Alle

UvA-docenten zijn tijdelijke contracten zat en stoppen met nakijken

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn meerdere medewerkers gestopt met nakijken om aandacht te vragen voor de tijdelijke contracten van junior docenten. De actie is uitgeroepen door Casual UvA. Elmar Jansen heeft zelf een vast contract, maar doet mee uit solidariteit met collega’s. “Het gaat aan de lopende band door en is heel vervelend. Fijne en goede collega’s die weer moeten vertrekken.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

vaste-banen-uva

Beeld: Typetank

Afgelopen vrijdag kondigde actiegroep Casual UvA de nakijkstaking aan. Van de bèta-gamma opleiding doen zo’n twintig docenten mee en ook medewerkers van andere opleidingen, zoals antropologie, sociologie, politicologie, geografie, Future Planet Studies en interdisciplinaire studies hebben zich aangesloten.

Vaste aanstelling

De eindcijfers van studenten worden in blok 4 voorlopig niet ingevoerd. De actie is bedoeld om op te komen voor de junior docenten die vaak op een tijdelijk contract werken. Zij zijn vaak vier jaar in dienst en moeten daarna vertrekken en op een andere universiteit solliciteren. Dat moet stoppen, vindt Casual UvA. De actiegroep wil dat deze docenten een vaste aanstelling krijgen, dat er geïnvesteerd wordt in professionele ontwikkeling en dat er meer openheid komt over de werklast.

UvA-docent Jansen geeft les op de bèta-gamma opleiding en kijkt voorlopig niet na, zolang als nodig is. Hij heeft sinds zes jaar -in een tijd dat er meer mogelijk was- een vast contract, maar weet hoe het is om geen zekerheid te hebben. Jansen: “Ik was toen veel tijd kwijt om mijn ‘baan’ en vakken bij elkaar te sprokkelen. Tijd die je niet investeert in het onderwijs. Het geeft rust als je weet dat je een vak langer kan geven. Dan investeer je er meer in. Ook durf ik beter mijn grenzen aan te geven dan mijn collega’s die geen vast contract hebben. Zij voelen zich kwetsbaarder. Ik voel me meer verbonden en ben daardoor ook loyaler. Het is prima om af en toe een stapje meer te doen, want ik heb het gevoel: mijn werkgever kiest voor mij. Daar ben ik loyaal aan.”

Het geeft rust als je weet dat je een vak langer kan geven. Dan investeer je er meer in

Nu gaat er veel kennis steeds verloren doordat de collega’s gedwongen vertrekken. “Om de zoveel tijd heb ik weer een hele nieuwe groep collega’s. En die werken we opnieuw in. Dit hoort niet. Het lesgeven is permanent werk en collega’s functioneren goed. Zij moeten een vast contract krijgen. Dat komt ook de onderwijskwaliteit ten goede.”

Cao-inzet

AOb-sectorbestuurder Donald Pechler begrijpt de roep om vaste contracten. “We zetten in op meer vaste banen tijdens de onderhandelingen over de nieuwe cao. In de huidige cao hebben we stappen gezet voor de hoogleraren en ondersteunende functies, nu willen we dat uitbreiden naar de docenten en onderzoekers. Zij moeten na één jaar een vast contract krijgen bij goed functioneren.”

De actie van de UvA kan dus op solidariteit rekenen van de bond. “Het steeds niet geven van een vast contract is in strijd met de wet en de Europese richtlijn", zegt Pechler. "Bij structureel werk is het niet de bedoeling om mensen steeds te ontslaan, zoals dat bij seizoenswerk wel logisch is of als het gaat over een project. Onderwijs is geen project.”

Blijf altijd op de hoogte van het laatste onderwijsnieuws uit jouw onderwijssector. Download de AOb-ledenapp in de Google Playstore of Apple Store