Alle

Uren inleveren? Dat gaat zo maar niet

De AOb krijgt regelmatig vragen over de afronding van de werktijdfactor. Scholen geven dan aan te moeten werken met werktijdfactoren van één cijfer achter komma, omdat de cao dat voorschrijft. Hoe zit dit eigenlijk?

Tekst Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

28821215267_7dc6affef9_o-1

Beeld: Typetank

De werktijdfactor is een andere term voor een deeltijdpercentage, bijvoorbeeld: een 40-urige werkweek is een werktijdfactor van 1,0 en een 24-urige werkweek kent een werktijdfactor van 0,6. In de praktijk is de werktijdfactor vaak niet afgerond op één cijfer achter de komma. Werktijdfactoren zoals 0,8620 of 0,2475 zijn eerder regel dan uitzondering.

De oorsprong van deze specifieke werktijdfactoren kan liggen in de (voormalige) werktijdenregeling, de lengte van de werkdagen, of het rooster. Hoe dan ook, de werktijdfactor is een afgesproken betrekkingsomvang tussen de school en de werknemer.

Gelijke-dagenmodel

Een veelgehoord verzoek van de schoolleiding is uren in te leveren, omdat men met het gelijke-dagenmodel werkt. Dus als je met een werktijdfactor van 0,8620 op 4 dagen wil werken, zou dat je 0,0620 kosten, omdat de schoolleiding rekent met 4 x 0,2 = 0,8.

Een andere variant is dat je terug zou moeten komen om de extra uren in te halen. Met genoemde werktijdfactor van 0,8620 moet je de 0,0620 op enig moment compenseren.

Verplichten

Het inleveren van uren kan door de schoolleiding echter niet worden verplicht. Deze uren zijn immers bij het aangaan van de aanstelling afgesproken. Daarnaast moet op basis van je jaartaak worden afgesproken hoe de uren worden ingedeeld. De schoolleiding kan niet eenzijdig bepalen dat je je “overschot” aan uren aan het geven van lessen besteedt; deze uren kunnen in de jaartaak makkelijk opgaan aan overige (niet tijd- of plaatsgebonden) taken.

In het Onderwijsblad geven onze medewerkers van de juridische afdeling en het Informatie en Advies Centrum elke maand uitleg bij juridische onderwerpen. AOb-leden ontvangen het Onderwijsblad elke maand.