel nieuwe coronabesmettingen
Scholen zijn met de start van het schooljaar weer een plek waar veel coronabesmettingen plaatsvinden. Cijfers van het RIVM laten zien dat één op de acht corona-besmettingen (12,5 procent) vorige week terug te voeren is naar school of kinderopvang. “Precies waar je bang voor bent, gebeurt nu toch weer”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.
In totaal ging het vorige week om 788 personen die positief zijn getest en waarbij de GGD de school of kinderopvang noteerde als mogelijke besmettingsplaats. Vergeleken met begin juni is dat bijna een verdubbeling.
Stijging
De cijfers in de leeftijdscategorieën, ook door het RIVM gepubliceerd, laten eenzelfde beeld zien. In de leeftijdscategorie 5-9 jaar waren vorige week 1708 coronabesmettingen en in de categorie 10-14 jaar noteerde het RIVM 2075 besmettingen. Deze leeftijdsgroepen nemen respectievelijk 9,4 procent en 11,4 procent van alle coronabesmettingen voor hun rekening. Vergeleken met een week ervoor en in de zomer is dat een duidelijke stijging.
De GGD herkent het beeld en ziet dat meer kinderen zich testen. 'Sinds het einde van de zomervakantie zien we een toename van het aantal kinderen tussen 0-12 jaar dat zich laat testen', mailt Jacqueline Toonen, woordvoerder van de GGD. De laatste week van de zomervakantie was het aandeel testafnames in die leeftijdscategorie 8 procent van het totaal aantal afnames. Dit steeg de afgelopen week naar 18 procent van het totaal aantal.
Veel lessen gaan niet door omdat de ventilatie niet op alle plekken op orde is
AOb-bestuurder Roovers wijst op de ventilatie. “Veel lessen gaan niet door omdat de ventilatie niet op alle plekken op orde is. Dat in combinatie met vaak grote klassen maakt het nog steeds zo moeilijk om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. We maken ons zorgen wat dit nu weer gaat betekenen voor leerkrachten en leerlingen.”
Klas naar huis
In de regionale media doken snel na de zomervakantie alweer verhalen op van dichte scholen of klassen die naar huis zijn gestuurd. Zo meldde Omroep West gisteren dat basisschool De Driemaster in Voorburg in de tweede schoolweek alweer dicht is. Er waren te veel besmettingen om de lessen door te laten gaan. Alle klassen zitten thuis en de school is de hele week dicht, zo meldt de omroep.
Ook op OBS Lorentz School in Hilversum is een klas naar huis gestuurd op de tweede schooldag, meldde De Telegraaf. Net als twee klassen van de Haarlemse Montessorischool.
Quarantaine
In het basisonderwijs is de regel nu dat wanneer één leerling corona heeft, de hele klas in quarantaine moet. In het voortgezet onderwijs geldt dat alleen voor leerlingen die nauw contact hadden met een positief geteste medeleerling. In dagblad Trouw zei kinderarts en OMT-lid Károly Illy dat het advies vanaf 20 september wordt om niet hele klassen in quarantaine te zetten in het basisonderwijs, maar alleen de nauwe contacten. Het OMT adviseert dit aan het kabinet, de vraag is nog of het kabinet het overneemt. De PO-raad, de werkgeverskoepel, noemde het versoepelen ‘positief nieuws’. ‘Er moet een risico-afweging komen waarbij niet alleen moet worden gekeken naar de gevaren van meer besmettingen, maar kijk ook naar de grote nadelen van het naar huis sturen van een hele klas’, aldus de voorzitter van de PO-raad Freddy Weima.
In het Onderwijsblad van juli spraken schoolleiders en een leraar over wat het doet met een team als de school ineens dicht moet vanwege een virusuitbraak. ‘Ojee, dacht ik. Het gaat beginnen toen de eerste ziekmelding binnenkwam', zo zei Carolien Pellemans, schoolleider op basisschool Favoriet in Panningen.
Op zoek naar het nieuwste protocol of een vraag over corona en werken in het onderwijs? Ga naar de veelgestelde vragen. Handreikingen die de AOb maakte over ventilatie vind je hieronder.
Handreiking ventilatie funderend onderwijs
Handreiking ventilatie mbo en hoger onderwijs